Przyczepa bez OC w spadku

29 Wrz 2021, 19:15

Witam

Wczoraj otrzymałem spadek po ojcu. Jednym z elementów masy spadkowej jest stara przyczepka z 1987 roku (jeszcze na czarnych blachach), a ostatnia polisa pochodzi z 2007 roku. Zastanawiam się czy istnieje jakiś sposób, żeby uniknąć kary od UFG. W urzędzie miasta nic mi nie doradzili, na infolinii UFG też nie byli w stanie pomóc (ale to akurat w ich interesie), jedynie powiedziano mi, że musi być polisa i należy ją wykupić jak najszybciej. Z tym, że tutaj sam się podkładam, bo ubezpieczyciel zgłasza ten fakt UFG, a ten przeprowadza kontrolę.
Myślałem o zezłomowaniu, ale w punkcie rozbiórki poinformowano mnie, że urząd miasta i tak zgłasza to dalej, więc kontrolę mam jak w banku.
Jakaś dobra dusza zasugerowała, że "odkupi" ode mnie pojazd, ale mam tego nie zgłaszać (a przecież w ciągu 30 dni mam obowiązek poinformowania o zbyciu pojazdu), jednak taka opcja wydaje mi się, że może mieć bardzo kosztowne konsekwencję.
Ostatni pomysł to taki, że w polisie nie na numeru VIN (tylko rejestracja). Myślałem, żeby przerejestrować i ubezpieczyć na siebie na nowych tablicach.

Czy jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji, czy zostaje zaryzykować z ostatnim rozwiązaniem, który logicznie wydaje się być najrozsądniejsze i zgodne z prawem ?

Pozdrawiam
rz21
Nowicjusz

29 Wrz 2021, 19:33

ale Ty się UFG nie przejmujesz, opłacasz oc w dniu stania się prawnym właścicielem i jesteś czysty.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Wrz 2021, 19:38

Czyli jak jutro przerejestruje i opłacę to czeka mnie tylko ta niższa taryfa(do 14 dni) ?
rz21
Nowicjusz

29 Wrz 2021, 19:42

Nie dostaniesz żadnej kary według mnie. Już notarialnie jest twoja czy jeszcze musisz dopiąć jakieś dokumenty notarialnie?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Wrz 2021, 20:19

Wczoraj przyjąłem notarialnie spadek. Jeszcze nie przerejestrowałem.
rz21
Nowicjusz

29 Wrz 2021, 20:50

kupuj oc przez neta i po sprawie, podejrzewam ze nikt się nie przyczepi za jeden dzień zwłoki.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

29 Wrz 2021, 20:55

A co z mamusią , rodzeństwem Twoim ? Spadek się dzieli . Spadek przyjąłeś wprost czy bez odpowiedzialności za długi do wartości masy spadkowej czy jakoś tam ? Po śmierci tatusia a przed wizytą u notariusza pewnikiem wiedziałeś o przyczepie a nic nie zrobiłeś do tej pory a pytasz teraz ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Wrz 2021, 00:12

bonifacy napisał(a):A co z mamusią , rodzeństwem Twoim ? Spadek się dzieli . Spadek przyjąłeś wprost czy bez odpowiedzialności za długi do wartości masy spadkowej czy jakoś tam ? Po śmierci tatusia a przed wizytą u notariusza pewnikiem wiedziałeś o przyczepie a nic nie zrobiłeś do tej pory a pytasz teraz ?

Nie wnikając w szczegóły, jestem jedynym spadkobiercą, a jak wspomniałem przyczepa jest jednym z elementów masy spadkowej (nie jedynym).
Gdybym mógł podjąć wcześniej skuteczne działania to bym to zrobił, ojciec był osobą niesamowicie upartą i kierował się swoją logiką (przyczepa stoi pod ścianą w garażu od XX lat, a jak nie jeździ to OC nie potrzebne), a gdy dowiedziałem się o fakcie, to już było za późno, bo wszelkie działania (wykupienie polisy) skutkowałyby karą z UFG z automatu.
Dlatego też moje pytanie dotyczy możliwości zapobieżenia tej sytuacji.
rz21
Nowicjusz

30 Wrz 2021, 10:00

Moim zdaniem jak wykupisz OC jak najszybciej to raczej problemu nie powinno być a zawsze jak się przyczepią to będziesz mógł uzasadnić wspomnianą przez Ciebie sytuacją.

