Przyciemnione tylne szyby

28 Mar 2022, 20:14

Witam, przepraszam jeżeli piszę w złym dziale. Potrzebuję waszej porady. Jeżdżę scenic I i z uwagi że wożę z tyłu małego pasażera myślałem nad przyciemnieniem tylnych szyb. Mam dwa pytania.
1. Przyciemnić tylko boczne tylne szyby czy tylną szybę także?
2.. Jaki stopień zaciemnienia wybrać? Gdzieś czytałem że optymalnie jest 30-50 % . Warto brać powyżej 50% ?
laik22
Początkujący

28 Mar 2022, 20:40

1. Cały tył
2. To wszystko zależy od Twoich potrzeb, jeżeli używasz lusterek bocznych głównie to warto wybrać opcję najciemniejszą gdyż najbardziej odpiera promienie uv a 2 ze nie widać co przewozisz w bagażniku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Mar 2022, 20:59

W bagażniku i tak nigdy nic cennego nie wożę, zresztą jeżdżę cały czas bez tej półki zasłaniającej wnętrze bagażnika. Bardziej chodzi mi o to że jak zaciemnie za mocno to czy dziecko z tyłu będzie cokolwiek widzieć przez tą szybę? To jest dla mnie najważniejsze, żeby nie było że będzie za ciemno i dzieciak będzie się mi denerwował i będę musiał jechać ją ściągać.
laik22
Początkujący

28 Mar 2022, 21:45

Będzie widzieć nie martw się, ba w słoneczny dzień będzie widzieć więcej niż pod słońce bez owej folii :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2022, 22:54

Ja bym dał folie 30-35% na cały tył. W tych granicach często są oryginalnie przyciemni e szyby. Pamiętaj, że im większa wartość w procentach tym więcej przepuszcza światła. Najciemniejsza to 5%.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Mar 2022, 04:00

1. A do przyciemnienia konieczne jest wyciągnięcie szyb? To jest auto 20 letnie i nie wiem jaka prowizorka może się kryć jak zaczną demontować boczki :-)
2. Zastanawiałem się jeszcze nad takimi zasłonami mocowanymi na magnesy na wymiar https://raystop.pl/sklep/zaslonki-do-re ... -scenic-i/
laik22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moda MINI na wiatr i niepogodę - bardzo Brytyjska
    MINI to nie tylko samochód. Z tą marką związany jest również styl życia, który fascynuje nie tylko na drodze i w garażu. Zgodnie z mottem YOU.ME.MINI. od września 2013 w nowej kolekcji MINI Lifestyle ...
    Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...

29 Mar 2022, 06:15

1. Nie, nic nie wyciągasz
2. To dopiero prowizorka :wink: no i nie możesz odsuwać szyby. Nie chroni przed promieniami uv więc w aucie będzie nadal gorąco.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Mar 2022, 09:48

Kao napisał(a):no i nie możesz odsuwać szyby
W tym przypadku masz mocowanie na magnesy i szyba się odsuwa ale podczas jazdy ta zasłonka może nie wytrzymać i zerwać się z uchwytów. Przyjrzałem się na tej stronie co została podana

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Lepiej jednak zainwestować w przyciemnienie folią bo jest ono bardziej praktyczne. W lato stawiasz auto tyłem do słońca i zawsze mniej się nagrzeje. Przy takich osłonach wnętrze nagrzeje się praktycznie tak samo jak i bez nich.
Rokiko
Forumowicz VIP

29 Mar 2022, 20:03

W takim razie zostaję przy folii na szybie. Maksymalnego przyciemnienia chyba nie wezmę bo rzadko ale jednak jeździ sceniciem żona i będzie problem podczas parkowania. Poza tym przy takim maksymalnym zaciemnieniu w deszczowe dni chyba też będzie ciężko z widocznością. Najbardziej przemawia do mnie takie fabryczne 30% ale decyzję chyba podejmę jak mi pokażą próbki. Dziękuję każdemu za pomoc.
laik22
Początkujący

29 Mar 2022, 20:31

laik22 napisał(a):1. A do przyciemnienia konieczne jest wyciągnięcie szyb? To jest auto 20 letnie i nie wiem jaka prowizorka może się kryć jak zaczną demontować boczki :-)
Spokojnie . Są firmy co oferują oklejanie bez demontażu szyb i są firmy co robią tylko z demontażem szyb . Demontaż boczków nie jest jakimś tam czary mary nawet w wiekowym aucie . Się zdecydujesz na konkrętną firmę to się dowiesz czy będą demontować szybę.
laik22 napisał(a): Maksymalnego przyciemnienia chyba nie wezmę bo rzadko ale jednak jeździ sceniciem żona i będzie problem podczas parkowania. Poza tym przy takim maksymalnym zaciemnieniu w deszczowe dni chyba też będzie ciężko z widocznością
Są lusterka , a żebyś nie żałował że za słabo przyciemnione .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Mar 2022, 21:15

Byłem już mocno przekonany co do przyciemnienia na te 30 % a mi teraz Bonifacy zasiales ziarno niepewności. Nic najwyżej kolejne auto mocniej przyciemnie. Ciekawe jaka jest różnica w temperaturze w środku auta czy zaciemnieniu 30% a jaka przy 5%
laik22
Początkujący

30 Mar 2022, 08:47

Tu masz poniżej kilka przykładów jak to wygląda. Zwróć jednak uwagę że ta przejrzystość którą widzisz na zdjęciach to widok z wnętrza samochodu. Od strony zewnętrznej będzie znacznie ciemniej.

laik22 napisał(a):Ciekawe jaka jest różnica w temperaturze w środku auta czy zaciemnieniu 30% a jaka przy 5%
Nie zauważysz takiej różnicy bo bo wszystkie folie blokują promienie słońca i nie pozwalają na nagrzewanie wnętrza. 30% z zewnątrz będzie już dosyć ciemna.
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Mar 2022, 09:26

Patrząc na te zdjęcia które wrzuciłeś chyba zdecyduję się na 35%. 20% to już mi się wydaje za ciemno.
laik22
Początkujący

30 Mar 2022, 09:41

W ciemno nie ma co się decydować :) Najlepiej podjechać tam gdzie będziesz chciał przyciemnić szyby, niech przyłożą folię taką jak wybierzesz do szyby i wtedy zobaczysz czy Ci pasuje jej % przyciemnienia.
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Mar 2022, 12:04

Dokładnie lepiej fizycznie zobaczyć niż decydować się na podstawie zdjęć
Zabrzanin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Ford Mondeo IV
Silnik: 1.8 tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna