Punkty karne sprzed roku po jakim czasie się kasują?

15 Lip 2022, 13:20

Witam,
zna się ktoś na przepisach dotyczących punktów karnych? Jak to jest teraz to mniej więcej wiem ale chodzi mi o to co było rok temu.
Otóż w czerwcu 2021 dopuściłem się wykroczenia - przekroczenie prędkości za co otrzymałem mandat i 4 pkt karne.
Mandat opłaciłem (po miesiącu), 4 punkty widniały cały czas i co? jest lipiec 2022 i nadal widnieją - sprawdzam w aplikacji mObywatel, próbowałem ją usunąć, zainstalować drugi raz i to samo.

Czy kiedyś też tak było że kasowanie punktów odbywało się po opłaceniu mandatu dopiero? Czyli wtedy był rok ale też po zapłacie mandatu czy po nałożeniu punktów?
Gilik
Początkujący

Prawo jazdy: 14 10 2011
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Golf VII
Silnik: 1,6 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

15 Lip 2022, 14:11

Punkty karne wygasały po 365 dniach od daty nałożenia mandatu pod warunkiem ze został on opłacony. Tak było do końca 2021 roku. Od bieżącego roku czyli 2022 punkty wygasają po dwóch latach czyli po 730 dniach ale uwaga od dnia opłacenia nałożonego mandatu. Jeżeli nie opłacisz mandatu to te punkty wraz z nim nałożone nie wygasną.

W Twoim przypadku punkty powinny wygasnąć w czerwcu 2022 według starych przepisów. Sprawdź jeszcze czy czasem nie wygasną w lipcu z dniem przelewu za wykroczenie.

Z tego co czytałem w tej nowej ustawie jakiś czas temu to miała ona nie dotyczyć kierowców którzy dostali punkty przed jej wprowadzeniem czyli miały one wygasać na starych zasadach.

EDIT: z ciekawości jeszcze zajrzałem na stronę rządową https://www.gov.pl/web/gov/sprawdz-swoje-punkty-karne i tam mają chyba nie aktualne informacje ;/

"Kiedy punkty karne zostaną usunięte
  • gdy minie rok od dnia popełnienia naruszenia (naruszenie się przedawni),
  • gdy ukończysz szkolenie, które pozwala zmniejszyć liczbę punktów karnych – jeśli przed jego rozpoczęciem miałeś mniej niż 24 punkty karne (mniej niż 20 punktów karnych – jeżeli to twoje pierwsze prawo jazdy i masz je krócej niż rok). Takie szkolenia organizuje Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego (WORD). Pamiętaj, że możesz uczestniczyć w szkoleniu nie częściej niż raz na 6 miesięcy. Po szkoleniu suma twoich aktywnych punktów karnych zmniejszy się o 6 najstarszych punktów.
"
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lip 2022, 14:47

A może warto zapytać na komisariacie? Bo w sumie nie wiem czy mam je jeszcze, czy już nie itd.
Tak myślałem że kiedyś wygasały po roku od nałożenia a nie opłacenia, no ale u mnie widnieją cały czas, a czy poza apką mObywatel można gdzieś samemu jeszcze to sprawdzić? Czy tylko pozostaje na policji?
Gilik
Początkujący

15 Lip 2022, 14:59

Gilik napisał(a):czy poza apką mObywatel można gdzieś samemu jeszcze to sprawdzić?
Przez stronę mając profil zaufany ale raczej bezie to samo co w aplikacji.
Gilik napisał(a):Czy tylko pozostaje na policji?
Tu Ci podadzą to samo co sprawdzić w aplikacji.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Lip 2022, 15:01

No to nie wiem dlaczego tak jest, tutaj mam taki artykuł bodajże z kwietnia 2021:
https://fraszka.ujk.edu.pl/punkty-karne-2021-taryfikator-gdzie-mozna-sprawdzic-ich-liczbe-oraz-w-jaki-sposob-je-zredukowac-niezbednik-dla-zmotoryzowanych/

Czas po którym kasują się punkty karne to równy rok od momentu ich naliczenia. I tutaj dobra wiadomość dla kolekcjonerów, którzy łapią kilka mandatów w okresie krótszym niż rok. Czas oczekiwania na skasowanie punktów karnych uzbieranych z kilku mandatów nie liczy się od ostatniego wystawionego mandatu, a każde punkty kasują się po równym roku od dnia ich naliczenia. Dla przykładu, jeśli kierowca X w marcu 2021 roku za wykroczenie drogowe otrzymał 6 punktów karnych, a w czerwcu 2021 10, to pierwsze 6 punktów skasuje mu się w marcu 2022 roku, a kolejne 10 w czerwcu 2022.
Gilik
Początkujący

24 Lip 2022, 23:42

Artykuł który podałeś jest już nieaktualny. Wszystko masz wyżej wyjaśnione.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...