Pytanie o instalacje (landi)

26 Lis 2007, 21:05

Witam! otóz mam taki problem, niedawno kupiłem auto z gazem landi na li02 i własciwie nie wiem jak sie go obsługuje, nigdy nie miałem gazu stąd te braki :D
a wiec pod kierownicą jest ten cały przełacznik bęzyna gaz...ma dwie pozycje z tym ze nie jestem pewny która to gaz...domyslam sie po spalinach... na tym przełaczniku są 4 diody a do nich numerki i po 1,5 tys obrotów jesli auto jest troche ciepłe 3 przestają migac natomiast jedna nadal miga...na drugiej pozycji nic nie swieci auto jest chyba wtedy na benzynie...sorry ze tak zamotałem :?
lukaszr89
Nowicjusz

27 Lis 2007, 09:19

:D Spokojnie! Jeśli masz autko na jednopunktowym wtrysku benzyny, to klawiszek na przełączniku ustawiasz na pozycji LPG. Silnik odpali na benzynie, bo tak ma być i po przejechaniu kilkuset metrów - teraz zwłaszcza - powinno nastąpić samoczynne przełączenie na zasilanie gazem; bywa też, że przełączenie następuje po zwiększeniu obrotów powyżej 2500 - takie "bryyyymmm". Ilość świecących się diod określa ilość gazu w butli. Podczas jazdy na benzynie jedna z nich może "pulsować" i po przełączeniu na gaz przestanie. Ilość gazu do zatankowania do pełna jest zwykle mniejsza o 20% od podawanej pojemności butli; przelicz sobie...Spokojnej jazdy na gazie. :wink:
fordon

27 Lis 2007, 13:53

no tak ale one migają wszystkie po odpaleniu i gdy silnik sie zagrzeje ma nastąpic przełaczenie na gaz jednak tego nie słychac gasna 3 migajace diody...miga tylko jedna czy tak powinno byc? po zapachu spalin wnioskuje ze auto idzie wtedy na gazie...

a wogóle to chciałbym dowiedziec sie gdzie i jaki zrobic przegląd tego gazu czy cos w tym rodzaju...jak sprawdzic czy jest wszystko ok

i jeszcze cos to moje gg 2992590 gdyby ktos miał chwilke i potrafił pomóc to bardzo prosze o kontakt...(jestem na niewidocznym) :D
lukaszr89
Nowicjusz

27 Lis 2007, 19:11

Może jedna to gaz a druga to rezerwa gazu :lol:
Ja mam taką kontrolkę , która się dokładnie tak zachowouje.

Jak jest mało gazu przy odpalaniu migają obie - czerwona -rezerwa , i zielona -gaz .
Gdy miga tylko zielona - jest to tryb automatyczny . Czyli przełączy się na gaz po osiągnięcui odpowiedniej temperatury
8)
Gdy na kontrolce nic się nie świeci , wtedy jadę na bence.

Zawsze możesz zadzwonić do człowieka ,który sprzedał ci auto i zapytać jak to działa :wink:

A przegląd instalcji nie jest drogi - w zakładzie gdzie montowałem gaz to suma ok 20 zl .
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lis 2007, 20:46

tak tylko ze gazu nie montowalem ale byl juz w aucie stąd te wątpliwosci i braki w mojej wiedzy;/
lukaszr89
Nowicjusz

28 Lis 2007, 06:04

lukaszr89 napisał(a):tak tylko ze gazu nie montowalem ale byl juz w aucie stąd te wątpliwosci i braki w mojej wiedzy;/

Patrz na moje przed ostatnie zdanie poprzedniego posta :wink:
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...