Pytanie dot opon zimowe vs całoroczne vs letnie

07 Gru 2012, 15:29

Kupiłam w lecie 15-letni samochód, w którym opony nie były wymieniane od nowości. Mimo, że auto było mało jeżdżone (20tys km), to opony już się nadają tylko do wyrzucenia. W tej chwili powinnam zakupić opony zimowe oczywiście, a potem letnie. Natomiast zaczęłam sie zastanawiać nad oponami całorocznymi (nie jeżdżę dużo, tylko po mieście), ale słyszałam parę opinii, że opony po 2 latach trzeba będzie wyrzucić - czy orientujecie się czy faktycznie tak to wygląda? Czy może zależy to też od marki opon? Które wg was są najlepsze?
I jeszcze jedno pytanie - ostatnio rozmawiałam ze znajomym mechanikiem, który poradził takie rozwiązanie - kupić 2 całoroczne (na tylne koła) i 2 zimówki na przednie, a potem na lato zmieniać tylko przody. Czy ktoś sie może już spotkał z takim pomysłem? Czy to faktycznie dobre rozwiązanie? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
poppom
Obserwowany

Auto: Opel Corsa
Rok produkcji: 1997

08 Gru 2012, 12:00

Główna zasada - jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.. Znasz ?? :no:
Zależy dużo też od tego gdzie mieszkasz (braki w profilu).. Jesli na nizinie, w regionie gdzie zimy sa łagodne i drogi na bieżąco odśnieżane - można się pokusić o rozwiązanie typu "wielosezonówki" .. Bliżej gór - tylko zimówki .... :ok:

15 lat na jednych gumach ?? Żarty piszemy w dziale "humor" ... :lol: :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

08 Gru 2012, 15:38

Dziękuję za odpowiedz, mieszkam w rejonie Gliwic, także z zimami nie jest aż tak źle. Co do opon, to sama nie mogłam uwierzyć, ale poprzedni właściciel jeździł autem na początku, gdy je kupił, a potem już bardzo rzadko. Ostatnie 3 lata samochód stał w ogóle nie używany i teraz po jego kupnie, chcę oczywiście wymienić opony :) . dzięki i pozdrawiam :)
poppom
Obserwowany

Auto: Opel Corsa
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...
    Japan Taxi - aplikacja taksówkowa na telefony i tablety
    Toyota szuka sposobów na umocnienie swojej pozycji w nowych, przyszłościowych branżach, dlatego angażuje się w nowoczesne usługi transportowe, oparte na technologii łączenia samochodów w chmurze. W tym miesiącu ...