Punto1.1 - problem z LPG

11 Lut 2007, 18:44

Witam, posiadam fiata Punto1.1, od 2lat z IG, moja instalka to Elpigaz na 1punkcie. Problem dotyczy obrotów silnika i jego słabych momentów kiedy gasnie na gazie. Na benzynie jest podobna sytuacja, po wcisnięciu gazu, nawet gdy jest rozgrzany poprostu łapie muła, a silnik szarpie. Silnik pracuje bardzo róznie, raz kuleje jak jest zimny, lub tez rozgrzany, coniekiedy pracuje ok, ale ostatnio to Padaka!! Sam nie potrafie ustalic dlaczego tak sie dzieje, jeden z gazowników przeczyscil krokowca i pokrecił sróbką od obrotów na parowniku. Szkoda tylko ze nie przyniosło to poprawy. Prosiłbym o pomoc w tej kwestii kazdego kto spotkał sie z podobna sytuacja :D
pawelps
Nowicjusz

11 Lut 2007, 19:44

Możliwe, że to wina przepływomierza.
Pozdro.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

19 Lut 2007, 21:21

Dzieki za podpowiedź, ale przepływomierz tak jak i krokowy i sonda działają ok. Nie pomogło też czyszczenie parownika i wymiana membrany, a żaden gazownik nie jest w stanie stwierdzic przyczyny, pozostaje mi chyba diagnostyka silnika.
pawelps
Nowicjusz

15 Lut 2009, 19:54

Mam identyczny problem z instalacja tomasotto tez w silniku1.1 ale zauważylem ze po zmniejszeniu poboru prądu np:zgaszeniu swiateł,wył radia wszystkie zamulenia znikają. zalezy od dnia czasami samo zgaszenie swiatel nie pomaga trzeba tez zgasic radio. mechanicy całkiem zbaranieli i rozkładają ręce znieniłem alternator lecz na niewiele sie to zdało jesli bedziesz miał te same objawy i uda ci sie to naprawic to napisz prosze co to tak naprawde jest Bo Ja juz nie mam pomysłu Pozdrawiam kostek1125 gg10713998
kostek1125
Nowicjusz

Miejscowość: Niebocko

15 Lut 2009, 20:35

Czy rwoje problemy nasilają się na gorącym silniku? Czy na zimnym silniku jest podobnie?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

15 Lut 2009, 20:39

Spróbuj na początek odłączyć akumulator na pare minut. Po podłączeniu uruchom samochód i zostaw na wolnych obrotach do włączenia się wentylatora, potem przegazuj i zrób rundkę by sprawdzić jak chodzi. Może w komputer łapie jakiegoś śmiecia.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Do wypadku drogowego wystarczy jeden pojazd!
    Większy wakacyjny ruch na drogach oznacza, że ryzyko wypadku jest większe. Często w niebezpiecznym zdarzeniu bierze udział tylko jeden pojazd. W takich okolicznościach zginęła co trzecia ofiara wypadków drogowych w ...
    Nie pal za kierownicą!
    Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...

15 Lut 2009, 20:50

Na zimnym silniku gasnie mi na gazie ale silnik jest naturalnie mocniejszy zauważ że spadek mocy i przymulanie auta w duzej mieże zależy od pogody na zimnym ostrym powietrzu silnik działa prawie poprawnie a podczas deszczu i mgły nie ma czym jechac. zaczynam sie poddawac i mysle o silniku1.2
kostek1125
Nowicjusz

15 Lut 2009, 20:53

sprubój zalozyc innt akumulator i sprawdz jak autko jezdzi ja założyłem pożycony dla sprawdzenia i ok 500 km jezdził doskonale już myslałem ze to jednak to ale zonk. zaczoł słabnąć po jakims czasie. polecam Ci taki eksperymencik jesli tez masz to samo to moze jakos razem poradzimy
kostek1125
Nowicjusz

16 Lut 2009, 12:22

Kolego przeczytaj cały mój post o astrze 1,4,95,może tam znajdziesz jakąś analogię do swojego przypadku.Musisz cofnąc się stronę lub dwie.
pozdro
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2009, 21:23

Sprawdz sobie cisnienie sprezania w pierwszej kolejnosci.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)