Powiem tak: kilka dni temu robiłem ten zabieg. Folia w sumie obojętna, ja kupiłem pierwszą lepszą za 20zł bo moim zdaniem nie jest więcej warte robienie tego do Tico.
Wziąłem 85% przyciemnienia. I nie jestem zadowolony z 2-3metrów widać na przykład że w aucie ktoś siedzi. Mogłem wziąć 95% no ale już trudno taką mi polecił pan w sklepie.. I narzekał żeby wziąć 85 bo w nocy przy cofaniu/parkowaniu przy 95 nie będzie nic widać, na 85 moim zdaniem widać wszystko lux. Jest ciemniej o jakieś 15-20% niż normalnie ale można parkować.
Kwestia przyciemniania szyb: Katorga straszna!!!!!!
Małe boczne: Nie radze ich wyciągać uszczelki trzeba na żywca wyrywać a wiadomo są z gumy i się rozciągają więc póżniej poskładać ciężko, ja robiłem bez wyciągania i nie widze problemu
Wyszło OK
Boczne w drzwiach: Niestety ale trzeba rozebierać i wyciągać szybe, ściągamy korbke(jest na takim pręciku którego trzeba się pozbyć inaczej nie ściągniemy) uchwyty, boczek, folie, odkręcamy szybe kluczem 10 rurkową. ściągamy górne uszczelki i zewnętrzne i wyciągamy szybe, przyciemnia się bez problemu lecz póżniej jest problem z montażem....
Potrzebna druga osoba. Trzeba uważać bo przy montażu można podwinąć folie, lub zachaczy się gdzieś o uszczelke i cała robota sie psuje, folia świeżo nałożona ślizga się po szybie więc jak szybe trzymamy w rękach to folia się przesówa, zagina itp. Ale jak ktoś cierpliwy to idzie zrobić dobrze.
No i najgorsze co może być........ Szyba Tylna!!
Szyba duża, nie próbowałem wyjmować, więc robiłem na samochodzie... 2 osoba musi być bo samemu to sie tylko można powku..... rzać
Na tylnej szybie ciężko się pozbyć bąbli bo jest ogrzewanie tylnej szyby.... i w dolnych rogach folia jest nie do nałożenia bo są pręty do podgrzewania szyby, także nie da sie zrobić foli wokół.
Czas pracy:
Małe boczne robione samemu bez wyjmowania: jedną robiłem 40min drugą 30, (wiadomo nabiera się wprawy)
Tylna: Robiłem sam.. Tragicznie wyszło i robota na jakieś 1,5 godz a bąble nadal są...
Boczne w drzwiach robiłem z kumplem: Jak sie nie wie o co chodzi to 30min sie męczyłem z samą korbką.. wyszło jakieś 2,5godziny na pierwsze drzwi. drugie drzwi zrobiliśmy już w jakąś godzine, myśle że kolejne poszły by jeszcze szybciej
Bo doświadczenie coraz większe.
Polecam miłej pracy... Pamiętaj dużo wody z płynem lej na szybe jak kładziesz folie, folia ma pływać po szybie a nie przyklejać sie
Jakbym miał jeszcze raz wybór foli to boki bym zrobił 98% a tył 90%.
Lustro weneckie moim zdaniem wieśniacko wygląda...