Punciaki 1999-2001

22 Lis 2009, 12:01

witam forumowiczów.

Chciałbym Was zapytać o Fiaty Punto z roczników 1999-2001. Ojciec jednego znalazł z przebiegiem ok. 80 tys. km i na mnie naciska, żebym go kupił (kiedy ja się obawiam, że są awaryjne, więc średnio mam ochotę kupić jakieś auto, by potem pod nim siedzieć...). Dodam, że w tym Punto silnik jest benzynowy.

Co zatem wiecie o ich awaryjności? Czy coś nawala częściej, niż zwykle?

Dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez marcin_gl21, 23 Lis 2009, 16:42, edytowano w sumie 1 raz
marcin_gl21
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań/Głogów

22 Lis 2009, 18:54

Witaj! Miałem przyjemność posiadania Punciaka z roku 2001, przebieg przy zakupie 131000km. Punciaki są awaryjne, tak jak każde inne auta, Nie oszukujmy się- coś się będzie psuć, ale nie znajdziesz innego auta, do którego części i serwis są tak tanie. Miałem silnik 1.2 8v (trochę kibel, ale jeździło)- brał oleju 1l na okres między przeglądami. Sporo, ale to fait, musi brać. Poza tym poszły synchronizatory i łożyska w skrzyni biegów, 400zł w ASO. Wymiany części ulegających zużyciu nie biją po kieszeni.

Innymi słowy, polecam autko dla osób które nie szukają auta bezawaryjnego (tacy powinni się natychmiast obudzić- takich aut nie ma), ale tych którym zależy na naprawdę niskich kosztach eksploatacji.
Flyover
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

22 Lis 2009, 21:27

Flyover napisał(a):Sporo, ale to fait, musi brać

Wcale nie musi. Mam Fiata i nie bierze oleju.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lis 2009, 21:33

witam , moja ciocia miala punto 1.2 8v z 2001 roku, i autko bylo bezawaryjne, malo palilo, ogolnie samochod na +
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

23 Lis 2009, 07:50

Punto II ma jedynie kłopot z osprzętem elektrycznym silnika.Najczęściej pada alternator i naprawa u zwykłego elektryka (250-300 zł) wyklucza wtedy definitywnie problemy w przyszłości.
Silnik 1,2 8V.to bardzo dobra,niewysilona i trwała o raz oszczędna jednostka napędowa. Pamiętam test takiego silnika z 'Auto Świat",gdzie rozłożone i pomierzone elementy tego silnika po 100 tys.km.przebiegu,mieściły się w przedziałach tolerancji dla części nowych... Poza tym można takie Punto kupić w PL od pierwszego właściciela,niezajechane i niebite.Do tego ceny są niewygórowane.
Punto II z 80 tys. przebiegu..? Chłopie ,dobrze ktoś Tobie radzi !!! Jak nie bite i nie zaniedbane to bierz bez stresu !!!
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autocasco dla motocykla - o czym pamiętać
    Jazda motocyklem kojarzy się z radością i przyjemnością, jednak nie można zapominać o potencjalnych ryzykach i nieprzewidzianych sytuacjach, jakie się z nią wiążą. Aby finansowo zabezpieczyć się przed ich skutkami, warto ...