Punto gaz czy benzyna?

10 Lip 2007, 10:35

hej!
właśnie jestem na etapie wybierania swojego pierwszego auta :) niestety moje zasoby finansowe nie pozwalają mi kupić wymarzonego Audi A3 i autem na które mogę sobie pozwolić i które mi odpowiada jest Fiat Punto. dotychczas zwracałam szczególną uwagę na Punto z instalacją gazową ale gdzieś przeczytałam że Punto na gaz to jest głupota i lepiej kupić Fiata na benzynę...
no i jak to jest? co lepsze? Punto na gaz czy benzynę? poradźcie!
Ewela
Nowicjusz

10 Lip 2007, 10:42

Źeby mieć gaz i tak musisz mieć silnik benzynowy... A jeżdżenie na jednym nie wyklucza drugiego... Co do instalacji gazowych najlepiej się chyba wypowie użytkownik Czerepach... Ale jak kupisz z gazem to sama stwierdzisz jak Ci się jeździ na gazie a jak na benzynce (mmm, benzynka :roll: )
DFireCrow

10 Lip 2007, 18:39

Fire Crow: :D Dzięki za uznanie, ale nigdy nie podejmuję polemiki nt aut z kobietą... :P
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

10 Lip 2007, 21:24

tja... tylko wcale nie zamierzam plemizować.... zamierzam kupić samochód :P
Ewela
Nowicjusz

11 Lip 2007, 00:33

Czerepach: po jednej zjebce od Ciebie (dodaję, że jednak była słuszna, gdyż moja wiedza opierała się głównie na starych instalacjach) a także bliższemu przyjżeniu się działowi Instalację Gazowe przyznaję, że jednak co do "jeżdżących kuchenek" :wink: masz dużą wiedzę. Pozdrawiam!
Ewela: Punto niestety jako że jest samochodem tanim, dlatego też ma dużo usterek fabrycznych... Między innymi fabryczna wada sprzęgła które zazwyczaj pada po 15,000 - 20,000 km, chyba że ktoś pali sprzęgło to potrafi paść nawet po 1,000 km :!: fabryczny akumulator pada po pół roku :roll: no i są problemy z tylnym zawieszeniem... Ale nie to żebym Ci chciał to autko obrzydzić... Jak bardzo chcesz to kupuj nawet z gazem, wiesz, to wszystko zależy jak Ci się sztuka trafi :wink:
DFireCrow

11 Lip 2007, 10:28

:D Ewela: odszedłem własnie od tv i programu TVN Turbo - zakup kontrolowany - i powiem, że całkiem dobrze technicznie i cenowo wypadało autko Suzuki Swift polecane bardziej z silnikiem 1.3 oraz Nissan Micra 1.3 - zupełnie idealne dla istotek drobnych (i nie tylko...) z racji zwinności w manewrowaniu, niskim spalaniu i awaryjności. Mnie osobiście też się podoba, szczególnie "uśmiechnięty" przód; mam 176cm wzrostu - a jednak autko fajne...! :wink:
czerepach
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Aygo - samochód do miasta
    Z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że pod względem liczby rejestracji model Aygo jest niekwestionowanym liderem rynku w klasie A. Od stycznia do kwietnia 2019 roku nabywców znalazło aż 1 721 ...

11 Lip 2007, 21:48

Gracias dobry człowieku! :wink:
Nissan Micra - tak się składa że jeździłam tym autkiem na kursie (w Sieradzu Micra oprócz Corsy jest drugim samochodem egzaminacyjnym) i muszę przyznać że pomimo całkiem sympatycznego wyglądu i tego że jestem drobną istotką Micra mi nie odpowiada....
ale Suzuki Swift całkiem interesujące jest, :D nie myślałam wcześniej o takim samochodzie, musze mu się bliżej przyjrzeć, zwłaszcza że dzisiaj przeleciała mi koło nosa okazja na fajne Punto....
Ewela
Nowicjusz

12 Lip 2007, 01:27

jak najbardziej polecam Suzuki Swift 1.3, Micra nie bałdzo :D
qra69
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

12 Lip 2007, 09:59

Ewela: :D A rozważałaś możliwość nabycia Forda Fiesty, ale tej po "zaokrągleniach", po '96r? Oczywiście z silnikiem 1,25 zetec; 1,3 jest w tym układzie ciut przestarzały...? :wink:
Albo - też w nowej kaście - Renault Clio?
czerepach
Aktywny

12 Lip 2007, 10:39

temteges... Myślałam o takich samochodach: Opel Astra lub Corsa, Fiat Punto i Seat Ibiza
na razie zainteresowałam się Swiftem i niestety nie ma zbyt dużo ofert sprzedaży (w łódzkiem) :/
ale umówiłam się na obejrzenie takiego Punto
[link do Gratka wygasł]
moim zdaniem prezentuje się całkiem nieźle, no poza tym przednim zderzakiem...
Ewela
Nowicjusz

12 Lip 2007, 10:47

Oj tam, czepiasz się tego zderzaka, nie chciałabyś widzieć moich lusterek...

Ale jeśli chodzi o autka z Twoich propozycji, to raczej odradzam Astrę... Jakieś takie paskudne, i zawsze mi się kojarzą z takimi rzęchami, że szkoda gadać.... Już chyba bym to Punto wolał... Nawet Corsa się lepiej prezentuje niż Astra... Ale ta Fiesta, co to ją Czerepach poleca, to też w miarę dobry wybór ;)

P.S. Czy wy czasem pracujecie? :P Bo co chwilę widzę jakieś odpowiedzi w okolicznych postach :P
DFireCrow

12 Lip 2007, 12:58

looknij tu:
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
to autko się nie psuje :D
qra69
Nowicjusz

12 Lip 2007, 13:50

Ewela: :D Mówisz,że w Łódzkiem nie ma ofert...źle mieszkasz :idea: Zbliża się weekend, pogoda ma się poprawić; bierz Partnera za kark i wypad do Gniezna - zakręci Ci się w głowie od propozycji i możliwości. Wokół i w samym Gnieźnie masz i komisy i "wystawki" przed posesją :wink:
czerepach
Aktywny

12 Lip 2007, 19:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
qra69
Nowicjusz

13 Lip 2007, 10:09

Fju fju!! Jakie autka mi tu fajne podrzucacie :D, tylko kurna na takie mnie nie stać :( Patrzę na auta do 8 tys, kupić chcę maksymalnie do 7 tys a co tu dopiero za 15 tys! Chyba bym musiała na saksy pojechać zeby na takie Suzuki uciułać.....

btw. czerepach mi tam moje miejsce zamieszkania odpowiada :P do Gniezna może kiedyś się wybiorę jak bede miała czym :P
Ewela
Nowicjusz