Punto II układ kierowniczy

26 Lut 2010, 14:24

Witam wszystkich forumowiczów . Kupiłem fiata punto II z 2000 roku bez wspomagania . Oprócz tego auta dotychczas użytkowałem i użytkuje nadal Polo 95' i Golfa 98' oba ze wspomaganiem . Punto miał być dla córki . I tu problem , jak się przesiądziesz z aut ze wspomaganiem do takiego cuda bez to wydaje ci się że ster chodzi ciężko . Wiadomo . Ale już po kupnie miałem okazje prowadzić IDENTYCZNE punto jak moje , też bez wspomagania i tam kierownica dała się obracać ZDECYDOWANIE LŻEJ a w tym moim chodzi jak z betonu . Czy może ktoś wie gdzie tkwi problem zanim pojade do mechanika i zainwestuje kase w co rusz to nowe pomysły warsztatowe . Za każdą sensowna rade z góry thx
nerwus62
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 26 Lut 2010, 16:53

Może to być wszystko - maglownica, łożyska w kolumnie McPhersona ( bo chyba taka tam jest jak się nie mylę) - mogą być zardzewiałe, co jest dość czestą przyczyną, przegób Kardana czyli tzw krzyżak kierownicy, może to być sprawa ciśnienia w oponach, przekładnia kierownicza.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Lut 2010, 17:43

dzięki za podpowiedz i teraz tak : łożyska w mcphersonie raczej na pewno nie bo ostatnio asystowałem przy wymianie amorów i łożyska są ok ( jeśli coś we fiatach może być ok :razz: ) , ciśnienie w oponach jest też w normie chyba że opony same w sobie bo są to GENERALI jak mi się udało odcyfrować produkcji rumuńskiej :shock: :shock: , krzyżak na kolumnie ? bez oceny bez demontażu :sad: , pozostaje tylko chyba maglownica ale tu może poczekam na jeszcze jakieś opinie forumowiczów . Ale i tak thx za szybką podpowiedż :razz:
    nerwus62
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

27 Lut 2010, 10:55

A może opony na przodzie są za szerokie.Jaki jest ich rozmiar?
    woj4
    Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie