[30,000] Pytanie nt. nowego autka.

23 Kwi 2017, 00:30

Witam serdecznie,
na lato chce sobie zmienić autko z mojej astry, na coś lepszego.
Mam na oku bmw e90 - 2006-2007.
Po oględzinach już chyba 16 sztuk jest dość słabo, wszystko opcje z wbudowaną nawigacją niestety mają sporo wad, i są słabo utrzymane.
Jest jedna nieco lepsza niż pozostałe z 2005r. jednak nie ma tam w ogóle właśnie wbudowanej nawigacji, która nie powiem by się przydała - od razu, zresztą autko wygląda o wiele ładniej :).
tutaj link do niej:
[link do oferty na Olx wygasł]
Co możecie powiedzieć o tym autku, oraz czy ew. jest jakakolwiek możliwość doinstalwoania całego modułu tego lcd na kokpicie jak w wersjach z org. nawi?
Wiem, że jest bezproblemwoa opcja wsadzenia nawi tam gdzie radio, ale chodzi mi o kokpit.

Z góry dzięki
asterek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1985
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: astra 3

23 Kwi 2017, 08:43

Możliwości jest kilka. Niestety, albo są drogie, albo wymagają sporo pracy/czasu (tutaj im więcej włożysz pracy/czasu, tym lepszy efekt dostaniesz).

Skoro mówisz że da się bez problemu wstawić w miejsce radia taki panel z navi, to zakładam że już sprawdziłeś techniczne możliwości takiego rozwiązania tj. fakt czy są odpowiednio kompatybilne złącza i czy dostarczają odpowiednie sygnały.

1) Najlepszy efekt dostaniesz chyba w ASO. Wiadomo że uber drogo, bo pewnie z 1/3 ceny auta wyjdzie albo i więcej. No ale tam wtedy mozesz grymasić że tu nie podoba Ci się spasowanie itp itd i mają robić od nowa aż będzie dobrze. ASO pewnie będzie chciało wymieniać całą deskę.

2) Możesz też zlecić w niezależnym serwisie, albo robić sam. W tym przypadku, oprócz wymiany całej deski, możesz też po prostu ją ciąć w pół, nad nawiewem. Nie wiem czy jakikolwiek serwis będzie chciał sie tego podjąć, ale możesz robić sam. Z tym że za 1500zł czy jest sens się z tym bawić? Tym bardziej że jak przepołowisz, to będzie problem z trzeszczeniem, no chyba ze ogarniesz to dobrze. Zależnie od Twoich umiejętności manualnych i zapału/chęci.

3) Możesz też próbować robić dostawkę. Albo ciąć dziurę w istniejącej desce. Albo nalepiać navi na obecną deskę, i potem ją jakoś obudować. Jeśli masz możliwość, zamówić jakiś odlew z plastiku, lub wybrać coś z dostępnych opcji na aledrogo, czy gdziekolwiek. Ostatecznie w stylu kleju na gorąco + jakiś plastik. Tutaj efekt będzie daleki do oryginału. No ale jak chcesz jakość - to trzeba skorzystać z wcześniejszych opcji.

Pytanie jak bardzo ma Twój rezultat być zbliżony do oryginału. Wiadomo, im bardziej - tym będzie drożej lub będzie bardziej pracochłonne.

Pamietaj, jak chcesz tanio i dobrze, to musisz zrobić 2x, najpierw tanio, a potem dobrze 8).
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Kwi 2017, 10:01

Alufelgi na śmietnik najprawdopodobniej (to chyba jakieś chińskie koła).
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

24 Kwi 2017, 03:45

voidcall - dzięki za konkretne info.
W sumie taka racja, akurat na taniości jakoś mi nie zależy, ważne, zeby dorwać samo autko w dobrym stanie bo co mi po e90 z wbudowanym navi, jak reszta masakryczna?
Autko planuje mieć 4-5 lat więc wiadomo, chcę znaleźc coś dobrego - o co sam jeszcze lepiej zadbam :)

@dzida - masz chyba racje, muszę dopytać sprzedawce - choć nie powiem wygląda to ładnie :P.

