Przyzwoity samochód do 8 tys.

30 Kwi 2016, 09:54

Witam,
Wielkimi krokami nadchodzi czas wymiany mojego wysłużonego Seicento na coś bardziej godnego. Tylko że im bliżej wymiany, tym bardziej nie wiem co by to miało być.
Samochód służył będzie głównie na dojazd do pracy 60km dziennie. Głównie trasa Dk1 i trochę po mieście. Powinien być to benzyniak dobrze radzący sobie z lpg. Z wyposażenia chciałbym w końcu klimatyzację, abs, wspomaganie i elektrykę ;)
Dobrze by było, żeby przy prędkości do 130km/h było w miarę cicho.
Silnik o mocy wyższej niż 90KM bo czasem trzeba coś wyprzedzić :)
W miarę rozsądne spalanie, myślę że do 10l/100km.
Preferował bym coupe, sedan, hatchback. Żadnych kombi.
Z dodatkowych wymagań to dobrze by było poczuć się w tym aucie bezpiecznie w przypadku kolizji no i żeby nie było starsze niż moje aktualne 99r. Przyzwoite ceny części też mile widziane.
Z pewnych względów wykluczam marki VW i SKODA. Reszta może być.
Sam wyszukałem Fiat Stilo 1.4 3d, Peugeot 406 coupe lub zwykły po lifcie 2.0, Renault Megane II 1.6, Nissan Almera 1.5/1.8, Volvo S40 1.8/2.0
Chętnie sprawdzę inne propozycje i wysłucham konstruktywnych argumentów na temat wyżej wymienionych.
Nie potrzebuję tutaj linków z konkretnymi egzemplarzami, bo tych będę szukał w okolicy osobiście.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za rozwiązłość mojego postu.
kimimaro09
Nowicjusz

Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Fiat Seicento
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

30 Kwi 2016, 12:17

Dlaczego wykluczasz VW i Skodę? Za 8k znajdziesz ładną Octavię 1.8.
Z Twoich typów odpuść Stilo (wbrew pozorom drogie części i wariującą elektryka),Megane II też ma swoje mankamenty z elektryką i nie tylko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Kwi 2016, 13:38

Ja wiem, że dla większości może się to wydawać nienormalne, ale każdy ma swój gust i skojarzenia. W moim nie ma miejsca na dwie wymienione marki. Rad typu kup golfa słyszałem mnóstwo, ale go nie kupię. Jest tyle koncernów samochodowych na świecie, że z powodzeniem można kupić auto którego nie wyprodukował VAG. A skoro mam wydać na samochód swoje pieniądze to chcę, żeby podobał się mnie a nie sąsiadom.
Co do stilo to nie miałem z nim do czynienia, ale z tego co się dowiedziałem to większość opinii o elektryce ma swoją przyczynę w przegrzewającym się sterowniku w wersji 1.6
Co do Megane to jestem skłonny zaryzykować bo od 3 lat scenic II służy moim rodzicom i jakichś większych problemów z nim nie ma.
Ostatnio edytowany przez kimimaro09, 30 Kwi 2016, 13:53, edytowano w sumie 1 raz
kimimaro09
Nowicjusz

30 Kwi 2016, 13:49

Citroen c5 może?
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Kwi 2016, 15:53

Citroen C5 teoretycznie spełnia wymagania, jednak miałbym obawy co do hydraulicznego zawieszenia i jego ewentualnych usterek.
kimimaro09
Nowicjusz

30 Kwi 2016, 18:08

Nie wypowiem się na temat zaproponowanych modeli, bo opinia o nich jest raczej znana, lecz zwrócę uwagi autorowi, że chcąc kupić samochód do kwoty 8 tysięcy, kierowanie się własnym zdaniem na temat jakiejś marki i odrzucanie jej tylko dlatego, że się nie podoba, to proszenie się o kłopot przy zakupie. Argument o tym, że na Świecie jest mnóstwo koncernów samochodowych też kiepski, bo kupujesz samochód w Polsce, a nie w USA czy Indiach, a chcąc nie chcąc w Polsce 15 letnie Volkswageny i Skody stanowią sporą część rynku wtórnego, więc naprawdę warto się im przyjrzeć. :) Nie żebym namawiał na kupno jakiegoś pojazdu z koncernu VAG, ale po prostu samochód do kwoty 8 tysięcy z segmentu co najmniej C będzie miał już dawno lata świetności, więc chcąc tak jak autor chce PRZYZWOITY egzemplarz, na pierwszym miejscu stawia się te modele, które najlepiej zniosły upływ tych 15 lat, a jeśli przy okazji wyglądają znośnie to jest to tylko ich plus.
Petento
Początkujący

Auto: .

30 Kwi 2016, 23:39

Gdybym chciał kupić cokolwiek nie zakładał bym w ogóle tematu. Nie odrzuciłem całego koncernu bo audi i seata dopuszczam do świadomości z czego audi w tej cenie to albo staroć albo szrot, ale seat mi się podoba czy to cordoba, Toledo czy nawet ibiza. W każdym rynku są pewne nisze i w taką celuję z pełną świadomością tego, że może mi to utrudnić zakup. Miedzy innymi dlatego temat założyłem miesiąc przed zakupem a nie dzień.
kimimaro09
Nowicjusz

01 Maj 2016, 11:59

W Stilo były problemy z elektryką poprzez żle zabezpieczone wiązki elektryczne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012