Punto Evo czy Fiesta Mk 7

02 Lis 2019, 00:59

Witam,
stoję przed wyborem pierwszego samochodu i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Moja uwagę przykuły dwa samochody, które są niedaleko mojej miejscowości.

Fiat Punto Evo 1.4 rocznik 2011 z przebiegiem 165 tyś. km wyposażony w fabryczna instalacje tartarini (taka fabryczna, że zamontowana w salonie Fiata na fiatowskiej gwarancji). - [link do oferty na Olx wygasł]

Oraz Ford Fiesta mk7 1.2 w wersji 60 konnej także z LPG (tutaj jeszcze sprzedający mi nie odpisał) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie samochód będzie do jazdy po mieście i wypady do dziewczyny (40km). Czasem okazyjnie w sezonie wakacyjnym wyskoczyć na jakiś dłuższy wypoczynek.

Myślicie, że to dobre ceny? Na zdjęciach wydaje się wszystko spoko, osobiście bardziej przekonał mnie Fiat.
Jeżeli macie inne propozycje modeli samochodow na które powinienem zwrócić uwagę, to piszcie śmiało.
Morduk
Nowicjusz

02 Lis 2019, 14:45

Przy aucie używanym nie szuka się dobrej ceny tylko dobrego stanu.
To, że 8 letnie auto z przebiegiem ponad 160k ma fabryczną instalację wcale nie jest jakimś plusem.
Fiesta ma silnik, który czyni ją bestią z osiągami gorszymi niż seicento sporting. Sam sobie odpowiedz czy warto
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lis 2019, 22:43

Witam,
poszukuję samochodu do 15tyś dla młodego kierowcy.

Moje wymagania:
1) motor nadający się pod LPG
2) japończyk, niemiec, włoch... co za różnica? Budżet to 15 tyś złotych, nie mam faworytów. Chociaż bardzo długo myślałem nad Fiatem Grande Punto (evo), to lipa z dostępnością w mojej okolicy.
3) samochód 50% miasto, 40% małe trasy (40km poza miasto) i 10% długie trasy (wakacje tzn. pewnie 300km w jedną stronę)
4) Benzyna, silnik w miarę żywy, bo TIRa to fajnie wyprzedzić na odcinku kilometra, a nie 5 xD Nie chcę się tym ścigać. Raczej patrzę na swoje bezpieczeństwo podczas manewru wyprzedzania.
5) nie szukam suva i kombiaków - sedan, hatchback i czy będzie 3d lub 5d nie robi większej różnicy.
6) Auto najlepiej rocznik od 2009 - wolałbym jednak coś co w 2020 nie będzie mieć więcej niż 10 lat. Jednak w tym budżecie muszą być kompromisy, niestety.
7) planuję tym jeździć 3-5lat, aż nie odłożę na coś nowego.

Myślałem nad paroma samochodami (zamieszczę parę konkretnych linków):
- Ford Fiesta MK 7 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Fiat Punto Grande/EVO - [link do oferty na Olx wygasł]
- mitshubishi colt z30 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Ford KA II - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tak, wiem, że Punto w linku ma LPG - mogę podesłać rozmowę ze sprzedającym. Skłaniam się jednak do odpuszczenia sobie tego akurat punciaka właśnie przez LPG.
Ostatnio edytowany przez mike, 03 Lis 2019, 19:08, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, możesz spokojnie go kontynuować
Morduk
Nowicjusz

03 Lis 2019, 13:28

Ile km przejezdzasz rocznie, że potrzebujesz lpg? Typy masz dobre, ale akurat ford ka jest segment niżej od pozostałych, jest to typowo male miejskie auto, na dłuzsze trasy niezbyt sie to nadaje

Jesli segment B dorzuciłbym do tego jakas Corse, Ibize czy Polo
Jeśli myslalbys o kompakcie w tej kasie, to auta segmentu wyzej takie jak Focus, Golf V, Leon, Octavia też będą ok (unikaj tylko benzyn o oznaczeniu fsi)
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

03 Lis 2019, 15:11

Myślę, że 5-10tys rocznie to minimum. Jak się życie potoczy i czy będzie więcej, to nie wiem. Nigdy nie miałem samochodu, nie potrafię oszacować. Zawsze może być tak, że poczuje zew wolności i praktycznie każdy wolny czas będę spędzać na odwiedzaniu nowych miejsc, a wtedy kilometrów zrobi się na pewno więcej niż 10tys.

Ford KA II wybrałem, bo opinie są o nim dobre, cena eksploatacji samochodu też jest fajna. Prawdopodobnie najmniej wygodny samochód ze wszystkich moich propozycji.

A ten Colt Z30, to dobry generalnie samochód? Znajduje pełno opinii, ale o wersji sprzed liftu.
Morduk
Nowicjusz

03 Lis 2019, 19:10

Fiesta i Colt z gazem nie będą zbyt dobrze współpracować.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

03 Lis 2019, 19:52

A taki Ford Fusion 2010, 1.25 75km jak się sprawdzi z gazem?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Fajne wyposażenie, nie jest za duży, a rocznik też całkiem świeży jak na mój budżet. Ogólnie Fusiony po lifcie są dobre? (mówię o tych przed zmianą kompletnie wyglądu Fusiona)
Morduk
Nowicjusz

03 Lis 2019, 22:03

Morduk napisał(a):A taki Ford Fusion 2010, 1.25 75km jak się sprawdzi z gazem?
równie kiepsko co Fiesta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004