Przyjemne ,wygodne i małoawaryjne do 10 tysięcy. W124?Inne?

30 Lis 2010, 18:27

Witam w najbliższym czasie mam zamiar zakupić pierwsze auto ! :twisted: Chciałbym prosić Was o radę i propozycję ,mocno zastanawiam się nad Mercedesem W124.

Co do wymagań... Po pierwsze nie interesują mnie auta pokroju Golf czy Civic. Autko powinno być przede wszystkim wygodne, silnik i osiągi to dla mnie rzecz drugorzędna ... [wiem wiem w dzisiejszych czasach to jest dziwne ;) ]. Auto powinni być również mało awaryjne. No i z instalacją gazową ale myślę ,że jak dojdziemy do modelu to i z gazem uda się znaleźć.

Powiedzmy ,że ważniejsze dla mnie jest trochę wiecęj luksusu i wygody niż bardziej "pojemny" szybkościomierz.

Liczę na szybko pomoc !
hejhoiTu
Nowicjusz

Miejscowość: slaskie

30 Lis 2010, 18:41

Jest w miarę luksusowo, a i koni pod maską też nie mało :wink:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez pinio124, 30 Lis 2010, 18:44, edytowano w sumie 1 raz
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Lis 2010, 18:41

Do 10 kafli to w124 będzie dobrym wyborem. Jak ma być z gazem to motor minimum 2.3, a najlepiej 2.6. Druga opcja - E34, kumpel twierdzi, że nawet wygodniej mu się tym jedzie jak w124. Aczkolwiek to dotyczy wersji E34 z podłokietnikami, bo takie same fotele ma 7er.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Lis 2010, 18:52

Sprawdź też Daewoo Leganzę ;)
Samochód naprawdę bardzo wygodny dzięki zawieszeniu Lotusa ;) , a pod maską siedzi 2l benzyna Opla(taka sama jak w tej Omedze do której link dał pinio124).
Samochód naprawdę bardzo wygodny i świetnie się prowadzi, a na pewno prowadzi się lepiej od Omegi B FL. I jest wygodniejsze :)
Jakieś 6 lat temu kiedy tata kupił używaną Omegę B FL przy przejeździe przez przejazd kolejowy mój wtedy 10 letni brat powiedział że tamten samochód(Leganza) był wygodniejszy :P
I ta mina ojca, który wiedział że ten kilka razy tańszy wtedy samochód był lepszy :P
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

30 Lis 2010, 18:53

Myślę ,że znalezienie Rovera 75 w dobrym stanie i w tym przedziale cenowym to by było naprawdę karkołomne zadanie ;) Opel z tego co widzę całkiem ciekawa propozycja. Co do BMW nie mam dobrych skojarzeń z tą marką przyznam ,że to moje myślenie jest stereotypowe :oops: ,no ale cuż BMW mnie nie interesuje
hejhoiTu
Nowicjusz

Miejscowość: slaskie

30 Lis 2010, 18:58

KonradMB napisał(a):Sprawdź też Daewoo Leganzę ;)
Samochód naprawdę bardzo wygodny dzięki zawieszeniu Lotusa ;) , a pod maską siedzi 2l benzyna Opla(taka sama jak w tej Omedze do której link dał pinio124).
Samochód naprawdę bardzo wygodny i świetnie się prowadzi, a na pewno prowadzi się lepiej od Omegi B FL. I jest wygodniejsze :)
Jakieś 6 lat temu kiedy tata kupił używaną Omegę B FL przy przejeździe przez przejazd kolejowy mój wtedy 10 letni brat powiedział że tamten samochód(Leganza) był wygodniejszy :P
I ta mina ojca, który wiedział że ten kilka razy tańszy wtedy samochód był lepszy :P

Nie wiem co Ty wypisujesz i na przykładzie jakich dwóch egzemplarzy... No ale może trochę faktów. Omega jest autem klasy wyższej niż Leganza, Omega ma napęd na tył i w pełni niezależne zawieszenie z tyłu, przednie dzieli z BMW E34. Także jakby nie patrzeć, obiektywnie nie możesz mieć racji.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...

30 Lis 2010, 19:06

jiGsaw napisał(a):
KonradMB napisał(a):Sprawdź też Daewoo Leganzę ;)

Nie wiem co Ty wypisujesz i na przykładzie jakich dwóch egzemplarzy... No ale może trochę faktów. Omega jest autem klasy wyższej niż Leganza, Omega ma napęd na tył i w pełni niezależne zawieszenie z tyłu, przednie dzieli z BMW E34. Także jakby nie patrzeć, obiektywnie nie możesz mieć racji.

No to chyba o czymś świadczy że auto klasy niższej prowadzi się lepiej i jest wygodniejsze od tego co jest klasę wyżej?
KonradMB
Aktywny

30 Lis 2010, 19:09

Tyle, że opinię 10 letniego brata trudno uznać za wiarygodną w kwestii prowadzenia i komfortu :wink:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2010, 19:11

Jasiek90 HAHAHAHAAHAH roz**** bank, dokładnie, tyle w temacie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Lis 2010, 19:14

Ajj.... kierujcie się dalej tymi swoimi stereotypami,a daleko zajdziecie...
KonradMB
Aktywny

30 Lis 2010, 19:18

Kierujemy się faktami, Tobie polecam to samo. Jechałem Leganzą, Omegą też. No i jednak różnica jest... jak jest sprawna Omega i sprawna Leganza to nie ma co porównywać. Dlaczego? Przeczytaj mój post 2 wstecz.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Lis 2010, 19:22

Jasiek90 napisał(a):Tyle, że opinię 10 letniego brata trudno uznać za wiarygodną w kwestii prowadzenia i komfortu :wink:

Co do prowadzenia nie, lecz co do komfortu to i owszem. Dzieci są bardziej wyczulone na niewygody, a zarazem nie wiedzą, która marka jest mniej, a która bardziej prestiżowa co dodaje ich wypowiedziom obiektywizmu.
A co do prowadzenia Omega przy 130 zaczynała uciekać i trzeba było cały czas ją kontrolować, a Leganza dzięki świetnie zgranemu zawieszeniu Lotusa prowadziła się jak przyklejona.
No ale cóż Leganza to samochód nie dla wszystkich tylko dla tych dojrzalszych, którzy przy wyborach nie kierują się stereotypami i nie przepłacają tylko i wyłącznie ze względu na markę.
KonradMB
Aktywny

30 Lis 2010, 19:24

Chłopie rozwalasz mnie, Leganza jest dobra za tą cenę... ale bez jaj. Zaraz się okaże, że BMW 7er i Sclasse się chowają przy niej. :lol:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Lis 2010, 19:25

Wybacz KonradMB, ale koledzy mają rację. Nie można porównywać takich samochód jak Daewoo leganza i Opel Omega.

Bądź co bądź, marka Daewoo jest raczej marką tanią. Gdy słyszę słowo "Daewoo" od razu widzę w myślach model Tico, Matiz i Lanos :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

30 Lis 2010, 19:26

Czy ja pisałem że 7 i S jest lepsza od Leganzy?
Nie.
Miałem w domu 2 Leganzy i Omegę i takie są fakty dotyczące właściwości jezdnych obu tych aut
KonradMB
Aktywny