Przygotowania samochodu do okresu zimowego

13 Paź 2010, 20:19

Witam!
Założyłem temat, bo wspólnie z moimi znajomymi jesteśmy pedantami, jesli chodzi o nasze cacuszka. Jakie kroki poczyniliście, w związku z nadchodzącą zimą? Ja dzis zamówiłem do swojego S-maxa opony 16' z felgami stalowymi. Łączny koszt to 2 tys. wiec myslę, że nie ma tragedii. Za kilka dni zabieram sie za woskowanie i konserwacje karoserii-trzeba dbac, by sól i inne chemikalia nie rozpieprzyły nam auta!
Gdy dojda zimowe koła, zamontuję chlapacze i założę gumowe dywaniki. Po zdemontowaniu alufelg, poddam je staranemu wyczyszczeniu i nawoskowaniu a nastepnie wstawię do ciepłej piwnicy :mrgreen:
Piszcie, jakie macie pomysły na przygotowanie samochodu na ten jakże cięzki okres
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Paź 2010, 20:35

Autko nawoskowane, opony zimowe na stali do założenia i zmienione dywaniki z welurowych na gume. I to chyba wszystko :mrgreen:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

13 Paź 2010, 21:10

Wszystkie płyny wymienić,spryskiwaczy,chłodnicy,sprawdzić kable i świece bo one nie lubią wilgoci.A najlepiej to auto pod kocyk do ogrzewanego garażu i niech przezimuje tam całą zime,tylko od czasu do czasu go przepalać a na zime kupić sobie jakieś inne autko żeby ją przejeżdzić :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...