Pytanie o auto do 25 tys

07 Mar 2009, 15:18

hej
Postanowilem zalozyc nowy temat bo mam swoje wlasne preferencje
Chcialbym kupic autko w miare ekonomiczne i w miare szybkie (w sensie zachowac balans miedzy ekonomika a szybkoscia - ok 10 sek do setki ?? ze spalaniem do 10 litrów)

Chce wydac na to nie wiecej jak 25 tys złotych (chcialbym sie zamknac w tym lacznie z ubezp i wymiana szmelcu typu rozrzad itd :P

Na poczatku zastanawiałem sie nad dieslem a pozniej nad benzyna (zwlaszcza ze nie jezdze jakos specjalnie duzo w trasie). Nie chce kombi ani vanow itd. Chcialbym raczej w miare zwinne autko nie za duze nie za małe.
Moje typy to:

Golf IV TDI (min 110 KM)
A3 TDI (tez min 110 KM)
MEgane II DCI 1.9, ew benzyna 1.6
406 coupe (ale z tego sie raczej wyleczylem )
Moglby byc nawet pasek tdi choc tak duze auto nie jest mi potrzebne.

Sam nie wiem co chce kupic i nie mam jakiegos super faworyta. Generalnie podsumowujac:

Racjonalne zuzycie paliwa
W miare dobre przyspieszenie
MIn 98 rok
Raczej malo awaryjny i niski koszt eksploatacji w miare.

Wiem ze nie ma zlotego srodka ale prosze was o jakies racjonalne rady:) dzieki
warmplace
Nowicjusz

07 Mar 2009, 15:46

- honda accord VI
może jakieś BMW w dieslu???
- Volvo S40
- Vectra B
- Laguna II
- może wyrwałbys Audi A6 C5
- Seat Leon I

w tej kwocie jest już co wybierać.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

07 Mar 2009, 15:50

matttias1234 napisał(a):- honda accord VI
może jakieś BMW w dieslu???
- Volvo S40
- Vectra B
- Laguna II
- może wyrwałbys Audi A6 C5
- Seat Leon I

w tej kwocie jest już co wybierać.

No wlasnie nad S40 tez myslalem ale z przodu wyglad mi sie niezbyt podoba poza tym fajne silnik diesla daje tam rade cos pojechac?

vectra - akurat vectra mi sie nie podoba :(

Laguna II - bardziej pasilby mi wlasnie megane ale jak to jest z awaryjnoscia bo mowia ze duza:(

A6 - tez duze choc ladne kusi mnie silnik 2.5 diesla, ale ponoc to niezbyt udana jednostka

Leon I - w tej cenie z tego co patrzylem na allegro to bedzie ciezko :(

Accord - jaki silnik bys polecil ?

ten 320 D 136 Km chyba jest calkiem ladnym BMW tylko ze boje sie ze w tej cenie w dobrym stanie nie kupie. Poza tym nigdy nie jezdzilem na RWD
warmplace
Nowicjusz

07 Mar 2009, 16:17

Accord 2.0 benzyna przyjemny silniczek.myśle że nie powinien Cie zrujnować ale poczytaj jeszcze w necie co do spalania dokladnie tego silnika.bedziesz miał wtedy pewnosc.
RWD faktycznie moze byc ciezko jak na pierwszy raz tym bardziej ze samochód ma miec troche kucy.
VOLVO 1.9 diesel moc waha się od 90 do 110 koni jesli sie nie myle.myśle że to wystarczajaco.
A6 2.5 diesel wiem że nieudana jednostką bhył 2.5 quattro.
matttias1234
Zaawansowany

07 Mar 2009, 17:29

2.0 benzyna... raczej nie mysle o rozsadnym spalaniu mimo ze to honda :P Jesli chodzi o bmw to e46 (starszego nie chce) nie dostane w tej cenie raczej:( Generalnie jezdze juz 7 lat wiec dalbym chyba rade okielznac to BMW :P przestawic byloby sie ciezko mimo wszystko
Jesli chodzi o a6 to ladne ale tez wydaje mi sie ze za ta cene... no i duze, a takie duze nie jest mi potrzebne. Gdyby jeszcze mozna bylo dostac w tej cenie cos w dobrym stanie to zastanowilbym sie jasne :)
A co powiecie o megane II. Ludzie mowia awaryjne francuz itd. Rodzice mieli clio II i wcale nei bylo awaryjne (tylko wymiana sprzegla i tlumika)
warmplace
Nowicjusz

07 Mar 2009, 18:45

Ja poleciłbym golfa albo A3.Przyjemne autka a za 25 tyś możnaby już wyrwać 2000-nawet 2002rok.Dobrze wykończone i komfortowe oczywiście wszystko z przewagą na Audi.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

07 Mar 2009, 20:00

golf IV faktycznie godny polecenia.ale jaki silnik 2.0 diesel z tego co sie orientuje to istnieje taki.
matttias1234
Zaawansowany

07 Mar 2009, 20:42

[link do oferty na Allegro wygasł]

Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

08 Mar 2009, 18:17

rover raczej nie.nie podoba mi sie.
saab super. duzo kuni, ladne auto. pytanie tylko ile pali taki diesel, jakie sa koszty serwisowania i czestosc napraw?

strasznie podoba mi sie bmw e46 320d tylko nie wiem czy w takiej cenie dostane cos porzadnego- oczywiscie chodzi o wersje przed liftem.np 98r.
a co z silnikami benzynowymi do tego auta? jakie polecacie?

dzieki za zainteresowanie.
warmplace
Nowicjusz

08 Mar 2009, 18:41

e46 może być ciężko w tej cenie.benzyna może 1.9 105KM tak żeby nie splajtować na paliwo.
matttias1234
Zaawansowany

08 Mar 2009, 18:47

do 25k e-46 w benzynie znajdziesz spokojnie
diesla trzeba by było troche poszukac
zreszta, zeby tez taki 10 letni diesel kosztował ponad 25k to wg mnie to jest juz duzo za duzo
taki 10 latek ma juz ponad 200tkm przebiegu lekko, takze bezawaryjnoscia grzeszyc nie bedzie raczej :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

08 Mar 2009, 20:29

No wlasnie tak myslalem, ale z tego co wiem to te auta w benzynie sporo pala a tak mi sie zdaje ze to bmw 1.6 nie jedzie, nie wiem jak w gazie jakies 1.8 czy 2.0 czy to sie nadaje do gazu :( hm moze uda sie cos znalezc w dobrym stanie jak se poszukam

PS. 200k Km to dla mnie jest ok jak na diesla raczej patrze na stan a nie na licznik ktory mozna se krecic ile sie da :)
warmplace
Nowicjusz

08 Mar 2009, 21:39

taki 1.8 czy 2.0 to potrafi spalić mniej od 1.6 a dlaczego?? dlatego że 1.6 ma troche za mało tych kucy i silnik najzwyczajniej się męczy ciągnąć taka bude.poczytaj raporty spalania e46 z konkretnymi silnikami.
matttias1234
Zaawansowany

09 Mar 2009, 07:39

No niby tak, ale raczej wolalbym ekonomicznego diesla ktory w miare malo pali i w miare fajnie przyspiesza akurat wiem ze BMW ma silniki benzynowe niezbyt oszczedne :P
warmplace
Nowicjusz

09 Mar 2009, 16:34

benzyna da sie jeździć oszczednie ale chyba nie po to kupuje sie BMW żeby cisnąć 90km/h na piątym biegu :D to chyba mija sie z celem.
matttias1234
Zaawansowany