Pseudo ksenony H4

06 Sty 2011, 22:09

Witam. Tym razem ja potrzebuje małej pomocy.
1. Mam w domu traktorek do odśnieżania. W lato służy do koszenia i zbierania trawy, ewentualnie do przewożenia czegos. Są tam 2 reflektory H4 ( krótkie/długie w jednym reflektorze ) do oświetlenia drogi. Jako że wiele razy czytałem o bi ksenonach H4, pomyślałem, żeby takowe założyć do niego. Traktorkiem jeździ się tylko i wyłącznie po ogrodzie i przy domu - w żadnym wypadku nie wyjeżdża się na jakąkolwiek ulicę. I teraz pytanko - jakie pseudo bi ksenony tam założyć? W normalnych, prawdziwych bi ksenonach światła krótkie/długie są realizowane przez przesłone w żarówce. A jak jest w tych pseudo ksenonach?
Znalazłem na allegro [link do oferty na Allegro wygasł]
Czy to będzie dobre? I jaką temp. barwową wybrać, aby świeciły na biało ( nie na niebiesko czy fioletowo )> Czy temp. barw jest taka sama jak do prawdziwych ksenonów, czyli białe światło jest przy 4000k? Czy lepiej jest przy 6000k?
2. Czy żeby to założyć, to trzeba przerabiać oryginalne kostki do żarówek H4, czy te kostki, co są normalnie wpięte do żarówek H4 wpina się w tą "przetwornicę"? Chodzi mi o to, czy w każdej chwili można założyć spowrotem żarówkę H4 wyciągając pseudo żarnik i przepinając kostkę?
A chodzi o to, że jestem ciekawy jak to będzie świeciło i jaka będzie różnica w wiązce światła. Jak będzie w miarę fajnie świeciło, to zostawię. A niech córa się cieszy, że ma ksenony w traktorku :smile:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2011, 22:15

taniej lepiej i dla oświetlenia korzystniej jak kupisz 2 robocze lampy wessema :wink:
bo jakoś nie wierze że masz w "traktorku" soczewkowe lampy żeby śaiwtło było skupione a nie świeciło gdziekolwiek w zależności od dziury :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Sty 2011, 22:37

Nie ma soczewek. Są normalne reflektory H4.
Lampy Ewssema mnie nie interesują. Nie ma to wyglądać jak pojazd pomocy drogowej.
I nie jest mi to potrzebne po to, żeby dodatkowo oświetlać chodniki żeby było lepiej widać, tylko chodzi mi o sam fakt ( bajer ) że córa będzie miała w traktorku ksenony. Na jakiejś aukcji czytałem, że do tych ksenonów nie muszą być soczewki. Zresztą nie ma chyba soczewek H4....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 23:06

powiem tak testowaliśmy podobne w rajdówce na lampach patrola (podejrzewam że nie wiele różną się od Twoich) w sumie całe ustrojstow poszła a alledrogo a w lampach zostały zwykłe Philipsy Blu Light
dają lepsze światło od tych ksenonów, efekt niebieskich świateł masz w bonusie, wyglądają prawie jak ksenony :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Sty 2011, 11:10

Taaa, wszystko tylko nie Philips - ostatnimi czasy ta firma ma chyba w głębokim niepoważaniu kierowców. Nigdy więcej Philipsa. Nawet żarówki do domu mają do d..y.
Mnie jednak póki co interesują te pseudo ksenony.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Sty 2011, 00:55

i jak zalozyles te pseudo ksenony? moj szwagier mial w zwyklych kloszach h4 i zalozyl biksenony. bajer niezlly za jakies 250 zeta. a ze ma saaba to i wycieraczki i autopoziomowanie ma wiec i przepisy spoko. no to cora mialaby czym sie chwalic hehe :mrgreen:
marko19845
Nowicjusz

Miejscowość: Chełmek
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Filmy szpiegowskie Toyoty Supry z toru Nürburgring
    Szpiegowski film z testów Toyoty Supry na torze Nurburgring. Tył auta przypomina koncepcyjny supersamochód Toyota FT-1. Premiera flagowego auta sportowego Toyoty jest przewidywana na 2018 r., rok po debiucie ...

16 Sty 2011, 21:56

Nie założyłem jeszcze tego, bo czasu brak. Noa i śniegu nie ma, więc nie ma po co jeździć. A na koszenie trawy to też jeszcze czas. No i czekam, czy ktoś to już zakładał nawet w swoim samochodzie z reflektorami H4.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika