Przykręcenie koła na samych szpilkach

06 Lip 2017, 13:17

Krótko.
U znajomej w Clio po zmianie alu na zapasowe koło z kufra i wkręceniu szpilek ,okazało się po fakcie na drodze ,że szpilki były za długie i ich końcówki ścięło.
Ścięło też 2 śrubeczki od mocowania tarczy do piasty. podjechałem na miejsce i wykręciłem z innego koła szpilkę na wzór. pojechałem do hurtowni i kupiłem 4 szt.
Wróciłem i założyłem naprawiony alus na nowe śruby takie jak powinny być. Niestety nie miałem na miejscu możliwości przed przykręceniem koła ,odwiercić tych 2 śrubek mocowania tarczy i piasty ze sobą. Ustawiłem na otwory dobrze podociągałem na 4 szpilkach.
Pytanie :
Czy coś się stanie jak kilka dni pojeździ zanim trafi auto na warsztat..? W końcu felga spina wszystko razem szpilkami z dużą siłą..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lip 2017, 11:45

artur73 napisał(a):Ścięło też 2 śrubeczki od mocowania tarczy do piasty.
Te śrubki służą raczej do centrowania tarczy na piaście żeby otwory pod szpilki nie przesuwały się podczas demontażu koła. Moim zdaniem nie mają większego znaczenia na bezpieczeństwo jak masz koło przykręcone na wszystkich szpilkach. Oczywiście dobrze jest to naprawić żeby było tak jak powinno w najkrótszym możliwym czasie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

07 Lip 2017, 12:06

W starszych autach czesto sie te srubki urywają przy probie zmiany tarcz i potem juz przewaznie nikt tego nie naprawia. Tak jak @kacper mowi to tylko do ułatwienia przy zakladaniu koła
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lip 2017, 13:20

No i wszystko. Dzięki za potwierdzenie. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mitsubishi Eclipse Cross - SUV coupe
    Nowy model Mitsubishi Eclipse Cross, którego bezpośrednimi konkurentami będą modele Volkswagen Tiguan, Mazda CX5 i Volvo XC40, wyróżnia się sportową sylwetką SUV-a coupe, znakomitymi osiągami i wyjątkową precyzją ...