Puegeot 307 2004 1.6 110 Km Słychać tarcie na rozgrzanym silniku

22 Maj 2019, 08:30

Witam prosił bym o zdiagnozowanie przyczyny dlaczego słychać tarcie na zimnym silniku jest wszystko w porządku gdy silnik nagrzeje się słychać tarcie co może być przyczyną ? dodaje link

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Krewecia
Obserwowany

• 22 Maj 2019, 11:31

Słychać że coś jak by nie równo pracowało i takie szuranie. W pierwszej kolejności dobrze by było sprawdzić rolki prowadzące na pasku wielorowkowym napędu alternatora czy tam nie ma jakichś luzów. Równie dobrze te dźwięki mogą pochodzić z rozrządu w sumie najbliżej jego obudowy trzymasz telefon i nagrywasz więc myślę że tam jest najgłośniej. Jednak nie zawsze to się sprawdza bo dźwięki potrafią się skutecznie przenosić po silniku.

Sprawdzałeś jeszcze czy może jak wciśniesz sprzęgło to ten dźwięk pozostaje i nie ma to znaczenia czy jest ono wciśnięte czy też puszczone?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

22 Maj 2019, 13:29

Wymieniałem rolke napinacza i sprzegło było wymieniane na nowe jakies poł roku temu po wciśnięciu sprzęgła dalej słychać tarcie :(
    Krewecia
    Obserwowany

29 Maj 2019, 11:38

Musisz sprawdzić wszystkie rolki, pompę wody po zdjęciu paska. Będziesz wtedy wiedział czy tu jest ok. Jak nie znajdziesz problemu to trzeba będzie zajrzeć do rozrządu.

Olej w silniku jest zgodny z zaleceniami producenta i jego stan jest w normie?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!