Przyczepa Gastronomiczna - dobór odpowiednich opon

16 Kwi 2018, 21:20

Dzien Dobry, potrzebuje rady specjalisty.
Jakis czas temu kupilem przyczepę gastronomiczną jednoosiową (z drugiej ręki). Jest zarejestrowana jako lekka 750kg ale w rzeczywistosci jest raczej 2 razy cięższa ( jutro jadę dokladnie ją zważyć).
Jest skonstruowana tak że wejdą do niej opony max 165x80 R13. Czy ktos może mi polecic jakies wzmocnione opony pod taki cięzar? Szukalem na google ale nic ponad 750kg nosnosci (w tym wymiarze) na jedna oponę nie znalazelm. Po ostatnim wyjezdzie ponad 600 km w dwie strony poszly mi obie opony..
Bardzo proszę o pomoc.
Pozrawiam
Tabasko365
Obserwowany

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Przyczepa Gastronomiczna

17 Maj 2018, 14:02

Może trzeba by było zmienić felgę na większą np. 14", 15" i wtedy dopasować oponę? Jaki masz rozstaw śrub na felgach w tej przyczepie?

Rozumiem, że wyższa opona o większej średnicy nie wejdzie, tak?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Maj 2018, 14:37

Cichy77 napisał(a):Rozumiem, że wyższa opona o większej średnicy nie wejdzie, tak?

Nawet trochę wyższa opona niewiele da, nośność wiele się nie zwiększy(195/60/16c ma nośność 99, czyli 775kg).
Skoro przyczepka i tak nie trzyma normy, to może dało by się założyć bliźniaki, można ewentualnie dorobić szersze nadkola, by nie wystawały poza obrys.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Cze 2018, 11:49

yeti65 napisał(a):Nawet trochę wyższa opona niewiele da, nośność wiele się nie zwiększy(195/60/16c ma nośność 99, czyli 775kg).
No właśnie większą łatwiej dostać z indeksem C z większą nośnością bo w R13 będzie pewnie problem.

W sumie autor mógłby wrzucić zdjęcie przyczepy tak żeby było widać te koła i zakola to łatwiej by było coś podpowiedzieć.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak wezwać pomoc na drodze?
    Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...