Przyciemnianie szyb tylko z tyłu

17 Kwi 2011, 16:36

Witam, mam tico nie chce go tuningowac bo i tak nie ma co, ale chciałbym przyciemnic sobie tylne szyby. Jakie folie polecicie(ile przepuszczalnosci),w gre wchodzi tylko folia. Przednich nie będe ruszał. Auto jest srebrne jak myślicie będzie lepiej wyglądac? Chce by nie był tak jak kazde inne.

Z góry dzięki za pomoc.
kakaroto
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrybie

17 Kwi 2011, 21:09

To już musisz sobie tak wybrać kolor żeby tobie się podobało a co do przepuszczalności to nie ma znaczenia jeśli chodzi o tylne szyby.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

26 Kwi 2011, 20:39

proponuje kolego lustro weneckie taka folie fajnie wyglada na srebrnym samochodzie
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

09 Maj 2011, 22:24

Powiem tak: kilka dni temu robiłem ten zabieg. Folia w sumie obojętna, ja kupiłem pierwszą lepszą za 20zł bo moim zdaniem nie jest więcej warte robienie tego do Tico.
Wziąłem 85% przyciemnienia. I nie jestem zadowolony z 2-3metrów widać na przykład że w aucie ktoś siedzi. Mogłem wziąć 95% no ale już trudno taką mi polecił pan w sklepie.. I narzekał żeby wziąć 85 bo w nocy przy cofaniu/parkowaniu przy 95 nie będzie nic widać, na 85 moim zdaniem widać wszystko lux. Jest ciemniej o jakieś 15-20% niż normalnie ale można parkować.

Kwestia przyciemniania szyb: Katorga straszna!!!!!!
Małe boczne: Nie radze ich wyciągać uszczelki trzeba na żywca wyrywać a wiadomo są z gumy i się rozciągają więc póżniej poskładać ciężko, ja robiłem bez wyciągania i nie widze problemu :) Wyszło OK

Boczne w drzwiach: Niestety ale trzeba rozebierać i wyciągać szybe, ściągamy korbke(jest na takim pręciku którego trzeba się pozbyć inaczej nie ściągniemy) uchwyty, boczek, folie, odkręcamy szybe kluczem 10 rurkową. ściągamy górne uszczelki i zewnętrzne i wyciągamy szybe, przyciemnia się bez problemu lecz póżniej jest problem z montażem....
Potrzebna druga osoba. Trzeba uważać bo przy montażu można podwinąć folie, lub zachaczy się gdzieś o uszczelke i cała robota sie psuje, folia świeżo nałożona ślizga się po szybie więc jak szybe trzymamy w rękach to folia się przesówa, zagina itp. Ale jak ktoś cierpliwy to idzie zrobić dobrze.

No i najgorsze co może być........ Szyba Tylna!!
Szyba duża, nie próbowałem wyjmować, więc robiłem na samochodzie... 2 osoba musi być bo samemu to sie tylko można powku..... rzać :D Na tylnej szybie ciężko się pozbyć bąbli bo jest ogrzewanie tylnej szyby.... i w dolnych rogach folia jest nie do nałożenia bo są pręty do podgrzewania szyby, także nie da sie zrobić foli wokół.

Czas pracy:
Małe boczne robione samemu bez wyjmowania: jedną robiłem 40min drugą 30, (wiadomo nabiera się wprawy)
Tylna: Robiłem sam.. Tragicznie wyszło i robota na jakieś 1,5 godz a bąble nadal są...
Boczne w drzwiach robiłem z kumplem: Jak sie nie wie o co chodzi to 30min sie męczyłem z samą korbką.. wyszło jakieś 2,5godziny na pierwsze drzwi. drugie drzwi zrobiliśmy już w jakąś godzine, myśle że kolejne poszły by jeszcze szybciej :P Bo doświadczenie coraz większe.

Polecam miłej pracy... Pamiętaj dużo wody z płynem lej na szybe jak kładziesz folie, folia ma pływać po szybie a nie przyklejać sie :)

Jakbym miał jeszcze raz wybór foli to boki bym zrobił 98% a tył 90%.

Lustro weneckie moim zdaniem wieśniacko wygląda...
matias700
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...