Puszczanie pedału sprzęgła

10 Mar 2010, 21:55

Nie wiem czy trafiłem z działem jak co to proszę o przeniesienie. Chciałem się spytac jak wygląda u was puszczanie pedału sprzęgła, ja jestem świeżo po zdaniu prawa jazdy i przy puszczaniu sprzęgła po prostu odrywam całą stopę od podłogi i tak puszczam sprzęgło do końca, a podczas jazd jeszcze w L kazano mi nie odrywać całej stopy od podłogi i trzymać pietę na podłodze, bo niby ma się większa kontrolę nad sprzegłem w co nie wątpie, ale za cholerę nie moge się tego nauczyc lewa stopa cały czas lata mi w powietrzu. Czy wy też tak macie ?
bartek963
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

10 Mar 2010, 22:45

bartek963 napisał(a):a podczas jazd jeszcze w L kazano mi nie odrywać całej stopy od podłogi i trzymać pietę na podłodze, bo niby ma się większa kontrolę nad sprzegłem w co nie wątpie

A więc rób tak jak robiłeś w L...Ja robie tak samo.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Mar 2010, 09:39

Nie wiem jak inni, ale ja jak wciskam i puszczam sprzęgło, to cały czas trzymam piętę opartą na podłodze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2010, 11:33

Nie ma takiej opcji :!: Generalnie to skok pedału sprzęgła jest na tyle duży że chcąc całkowicie puścić brakowałoby długości stopy bez jej odrywania od podłogi. No chyba że masz stopę rozm 46-47 lub większą to być może można sobie pozwolić na nieodrywanie pięty :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

11 Mar 2010, 14:24

no tak się składa że mam 46 ;] ale i tak zawsze odrywam ;] czyli muszę sobie raz pojechać na jakiś plac i popróbować z pięta na podłodze
bartek963
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

11 Mar 2010, 19:17

Zgadzam się z Krikusem. Poza tym, podczas jazdy nie trzymasz cały czas nogi "nad" sprzęgłem w oczekiwaniu aż będziesz musiał je wcisnąć, tylko odkładasz nogę na bok. Skoro odkładasz ją na bok, to przy konieczności zmiany biegu nie zastanawiasz się nad tym jak poprawnie "wypozycjonować nogę względem pedału sprzęgła" tylko wciskasz sprzęgło i zmieniasz bieg :wink: Inna sprawa, że wciskając sprzęgło powinno się to robić całą stopą, do końca (wtedy pięta bankowo dotknie podłogi), a nie samymi palcami, bo wtedy kontrola nad sprzęgłem rzeczywiście jest mniejsza.
mikolek
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

11 Mar 2010, 23:11

Mnie tak samo uczyli, przy czym w L'kach [Renault Clio, Chevrolet Aveo] jakoś można było wcisnąć sprzęgło z piętą opartą na podłodze. Teraz, jeżdżąc Golfem - za duży skok pedału sprzęgła i zbyt duża siła wymagana do wciśnięcia go praktycznie wymuszają na mnie unoszenie nogi.
Pasiek
Nowicjusz

Miejscowość: woj. Opolskie

17 Mar 2010, 09:31

Generalnie chyba najważniejsze jest by puszczac ten pedał płynnie i nie dotykac go stopą kiedy nie jest to konieczne. Każdy model wymaga jak widac nieco innego zachowania stopy... :smile: Skoro stopy nie starcza to nie ma siły.Trzeba ją unosic wraz z pedałem. :razz: Przecież jak komuś nie pasuje ,to nie ma sensu powykręcac sobie stóp,bo tak uczą na kursie...
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna