Przyczepa bez papierów

30 Mar 2009, 13:41

Panowie wpadła mi w ręce przyczepa bez papierów jak to coś zarejestrowac by można było spokojnie śmigac po miescie??
grzegorz8319
Nowicjusz

03 Kwi 2009, 16:02

ma to jakieś tablice rejestracyjne lub numer nadwozia?

Jeśli nic nie ma to myślę, że możesz próbować zarejestrować jako SAM będziesz musiał oświadczyć w urzędzie komunikacji, że sam zbudowałeś tą przyczepę.

Urząd skieruje Cię na nabicie nr nadwozia/ramy i potem zarejestrujesz.

Wątpliwość jednak budzi nabycie takiej przyczepy, znalazłeś ją?

pozdrawiam
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

03 Kwi 2009, 18:24

kupiłem na złomie jedyne co mam to kwitek ze złomu że nabyłem takie cudo. nie mam tablic tabliczki są nabite i numer jest!!
grzegorz8319
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 16:41

czyli prawdopodobnie pojazd był zarejestrowany, ktoś go oddał na złom i wyrejestrował.

Zgodnie z ustawą prawo o ruchu drogowym pojazdy wyrejestrowane nie podlegają w Polsce ponownej rejestracji chyba, że są kolekcjonerskie lub zabytkowe co w tym przypadku chyba nie będzie możliwe :)

Musisz chyba dokonać jakiejś przebudowy tego pojazdu tak by powstało z niego coś nieco innego niż było i zrobić to co pisałem poprzednio.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

06 Kwi 2009, 18:45

Na złom trafiła z prozaicznego powodu ktoś sie wyprowadzał i nie wziął ze sobą a włściciel domu pozbył sie grata
grzegorz8319
Nowicjusz

09 Kwi 2009, 14:36

Ja bym zaspawał numery na ramie, wyszlifowałbym, zamalowałbym (zrobiłbym mały remoncik przyczepie) no i udałbym sie do urzędu miejskiego w celu rejestracji swojej przyczepy jako cudo zbudowane przez siebie samego (SAM).

Tak więc chyba to nie jest żaden wiekszy problem.
mascom2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...

09 Kwi 2009, 23:42

czytam to wszystko i za głowę się łapię, ale zdaje sobie sprawe z tego że tak jest naprawde, prawo napisane przez idiotów, nic wiecej
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

10 Kwi 2009, 13:53

Przyczepa to pojazd ?
DUCATI
Początkujący

14 Kwi 2009, 18:14

tak, przyczepa to pojazd.

definicja z ustawy Prawo o ruchu drogowym:

art. 2
31) pojazd – środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;
50) przyczepa – pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;
51) przyczepa lekka – przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz