Punto 2 problem ze wspomaganiem

06 Mar 2018, 11:00

Witam, mam fiata punto 2 1.2 2000r i problem jest z wybijającym sie wspomaganiem przy skręcaniu, największy problem jest gdy jest zimny silnik i zimno na dworze(przy ostatnich mrozach bardzo czesto) a także gdy najedzie sie na dziurę,pobocze szutrowe itp. Teraz gdy temp. Powietrza jest wyższa problem pojawia sie sporadycznie, ale jest. Sprawdzony byl silniczek(pod katem problemu z zimnymi lutami) i jest ok, akumulator wymieniony na nowy 2miesiace temu,byłem wczoraj u elektryka by zdiagnozował komputerem problem ale nie mógł sie połączyć, pokazywał błąd komunikacji (stwierdził,ze problem stoi po stronie komputera auta wiec nic nie sprawdzi) jakieś pomysły?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2018, 16:05

Czy zaświeca się kontrolka awarii wspomagania? Jakie masz napięcie ładowania? Nie wiem jakim sprzętem mechanik próbował diagnozować, ale jeżeli odpowiednim, to trzeba szukać w przewodach i wtyczkach. Na pompie są dwie wtyczki i dwie wiązki. Zerknij, czy przewody są całe, nie pognite, czy styki nie są zaśniedziałe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Mar 2018, 21:41

Kontrolka zapala sie w momencie nagłego (szybkiego)ruchu kierownicą i wtedy wybija wspomaganie musze wyłączyć silnik i włączyć na nowo. Elektryk miał (przynajmniej na to wyglądało)profesjonalny komputer przenośny....tez cos wspominał ze raczej cos we wtyczkach i wiązkach może być problem by połączyć sie z komputer.
Napięcie?....hmmm czy zwykłym miernikiem jestem w stanie to sprawdzić? (jak?)Bo nie sprawdzałem
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

08 Mar 2018, 16:49

Tak da się to sprawdzić miernikiem zwykłym.
gber44

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego Polacy kochają miejskie hybrydy?
    W samochodach do miasta najbardziej cenimy niskie spalanie i wysoki moment obrotowy pozwalający na szybsze włączanie się do ruchu, dostępny w możliwie najniższym zakresie obrotów. Jeszcze do niedawna warunki te spełniały ...
    Mercedes Klasy S Coupé
    Sugestywny design nadwozia nowej Klasy S wyznacza wzorce swoją imponującą kompozycją – wizualne napięcie w liniach nadwozia i dynamiczne kontury. Już na pierwszy rzut oka nowa Klasa S przejawia ambicję do bycia liderem. ...