Punciaki 1999-2001

22 Lis 2009, 12:01

witam forumowiczów.

Chciałbym Was zapytać o Fiaty Punto z roczników 1999-2001. Ojciec jednego znalazł z przebiegiem ok. 80 tys. km i na mnie naciska, żebym go kupił (kiedy ja się obawiam, że są awaryjne, więc średnio mam ochotę kupić jakieś auto, by potem pod nim siedzieć...). Dodam, że w tym Punto silnik jest benzynowy.

Co zatem wiecie o ich awaryjności? Czy coś nawala częściej, niż zwykle?

Dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez marcin_gl21, 23 Lis 2009, 16:42, edytowano w sumie 1 raz
marcin_gl21
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań/Głogów

22 Lis 2009, 18:54

Witaj! Miałem przyjemność posiadania Punciaka z roku 2001, przebieg przy zakupie 131000km. Punciaki są awaryjne, tak jak każde inne auta, Nie oszukujmy się- coś się będzie psuć, ale nie znajdziesz innego auta, do którego części i serwis są tak tanie. Miałem silnik 1.2 8v (trochę kibel, ale jeździło)- brał oleju 1l na okres między przeglądami. Sporo, ale to fait, musi brać. Poza tym poszły synchronizatory i łożyska w skrzyni biegów, 400zł w ASO. Wymiany części ulegających zużyciu nie biją po kieszeni.

Innymi słowy, polecam autko dla osób które nie szukają auta bezawaryjnego (tacy powinni się natychmiast obudzić- takich aut nie ma), ale tych którym zależy na naprawdę niskich kosztach eksploatacji.
Flyover
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

22 Lis 2009, 21:27

Flyover napisał(a):Sporo, ale to fait, musi brać

Wcale nie musi. Mam Fiata i nie bierze oleju.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lis 2009, 21:33

witam , moja ciocia miala punto 1.2 8v z 2001 roku, i autko bylo bezawaryjne, malo palilo, ogolnie samochod na +
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

23 Lis 2009, 07:50

Punto II ma jedynie kłopot z osprzętem elektrycznym silnika.Najczęściej pada alternator i naprawa u zwykłego elektryka (250-300 zł) wyklucza wtedy definitywnie problemy w przyszłości.
Silnik 1,2 8V.to bardzo dobra,niewysilona i trwała o raz oszczędna jednostka napędowa. Pamiętam test takiego silnika z 'Auto Świat",gdzie rozłożone i pomierzone elementy tego silnika po 100 tys.km.przebiegu,mieściły się w przedziałach tolerancji dla części nowych... Poza tym można takie Punto kupić w PL od pierwszego właściciela,niezajechane i niebite.Do tego ceny są niewygórowane.
Punto II z 80 tys. przebiegu..? Chłopie ,dobrze ktoś Tobie radzi !!! Jak nie bite i nie zaniedbane to bierz bez stresu !!!
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny terenowy ratowniczy pick-up
    Stworzona na bazie Nissana Navara Tekna z podwójną kabiną - aktualnym Międzynarodowym Pick-upie Roku - koncepcyjna Navara EnGuard charakteryzuje się wieloma specjalnie zaprojektowanymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi ...
    Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...