Pytania po przeglądzie XC90 w serwisie Volvo

30 Lis 2024, 10:25

Witam ponownie i proszę o Waszą opinie. Po przeglądzie w serwisie Volvo mojego XC90 AWD 2.4 D5 185KM 2006rok były ustalone ew naprawy:
-Brak napędu na tył,
-Awaria systemu kontroli trakcji,
-Zapocenie z pokrywy zaworów,
-Zapocenie z vacum pompy,
-Wymiana prawej poduszki silnika,
-Wymiana górnej poduszki silnika,
-Uszczelnienie podstawy filtra oleju i umycie silnika w celu weryfikacji czy nie ma jeszcze gdzieś wycieku.
Które zdaniem Państwa z tych napraw trzeba zrobić koniecznie i w miarę szybko, a które mogą zaczekać?
Pozdrawiam i czekam na ew odpowiedzi
Jarek14133
Początkujący

Zdjęcia: 0

30 Lis 2024, 13:15

No wycieki są najmniej priorytetowe, poduszki silnika to też zależy od stanu, mogą być lekko zużyte a może być stan agonalny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Lis 2024, 13:40

Dziękuję za odpowiedź.
Z rozmowy w serwisie wynikało, że koszt wymiany poduszek silnika był o kilka razy mniejszy niż usunięcie wycieków oleju z silnika
Jarek14133
Początkujący

30 Lis 2024, 17:45

Bo poduszka się trzyma na 3-4 śrubkach, wykrecasz i wykrecasz , na te 2 poduszki wystarczy 20 minut czasu tak naprawdę a wycieki pochłaniają sporo czasu, sama wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów wiąże się z wyciąganiem wtrysków, często jest tak że jeden lub więcej się tak zapiecze że pochłonie Ci to pół dnia żeby je wyszarpać, w ekstremalnych warunkach może się nawet uszkodzić i koszt wymiany uszczelki za 30 zł eksplodował finalnie na 2 tyś.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Gru 2024, 14:08

Dziękuję za odpowiedź, pamiętam, że brak napędu na tył w tych autach może być z 2-ch powodów, jakich dokładnie?
Jarek14133
Początkujący

12 Gru 2024, 11:30

Niby może uszkodzone haldex albo tuleja łącząca reduktor ze skrzynią. Rozumiem, że jeżeli wał na tylny most się kręci to uszkodzony haldex, tak?
Jarek14133
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Luksusowe SUV-y - które są najtańsze w utrzymaniu?
    Portal analityczny Kelley Blue Book przyjrzał się luksusowym SUV-om, które są najtańsze w zakupie i utrzymaniu w skali pięciu lat. Chociaż badanie przeprowadzono z myślą o amerykańskim rynku, zwycięzcami aż trzech ...

12 Gru 2024, 13:09

Ja nie wiem co jest uszkodzone, trzeba wziąć na podnośnik i łopatologicznie patrzeć co się kręci co nie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Gru 2024, 18:54

I takie naprawy chcesz wykonywać w ASO ? Przecież to przekroczy wartość tego auta. Nie masz w okolicy dobrego warsztatu który specjalizuje się w Volvo ? Obserwując co dzieje się obecnie w branży - ludzie potrafią pół Polski przejechać do dobrego mechanika który naprawia konkretne marki i modela. Najczęściej z dwóch powodów:
- wychodzi stosunkowo taniej niż u innych bo mechanik dobrze wie co ma robić
- wychodzi lepiej bo nie musi się uczyć na błędach robiąc coś po raz pierwszy
Poszukaj dobrego warsztatu do swojego auta - w ASO można naprawić na gwarancji lub na FV. Prywatnie może olej wymienić :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

16 Gru 2024, 09:19

No nie, wykonanie naprawy starego auta w ASO Volvo nie wytrzyma prawie każda kiszeń. Znalazłem warsztat Wiking Volvo w okolicach Warszawy i już wydałem tam ok 5 tyś
Jarek14133
Początkujący

16 Gru 2024, 17:05

Uffff :) w ASO wydałbyś raz X
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam