Pytanie dot opon zimowe vs całoroczne vs letnie

07 Gru 2012, 14:29

Kupiłam w lecie 15-letni samochód, w którym opony nie były wymieniane od nowości. Mimo, że auto było mało jeżdżone (20tys km), to opony już się nadają tylko do wyrzucenia. W tej chwili powinnam zakupić opony zimowe oczywiście, a potem letnie. Natomiast zaczęłam sie zastanawiać nad oponami całorocznymi (nie jeżdżę dużo, tylko po mieście), ale słyszałam parę opinii, że opony po 2 latach trzeba będzie wyrzucić - czy orientujecie się czy faktycznie tak to wygląda? Czy może zależy to też od marki opon? Które wg was są najlepsze?
I jeszcze jedno pytanie - ostatnio rozmawiałam ze znajomym mechanikiem, który poradził takie rozwiązanie - kupić 2 całoroczne (na tylne koła) i 2 zimówki na przednie, a potem na lato zmieniać tylko przody. Czy ktoś sie może już spotkał z takim pomysłem? Czy to faktycznie dobre rozwiązanie? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
poppom
Obserwowany

Auto: Opel Corsa
Rok produkcji: 1997

08 Gru 2012, 11:00

Główna zasada - jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.. Znasz ?? :no:
Zależy dużo też od tego gdzie mieszkasz (braki w profilu).. Jesli na nizinie, w regionie gdzie zimy sa łagodne i drogi na bieżąco odśnieżane - można się pokusić o rozwiązanie typu "wielosezonówki" .. Bliżej gór - tylko zimówki .... :ok:

15 lat na jednych gumach ?? Żarty piszemy w dziale "humor" ... :lol: :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

08 Gru 2012, 14:38

Dziękuję za odpowiedz, mieszkam w rejonie Gliwic, także z zimami nie jest aż tak źle. Co do opon, to sama nie mogłam uwierzyć, ale poprzedni właściciel jeździł autem na początku, gdy je kupił, a potem już bardzo rzadko. Ostatnie 3 lata samochód stał w ogóle nie używany i teraz po jego kupnie, chcę oczywiście wymienić opony :) . dzięki i pozdrawiam :)
poppom
Obserwowany

Auto: Opel Corsa
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...