Co możecie jeszcze powiedzieć o tym ogłoszeniu? Bo często widziałem w innych tematach dużo można powiedzieć o historii auta po samym ogłoszeniu, a może czegoś nie dopatrzyłem. Cena do utargowania na 23.600, więc jeszcze lepiej - tylko kwestia czy warto ;)?
asterek
Nowicjusz

24 Kwi 2017, 05:57

Na duży plus fakt, że nie boi się miernika jak mowa w ogłoszeniu, więc to już coś:) Dopytaj o kilka ważnych szczegółów odnośnie instalacji lpg, o to jak stara jest butla i czy podłoga była wzmocniona bo o ile dobrze pamiętam, to właśnie bolączka tego modelu. Tak szczerze to szukałbym perełki e46 w tym budżecie a resztę zostawił na pakiet startowy.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2000

24 Kwi 2017, 14:25

Ok dzięki, na pewno o to zapytam.
Druga sprawa, dlaczego e46 polecasz bardziej? Wiem, że dobra e46 jest nie do zajechania, ale jednak wyglądowo i technologicznie trochę gorzej wypada na tle swojego brata e90.
Myślę, że skocze z tym autkiem po prostu do jakiegoś dobrego ASO na sprawdzenie.
asterek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...

24 Kwi 2017, 18:01

ewentualnie co sądzicie o audi a6c6 - nieco większe
asterek
Nowicjusz

24 Kwi 2017, 18:20

Zależy z jakim silnikiem ale tanio nie jest:
podsumowanie-i-spis-modeli-koszty-utrzymania-vt96514.htm
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Kwi 2017, 21:04

Ojoj 6k więcej od e90. Różnica spora.
No nic będę dalej się rozgladal za bmw, staram się szukać tylko w okolicy bo jeździć cala. Polskę żeby zobaczyć szrot to szjoda benzyny.

Jeszcze jakiekolwiek rady odnośnie e90?
Chciałbym wiedzieć co tylko się da na co tam jeszcze uwagę zwrócić? Który silnik najlepszy? Kierować sie bardziej rocznikiem/przebiegiem czy po prostu stanem auta?
asterek
Nowicjusz

25 Kwi 2017, 08:06

asterek napisał(a):Kierować sie bardziej rocznikiem/przebiegiem czy po prostu stanem auta?

zawsze stanem - rocznik i przebieg to tylko dodatek

asterek napisał(a):Chciałbym wiedzieć co tylko się da na co tam jeszcze uwagę zwrócić? Który silnik najlepszy?

głównie przedliftowe z wtryskiem pośrednim
w R4 uwaga na rozciągający się łańcuch rozrządu
w R6 uwaga na wycieki i stan drogiej pompy wody
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Maj 2017, 15:49

Hej,
to znowu ja :ok:
Szukam ciągle dobrej e90 już z wbudowanym navi itp, ale idzie słabo dość.
Jednak moją uwagę przykuło inne autko - audi a3 - oczywiście wersja 5 drzwiowa, nie dość, że nieco tańsza = możliwość wpakowania pozostałej kwoty w auto(ew. naprawy / dokupienie navi w miejsce radia itp) to samo autko też jest bardzo ładne.

Co możecie powiedzieć o a3?
asterek
Nowicjusz

04 Maj 2017, 17:08

Noooo w naprawy, szczególnie silnika i dolewanie oleju to kasy będziesz potrzebował :mrgreen:

Nie ma tam silnika, który można "polecić". Nie, zamulone i paliwożerne 1.6 mpi nie jest dobrą opcją za 2X k plnów
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Maj 2017, 17:21

Audi A3 2,0 FSI 150 KM
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

04 Maj 2017, 17:23

Wpisz w szukajkę, będziesz miał zajęcie na kilka dni :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Maj 2017, 17:25

Invi,
rozumiem - jednak to chyba na chwile jest o wiele bardziej dostępne auto w komisach itp niż główne e90.
Co sądzisz o propozycji @Pionka
Audi A3 2,0 FSI 150 KM
?
asterek
Nowicjusz