Generalnie dzień rejestracji przyczepki to ostateczny termin na wykupienie polisy OC dlatego najlepiej to zrobić zaraz po kupnie jak go nie masz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Wrz 2021, 20:49

Dzisiaj załatwiłem wszystkie formalności w urzędzie. Tablice dopiero będą jutro (mieli jakiś problem i w dniu dzisiejszym nie wydają tablic). Od razu po odbiorze idę ubezpieczyć.
rz21
Nowicjusz

30 Wrz 2021, 21:14

A po co Ci tablice do ubezpieczenia? Czekaj dłużej..... Pierwsze co robisz to ubezpieczasz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2021, 18:28

rz21 napisał(a):Dzisiaj załatwiłem wszystkie formalności w urzędzie. Tablice dopiero będą jutro
Czyli przerejestrowałeś na siebie . Poniosłeś koszty tablic , rejestracji . A co masz zamiar zrobić z tą przyczepą ? Użytkować czy sprzedać bo jest Ci niepotrzebna czy jakoś tam ? Ano i ja stałem się spadkobiercą nie przyczepy a auta . Z tym że OC było ważne. Ale . Po wizycie u notariusza w WK zgłosiłem jedynie nabycie pojazdu w formie spadku . Nie rejestrowałem na siebie . Tablic nie wymieniałem . Po jakiś dwóch tygodniach auto zezłomowałem i ten fakt zgłosiłem do WK.
bonifacy
Stały forumowicz

03 Paź 2021, 14:30

Przyczepa przerejestrowana i ubezpieczona. Termin od dnia notarialnego przyjęcia spadku do wykupienia polisy to "do 3 dni", czyli jeżeli nie policzą okresu braku oc poprzedniego właściciela to albo najniższy próg, albo brak kary (bo w ustawie podane są okresy od do).
W tym momencie już sam nie wiem co zrobię z przyczepą, pierwotnie chciałem złomować, ale okazuje się, że ma ona jakąś wartość (kolega pokazał mi na olx, że są takie same bez papierów i niezarejestrowane po 700zł, z kompletem po dużo więcej), ponieważ ludzie kupują takie do 126p, a takie było jej przeznaczenie.
rz21
Nowicjusz

04 Paź 2021, 09:47

Raczej nie powinno być kary.

No to nie opłaca się złomować bo lepiej sprzedać. No chyba że nie będzie zainteresowania to zawsze masz to pierwsze wyjście :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Paź 2021, 19:18

rz21 napisał(a):W tym momencie już sam nie wiem co zrobię z przyczepą, pierwotnie chciałem złomować, ale okazuje się, że ma ona jakąś wartość (kolega pokazał mi na olx, że są takie same bez papierów i niezarejestrowane po 700zł, z kompletem po dużo więcej), ponieważ ludzie kupują takie do 126p, a takie było jej przeznaczenie.
Jeśli to przyczepka zbudowana w dawnych czasach własnoręcznie i zarejestrowana jako SAM i do tego z ważnym OC to rzeczywiście przy sprzedaży trzeba się cenić :ok: Nie kupują takie przyczepki do 126 p a do dalszej przebudowy / budowy od nowa . Np. pod łódkę czy do przewozu motocykla . Ostatnio spotkałem się z budową na takiej bazie mobilnej sauny :mrgreen: Sprzedałem dwa lata temu taką przyczepkę SAM zarejestrowaną , opłaconą za tysiaka a żałuję że nie krzyknąłem więcej . Kupujący w zasadzie chciał tylko tabliczkę znamionową i dowód rejestracyjny :mrgreen: Samo ogłoszenie sprzedaży wisiało chwilkę . Czyli kliknąłem dodaj i zaraz zadzwonił telefon. SAM w dowodzie rejestracyjnym jest kluczowy dla ceny takiej przyczepki.
bonifacy
Stały forumowicz