Puknięcie przy ruszaniu - Dacia Duster II 1.6 SCe 115KM

07 Wrz 2023, 21:01

Witam, posiadam Dacie Duster II z silnikiem 1.6 sce 115km, napęd na przód.
Przebieg 93 tys km. Ostatnio zauważyłem, że przy ruszaniu występuję puknięcie, tylko na 1 biegu, gdy wrzucam 2 już nic się nie dzieje. Samochód na nierównościach nie puka i zachowuje się normalnie. Spotkał się ktoś z Was z takim problemem?
kubax
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • 08 Wrz 2023, 08:51

Z tego opisu wynika że może to być luz na przegubie wewnętrznym ale to najlepiej zdiagnozować na kanale.

To stuknięcie występuje za każdym razem jak ruszasz? Do tyłu też przy ruszaniu pojawia się ten dźwięk?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Wrz 2023, 09:01

Praktycznie, za każdym razem, do tyłu nie zauważyłem, żeby to występowało

Teraz mi się przypomniało, że podobne puknięcie, występowało już dużo wcześniej, ale nie było tak nasilone i występowało przy wciśnięciu i opuszczeniu sprzęgła, natomiast, było słyszalne nawet przy wyłączonym silniku, mechanik powiedział, że to wysprzęglik tak hałasuje
    kubax
    Nowicjusz

08 Wrz 2023, 09:17

No, a teraz już nie ma tego puknięcia przy wciskaniu sprzęgła?

Zrób sobie jeszcze taki test. Jak puknięcie występuje zawsze jak ruszasz z jedynki, spróbuj ruszyć z dwójki i zobacz czy pojawi się ten sam dźwięk :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Wrz 2023, 16:00

To przy wyciskaniu sprzęgła z czasem ustało.
    Ogólnie na co dzień nie jeżdżę tym autem, ale dziś nim trochę pojeździłem i tak:
    Jak z dwójki ruszysz nie ma tego dźwięku, ale np. przy manewrowaniu na parkingu również słychać ten dźwięk i przy hamowaniu przy niskich prędkościach też mi z raz pukło, więc tak jak pisałeś wyżej, przegub najprawdopodobniej
    kubax
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Nissan LEAF - Czy wiesz, że...
      1. Korzystając z wyjątkowej aplikacji CARWINGS , kierowca może "zadzwonić" do swojego samochodu, aby sprawdzić stan naładowania akumulatora lub wyszukać w pobliżu stację ładowania, skorzystać z usługi Google Send-To-Car, ...