Pytanie o auto do 25 tys

10 Mar 2009, 14:52

Wiesz no ja swoja honda to 90 mialem na dwojce ale to inna bajka :P
Bardzo mi sie ta betka podoba ale wlasnie boje sie rocznika na jaki mnie stac czy dostane cos w dobrej cenie i jazdy z napedem na tyl w zimie. :( Ta meganka kusi rocznikiem ale nie kusi awaryjnoscia niby... choc niektorzy jezdza i se chwala ... sam nie wiem :(
warmplace
Nowicjusz

10 Mar 2009, 18:06

tot aki pryzwoity wynik te 90 na dwójce.ja corsa A podczas dożynania po leśnej drodze 80km/h na dwójce a silnik tylko 1.2.francuz jak jest zadbany to może i byc dobry.ale ponoć te roczniki starsze niż 2004 sa awaryjne.dlatego ja nie jestem zbyt przekonany do francuzów ( a ze starszymi typu 306,405 miałem do czynienia i faktycznie sa bardzo awaryjne)
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

10 Mar 2009, 19:34

podałeś na początku propozycje Peugeota 406 coupe, to dam zaproponuje ci kilka ciekawych aut typu coupe z Japoni :wink:
Honde Prelude V 2.0, spalanie ok9,5L, przyspieszenie 9,2s
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Toyota Celica VII 1.8, spalanie 8,7L, przyspieszenie 8,7s
Mitsubishi Eclipse III 2.4, spalanie 11L, przyspieszenie 9,2s
[link do oferty na Allegro wygasł]
Szczególnie zastanowił bym się nad Celicą z tym budżetem jest z tych aut to z celicą jest najmniejszy wybór, ale jest bardzo ładne no i ma najoszczędniejszy i najbardziej dynamiczny silnik :wink:
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska

11 Mar 2009, 07:36

heh slawer widze mamy podobne gusty :) Problem w tym ze te auta sa raczej niezbyt praktyczne a ja właśnie szukam cos bardziej praktycznego i na dluzszy czas - coupe sa ladne prelude super (zwlaszcza 2.2 VTI :P) Eclipse bardzo ladny tak samo celica. Mialem juz civica z kublami HB 2 3d + sportowe zawieszenie i mimo iz super sie jezdzilo zdecydowalem sie teraz na cos bardziej komfortowego i dziadkowego :).. wiec nie kus mnie tutaj :P

PS. To spalanie co podales to mi sie tak zdaje ze tez przy dziadkowej jezdzie zwlaszcza dla eclipse :P
warmplace
Nowicjusz

11 Mar 2009, 08:38

A zastanawiałeś się nad Focusem?
Tu wybór jest spory i możliwości dobrania odpowiedniego silnika zgodnie ze swoimi oczekiwaniami. Poza tym to auto ma świetne zawieszenie i bardzo dobrze się je prowadzi,jest bardzo precyzyjne .
Akurat wczoraj wróciłem autem sąsiada z trasy ponad 500km i wrażenia mam bardzo pozytywne.Jechałem Focusem 2006 ,o przebiegu 160 tys. z silnikiem 1,6 TDCI 90KM.
Przyspiesza niezle i bez problemu rozpędziłem się do 180 km/h... :wink:
Brat ma też Focusa ale w benzynie 2001 i auto jest bezawaryjne.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2009, 09:20

Troche myslałem nad focusem, ale ... no wlasnie jest jedno ale. Nic mnie do niego nie przyciaga. Moze faktycznie bez awaryjny moze i silniki całkiem rześkie. Moze nie powinno sie patrzec na to co czuje sie patrzac na auto, ale na praktycznosc osiagi i bezawaryjnosc - koszt eksploatacji. Ale chyba nikt z nas nie chcialby miec auta ktore mu sie nie podoba. Moze nie podoba to za duze slowo ale patrze na focusa i jak dla mnie oczywiscie (de gustibus non est disputantum) jest to auto nudne wew i na zew. O tyle o ile golf jest dla mnie nudny w dopuszczalny sposob - nawet mi sie podoba o tyle do focusa nie przyciaga mnie nic poza zdrowym rozsadkiem w jakis sposob. Focus to auto niby nie brzydkie ale mi jakos nie lezy :)
warmplace
Nowicjusz

11 Mar 2009, 13:00

Jak słusznie zauważyłeś korzystając z łaciny,że o gustach się nie dyskutuje, więc sądzę że tłoczyc tematu Focusa nie ma sensu...zawsze pozostaje Octavia 1,8T lub 1,9 TDi...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2009, 13:31

ja mam dwa typy ktore pewnie nie dojda do skutku to jest :
1. BMW 3 - w tej cenie nie wiem czy cos dostane :(
2. Megane II - znalazlem nawet wersje 2004 rok z salonu za 25 tys do negocjacji ... wyglada ok.. ale to pewnie nie dojdzie do skutku z powodu rzekomej awaryjnosci... jakos nikt tutaj sie o megance nie wypowiedzial w tym temacie zbytnio :)

Octavia... hm ta opcja tez pozostaje 1.8T - pewnie T to tak naprawde nie skrot od turbo tylko od Tankowanie (a ja wolalbym oszczedne autko w miare)

Alez ja jestem marudny :)
warmplace
Nowicjusz

11 Mar 2009, 14:17

No to może Golf IV GTI TDI 150KM, dynamiczny i oszczędny
Albo coś większego z grupy VAG z silnikiem 1.9Tdi 130KM
silniki dobre i dynamiczne tylko niezbyt kulturalne, no i zawsze jak ci będzie mało mocy to możesz sobie zrobić chip tuning
130KM na 165KM i 320Nm na 360Nm
150KM na 180KM i 320Nm na 400Nm
także jest czym przycisnąć.
A co do BMW 3
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska

12 Mar 2009, 10:59

No wiec tak po kolei :)
GOLF Super auto super silnik (procz kultury pracy) moze sie na tym skonczyc choc moja przyszla zona jest przeciwna bo jej sie nie podoba :P (ech kobiety:)) Pytanie tylko czy ten 150 KM w takiej cenie z takim przebiegiem to nie jakis haczyk :)

Passat - najladniejszy po liftingu jest. Tamten akurat przerobka z angielskiego. Tez sie zastanawialem nad sprowadzenie m z Anglii ale troche sie boje komplikacji :/

Octavia - tez fajny wybor - jesli po liftingu bo przed jest jakas taka felicjowata z przodu i z tylu jakas nijaka :) Kto wie moze bedzie i taka.

generalnie octavia i passat to spore auta a teoretycznie nie zalezy mi az tak bardzo na wielkosci. wielkosc przeklada sie na wage co sie przeklada na przyspieszenie i spalanie raczej.

Toledo - takie sobie srednie na jeża :) da rade nawet choc nie ma szalenstwa:)

A4 - predzej a3. a to a4 to jest kombi a kombi to odpada:)

Wlassnie tez myslalem o chipie fajna sprawa jak sie zrobi w dobrej firmie :)

CZY KTOS SIE WYPOWIE O RENOWCE - ROZNICA PRZED I PO LIFCIE JEST? JAKIE TO AUTO - prosze bez stereotypow tylko o fakty :P
warmplace
Nowicjusz

13 Mar 2009, 17:02

takze sie zastanawiam nad megane II 1.9 dci 120KM, nikt nie ma nic do powiedzenia o tym modelu ?
nureq
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz