Punto I, seicento czy Seat Ibiza II?

14 Lip 2010, 17:56

Chcę kupić auto do 5 tys. Chcę, by było ocynkowane, tanie w utrzymaniu i po prostu dobre, ładne. Który model polecacie? Punto I, seicento, seat Ibiza?
Może macie własne propozycje odpowiadające moim kryteriom?
Dzięki
:)
paulinahoof
Nowicjusz

Miejscowość: dd

14 Lip 2010, 19:03

To zależy od Twoich wymagań i od tego ile będziesz jeździć. Jak ma to być samochód tylko do jazdy po mieście w pojedynkę to oczywiście Seicento. Jak ma przewozić bagaże czy więcej niż jednego pasażera, psa, kota itd to lepsze będzie Punto. Ibiza za te pieniądze będzie stara, to zależy od Ciebie czy wolisz coś nowszego stylistycznie czy stare kształty. Ale trzeba się też liczyć w starym samochodzie z liczniejszymi naprawami. No i staraj się szukać wozu z klimatyzacją. Wiem że w przypadku tych samochodów to nie jest łatwa sprawa, ale da się.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

14 Lip 2010, 20:45

Który z nich jest najmniej awaryjny?
paulinahoof
Nowicjusz

14 Lip 2010, 20:54

paulinahoof napisał(a):Który z nich jest najmniej awaryjny?

Moim zdaniem zdecydowanie Punto, polecam motor 1.2 75 koni. Ma wystarczającą moc do sprawnego przemieszczania się, oczywiście w miarę rozsądku ;) No i rozsądnie obchodzi się z paliwem.
Jeśli trafisz zadbany model, będziesz regularnie wymieniać co trzeba to myślę, że będziesz zadowolona. Części są wszędzie i kosztują śmieszne pieniądze, konstrukcja prosta, więc w razie "W" nie powinno być problemów z ewentualną naprawą.
Za tą kasę powinno udać Ci się wyhaczyć model z el. szybami, lusterkami, może nawet z klimą, jednak tutaj może być problem bo pomimo tego że na rynku jest w czym wybierać to większość niestety nie ma klimy. Nie twierdzę rzecz jasna że nie do spotkania bo można trafić ale jest ich zdecydowanie mniej no i niekiedy są droższe. Pozdrawiam.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Lip 2010, 21:49

Też bym był za Puntem (mam styczność z tym autem co jakiś czas - silnik wspomniany wyżej 1.2 75km),blacha jest w ocynku opróćz tylnej klapy (niewiem czemu tak).No i za te pieniądze wyrwiesz ładny egzemplarz z rocznika 97-98.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lip 2010, 15:51

stasiowski121 napisał(a):Jeśli trafisz zadbany model, będziesz regularnie wymieniać co trzeba to myślę, że będziesz zadowolona.

Tak można powiedzieć o każdym samochodzie ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

15 Lip 2010, 19:32

Ok, sprecyzuję się: części eksploatacyjne typu oleje, paski, filtry miałem na myśli.
Swoją drogą ująłem to wyżej dość pobieżnie :mrgreen:
Wymieniać co trzeba to można tak:
w jednym aucie tylko płyny, filtry itd bo nic się może więcej nie psuć a w drugim po kolei wymieniać części w silniku, skrzyni, blacharkę itd bo też będzie trzeba :razz:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Lip 2010, 19:01

stasiowski121 napisał(a):Moim zdaniem zdecydowanie Punto, polecam motor 1.2 75 koni.

podpisuję się pod tą opinią
abel
Nowicjusz

Miejscowość: Polska Dolnośląskie

17 Lip 2010, 00:03

Dzieki. :wink:
paulinahoof
Nowicjusz