Posiadam Opla Vectrę A 93r. Piszę w sprawie ogrzewania, a dokładniej zakupu przetwornicy samochodowej 500W w nominalnej. Chcę dodatkowo podłączyć suszarkę o mocy 400W, gdyż oryginalne ogrzewanie samochodu nie bardzo wystarcza... I teraz pytanie: Czy nawet na załączonym silniku, akumulator nie padnie po miesiącu czasu? nie jest to tzn. "wyżyłowanie akumulatora"? Widzę, że na sprzedaż są nawet i większe moce typu 800W (nomnalna).
Proszę o odpowiedź.
Wydaje mi się, że możesz brać taką przetwornice i być spokojnym o akumulator bo prąd po uruchomieniu silnika idzie z alternatora dopiero jak alternator nie może wydolić to idzie z akumulatora. Powiedzmy, że wszystkie odbiorniki które włączasz po uruchomieni silnika łącznie z przetwornicą wezmą z 60A to alternator i tak będzie miał jeszcze zapas bo w Vectrach były chyba ok 100A o ile się nie mylę.
no tak, ale przecież ta przetwornica ma zabezpieczenie 2 x 35A czyli jak podłączę suszarkę o mocy 400W, a przetwornica ma 500W to tak jak się nie mylę będzie to pobór ok 55A?
Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...
Magazyny energii z baterii samochodowych Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...
Mocą bezpieczników się nie sugeruj bo dla przykładu ja mam wzmacniacz 3x25A. No i na pewno przetwornica nie bierze więcej jak 20A jak brała by więcej jak 35A to bezpiecznik by się palił.
na pewno? Alternator mam ok 70A, to ile łączenie ze światłami i przetwornicą może pobierać A? Tak, żeby starczyło na swobodne naładowanie akumulatora; )
Jestem pewien jak wiesz, że alternator ma 70A to ma moc 840W.
Licząc wszystkie żarówki jakie są uruchomione w aucie daje nam troszkę mniej jak 18A do tego radio kilka A (nie wiem ile bierze radio powiedzmy, że 7A) i przetwornica niech będzie nawet te 30A to łącznie daje 55A więc trochę jeszcze zostaje na doładowanie akumulatora a jak wiadomo im akumulator bardziej naładowany to prą ładowania spada nawet poniżej 1A.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.