Przyjazny samochód czyli łatwość w prowadzeniu

25 Gru 2008, 17:51

Witam,
niedawno oficjalnie zostałam kierowcą.W czasie kursu prowadziłam wyłącznie Grande Punto,które prowadziło się bardzo miło,przyjemnie i "miękko"( tak kierownica jak i biegi bardzo lekko chodziły).Niestety,wszystkie samochody z jakimi przyszło mi się zmierzyć już po zdaniu prawa jazdy są rocznikami starszymi : Opel Tigra oraz VW Passat Kombi (staruszek , rocznik chyba 88 ).I przyznam,że są dość nieprzyjazne w prowadzaniu :ciężko wchodzą biegi (dla mnie),są "twarde" w prowadzeniu.
Jeśli będę kupować samochód to chciałabym,by prowadził się "miękko" ( przepraszam nie wiem jak to opisać).Czy jest szansa,że któryś z poniżej wymienionych samochodów mimo swojego wieku będzie właśnie spełniał moje kryteria dotyczące łatwości "obsługi"?Oczywiście zdaję sobie sprawę,że Grande Punto ma udogodnienia,których nie posiadają wymienione przeze mnie auta,co więcej jest sporo młodszy-może jednak jakiś staruszek jest bardzo przyjazny ?.
Muszę przyznać,że prowadzenie Passata Kombi jest dla mnie dość stresujące- ciężko wyczuć to auto,ciężko się prowadzi,ciężko wyczuć gabaryty.

Wspomniane samochody( wybór podyktowany jest lekturą tego forum): Hyundai Accent,CC 900,Seicento,Corsa B,Mazda 323F,Civic,CRX,Toyota Starlet,Peugot 106,Colt,Suzuki Swift,Golf .

Za ewentualną pomoc dziękuję
annam
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Kodiaq 4x4 dojechała na metę Rajdu Dakar
    W stawce samochodów, które wyruszyły na trasę tegorocznej, 40. edycji kultowego Rajdu Dakar pojawiła się ŠKODA KODIAQ. SUV pokonał liczącą prawie 10 000 km trasę wiodącą po pustyniach i bezdrożach Ameryki ...
    Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...