Przewóz osób

18 Gru 2011, 22:25

Witam. Mam pytanie, ponieważ zamierzam zrobić sobie prawo jazdy na autobusy i zacząć jeździć na wycieczki szkolne jako kierowca. Problem w tym że nie wiem jak to wygląda (co trzeba zrobić) o zrobieniu prawka i kupieniu autobusu. Trzeba jakieś koncesje? Trzeba zakładać firmę? Jakie są tego koszty? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

19 Gru 2011, 00:14

Aby móc jeździć autobusem i móc przewozić osoby, musisz zdać prawo jazdy kategorii D oraz ukończyć kwalifikacje wstępną.

Przeczytaj ten wątek:
http://forum.infobus.pl/viewtopic.php?f ... &sk=t&sd=a
AdrianGSM
Nowicjusz

19 Gru 2011, 17:36

jak juz zrobisz prawko to musisz ztobic licencje a do tego jeszcze pomyslnie przejsc psychotesty ktore robi sie co rok
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

20 Gru 2011, 00:16

Badania lekarskie i psychotesty robi się raz na 5 lat chyba że masz jakieś odchyłki od normy i lekarz zaleci inaczej.

Musisz zrobić
- prawo jazdy kat D
- kwalifikacje wstępną
- zdobyć licencje na przewóz osób
- zarejestrować działalność gospodarczą

i przede wszystkim dużo czytać bo jest masa przepisów regulujących transport drogowy i trzeba je znać jak chce się prowadzić tego typu biznes. Żebyś potem się nie zdziwił jak zatrzyma Cię ITD i za brak jakiegoś świstka zapłacisz parę tysięcy złotych.
A i praca kierowcy autobusu to nie jest lekki kawałek chleba, wiem coś o tym bo sam jeżdżę :mrgreen:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

20 Gru 2011, 16:56

dziwne myslalem ze co roku bo mam kontakt z osobami ktore pracuja na regularnej lini busów i oni musza na psychotesty zglaszac sie co rok
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

25 Gru 2011, 13:18

Być może mają coś nie tak pod czaszką i lekarz chce ich widywać częściej :mrgreen: (żarcik taki)

Normalnie badania lekarskie wykonuje się co 5 lat do któregoś tam roku życia chyba do 55 czy jakoś tak, po 55 jakoś częściej co dwa czy trzy lata, a po 60tce co pół roku. Nie pamiętam dokładnych wytycznych, mogę się mylić co do tych progów wiekowych, aczkolwiek mniej więcej tak to wygląda.

To o czym Ty mówisz to może wynikać też z wymagań firmy w jakiej pracują. Są firmy które wymagają aby badania wykonywać częściej. Np co rok, co dwa lata itp. Wtedy nie chodzi się co te przepisowe 5 lat tylko tak jak wymaga tego pracodawca.

Jednakże, w naszym kraju przepisy się zmieniają kilka razy w ciągu dnia więc dla pewności trzeba by wszystko systematycznie sprawdzać w dzienniku ustaw :D
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...

09 Mar 2015, 23:52

No branża przewóz osób ogólnie trudna. Teraz już są prawa jazdy terminowe, wydawane na 5 lat chyba że po badaniach, stwierdzą inaczej. Ale nie spotkałem się jeszcze z firmą transportową żeby żądała od kierowcy robienia badań częściej niż to jest regulowane przepisami. Kierowcy busów i autokarów muszą je robić co 5 lat.
vianooo
Obserwowany

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 16 03 1976
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bus Mercedes