Pugeot 306 choinka, zwarcie,

16 Lut 2010, 21:16

Witam,
Już nie mam siły na ten samochód więc liczę na waszą pomoc.
Pierwsze co to: Gdy przekręcę kluczyk na zapłon, słychać jakiś przekaźnik jak pyka i mrugają kontrolki (aku,check engine, ręczny (jeśli jest zaciągnięty) i STOP) odpalając silnik niby załapie ale po chwili dzieje się to samo na odpalonym silniku i silnik gaśnie,

Drugie:
Dziś szukając jakiegoś zwarcia w tym że samochodzie, wykręciłem licznik i przy okazji wymieniłem żaróweczki. Ale nie w tym rzecz, chcąc sprawdzić czy może to wajcha od kierunków albo wycieraczek. odłączyłem te kostki, i podłączyłem z powrotem i jedynie co teraz działa to klakson, i światła, kierunki i wycieraczki nie działają. Również odłączyłem takie 3 kostki pod kolumną kierowniczą, brązowa, szara i czarna, i podłączyłem z powrotem lecz to oczywiście nic nie dało.

Sprawdzałem bezpieczniki wszystkie niby są dobre, jednak miałem możliwość sprawdzenia ich tylko "na oko" bo miernikiem nie dysponuję.
masę również przeczyściłem i żadnych rezultatów. Tam gdzie mogłem przez przypadek jakimś przewodem zmasować coś wykluczyłem bo wszystko odłączone.

Samochodzik to peugeot 1.4i XN + LPG
Ra3l
Nowicjusz

Miejscowość: Konin
  • 17 Lut 2010, 23:08

Ra3l napisał(a):słychać jakiś przekaźnik jak pyka i mrugają kontrolki

Zlokalizuj ten przekaźnik i go podmień lub wymień na nowy.
    I z tym co opisujesz to prędzej postawił bym na stacyjke - po przekręceniu zapłonu coś w niej nie łączy i dlatego wszystko mruga i wyłącza się silnik po zapaleniu.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

19 Lut 2010, 22:14

Doszedłem do tego i już zrobiłem, winowajcą okazał się immo, przekaźnik/skrzyneczka do immo tak wariowała, więc wymontowałem całe immo ze wszystkimi kablami i czujnikami. I tak go nie używałem :)
    Ra3l
    Nowicjusz

Miejscowość: Konin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...