Przygotowanie samochodu do ponownego użytku

03 Wrz 2011, 11:39

Witam wszystkich forumowiczów jako, że jest to mój pierwszy wpis na forum. Mam nadzieję, że post został dodany w dobrym miejscu. Mam pytanie co należy wymienić, zrobić itd. aby przywrócić samochodowi pełną sprawność i przygotować do użytkowania po długim okresie postoju? Chodzi tu o Forda Fiestę mk3 silnik chyba 1.1 albo 1.3 benzyna, samochód ten stał w garażu od czerwca 2004, czyli już minęło 7 lat od ostatniej jazdy nim. Był on używany i sprawny do samego końca, nie było z nim nigdy większych kłopotów. Co należy zrobić by móc na nowo korzystać z tego samochodu, jakie mogą być tego koszty i czy opłaca się to?
mateusz661
Obserwowany

03 Wrz 2011, 12:56

wymienić paliwo na nowe,olej,płyn chłodzący,hamulcowy,filtr powietrza,paliwa,oleju,świece,przewody wn,akumulator,
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...