Punkty karne a przyjecie do policji

25 Wrz 2014, 10:36

Hej
Ostatnio zastanowiłem się nad taką sprawą. Mój znajomy dostał się do policji pomimo posiadania 17pkt karnych za przekraczanie prędkości.
Czy tak powinno być że osoba która notorycznie łamie prawo dostaje się do policji? Wiem że otrzymanie mandatu to wykroczenie a nie przestępstwo ale mimo wszystko tak chyba nie powinno być.
Policjant to osoba która reprezentuje prawo i stoi na straży tego prawa. Jak ktoś kto ma pilnować przestrzegania prawa ma to prawo głęboko gdzieś.
Czy może potem dziwić, że pojawia się mnóstwo zdjęć policjantów, na służbie w radiowozach łamiących prawo, jeśli takie osoby są przyjmowane do policji.

Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie? Czy posiadanie tak ogromnej ilości punktów karnych powinno dyskwalifikować osobę ubiegającą się o przyjęcie do policji?

Pozdrawiam
Ares
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 1996
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4

25 Wrz 2014, 11:03

Wydaje mi się że jeśli osoba starająca się o przyjęcie łamała prawo często to nie powinna mieć możliwości dostania się. Ale człowiek też popełnia błędy więc też powinien być jakiś limit od którego osoba powinna być skreślona na starcie jak próbuje się dostać.
Barto88
Nowicjusz

Auto: nie mam

03 Paź 2014, 12:30

17 pkt można dostać za dwa wykroczenia, więc to nie jest notoryczne
Cyprian56
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 08 2003
Przebieg/rok: 46tys. km
Auto: Mondeo
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...