Pytanie o Leona 1.9 Tdi ?????

20 Lip 2009, 20:41

Witam mam pytanie do posiadaczy Leona I 1.9 Tdi 150 km.Powiedzcie ile da sie nim wyciagnac???Nosze sie z zamiarem kupienia tego modelu i ciekawi mnie ta v-max.mam jeszcze pytanie ile wynosi v-max po chiptuningu w leonie 185-190 km???Jesli posiada ktos taka 190 km bestie to prosze o szczera opinie i troche danych :)
petero
Początkujący

Miejscowość: Poznań

20 Lip 2009, 22:09

Nie rozumiem po co komu na nasze drogi gdzie prawie wszedzie trzeba jezdzic 50km/h na autostradzie max 130 km/h maksymalna predkosc samochodu ile on by nie mial to i tak nie bedziesz wykorzystywal tego na codzien jego v-max bo nie ma gdzie u nas bo na kazdym kroku radary. Dla mnie najwazniejszym parametrem jest moc i moment obrotowy auta.
W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

21 Lip 2009, 12:18

znajomy ma oryginalnego TOP SPORTA z 2004 roku - srebrny - silnik ARL seria 150 Koni mocy - teraz po lekkim chipie ma 189 koni - z tym że to nie reguła .... - z tych samych silników można wyciągnąć różne moce - tzn. zależy to od zużycia silnika - ciśnienia w cylindrach i jakiś tam jeszcze innych rzeczach mogę podać gościa który fachowo oceni stan silnika w Leonie i ewentualnie wykona chip - fachowiec nie jakiś pan Mietek garażu zanik co kolwiek zchipuje napierw wykonuje serie testów, pomiarów na silniku.
Spalanie ? w granicach 7,5 litra do 8 L przy ciężkiej nodze - bardzo dynamiczne autko - po chipie kumpel twierdzi, że samochód jest płynniejszy
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

21 Lip 2009, 18:50

dawidbn napisał(a):Nie rozumiem po co komu na nasze drogi gdzie prawie wszedzie trzeba jezdzic 50km/h na autostradzie max 130 km/h maksymalna predkosc samochodu ile on by nie mial to i tak nie bedziesz wykorzystywal tego na codzien jego v-max bo nie ma gdzie u nas bo na kazdym kroku radary. Dla mnie najwazniejszym parametrem jest moc i moment obrotowy auta.
Duzo jezdze po autostradach i bylbym zdziwiony gdyby bralo mnie stare bmw wiec tak pytam z ciekawosci
petero
Początkujący

21 Lip 2009, 20:05

Seria 150 koni na 4 biegu 180 ciągnie i jeszcze coś by pociągnął niewiele ale coś, a na piątym niestety nie było gdzie sprawdzić, jak kolega mówi w Polsce jest mało dobrych dróg a jak są to z radarami więc tak czy tak się nie opłaca.
stasiowski121

21 Lip 2009, 20:59

petero napisał(a):Duzo jezdze po autostradach i bylbym zdziwiony gdyby bralo mnie stare bmw wiec tak pytam z ciekawosci

No tak jest miejsce to trza zapier***ać... :roll:
A jakby gorsze auto szybciej jechało to tragedia... :roll:
A mając w serii te 150 koni to auto powinno mieć v-max 200km/h, więc chyba przyzwoicie. A skoro ma takie v-max to znaczy, że do większych prędkości nie jest przystosowany. A jeżeli powiesz że nie chcesz jeździć ponad te 200 to po co tuning? ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaoszczędzić za kierownicą, jadąc bezpieczniej?
    Czy wysokie ceny paliw a mogą zmusić kierowców do przemyślenia swoich nawyków za kierownicą? Stało się tak w Wielkiej Brytanii, gdzie coraz bardziej kosztowna jazda samochodem nieoczekiwanie zaczęła przekładać ...

21 Lip 2009, 21:09

eaxene napisał(a):
petero napisał(a):Duzo jezdze po autostradach i bylbym zdziwiony gdyby bralo mnie stare bmw wiec tak pytam z ciekawosci

No tak jest miejsce to trza zapier***ać... :roll:
A jakby gorsze auto szybciej jechało to tragedia... :roll:
A mając w serii te 150 koni to auto powinno mieć v-max 200km/h, więc chyba przyzwoicie. A skoro ma takie v-max to znaczy, że do większych prędkości nie jest przystosowany. A jeżeli powiesz że nie chcesz jeździć ponad te 200 to po co tuning? ;)

Heh tam gdzie sie da trzeba wyciskac ile sie da.No to juz sam nie wiem na stronie producenta jest 215.jeden gosc mowil ze 150 km da rade 220-230 a to 190 km to ze nawet 230-240 to wiec jak to jest heh.?? Widze glupi temat ale troche jest odpowiedzi :)
petero
Początkujący

21 Lip 2009, 22:46

Jak nie masz 6 biegu to o 220 i więcej pomarzyć możesz.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Lip 2009, 16:36

qki007 napisał(a):Jak nie masz 6 biegu to o 220 i więcej pomarzyć możesz.

Pyt do qki007 i innych.mowisz 6 bieg jest potrzebny tak?A jak wygladamly roczniki 2002-2005 tego modelu 150 km z 6 biegami?czesto wystepowaly czy raczej trudno je dostac?
petero
Początkujący

22 Lip 2009, 18:01

Nie wiem czy występowały Leony z szóstką, napisałem tylko że na 5tce się obroty szybko skończą - w końcu to diesel, i za szybko nie pojedziesz.

AutoCentrum podaje że jest 6stka i 211 km/h max. przy 320 Nm i 150 KM.

U mnie podają że ma max 225 km/h jednak na GTLu idzie cały licznik więc i Leon powinien pójść więcej, myślę że te 220 dociągnie.

Pamiętaj że po chiptuningu zwiększy Ci się przyspieszanie (wzrośnie moment obrotowy) jednak prędkość maksymalna się nie zmieni bo nie zmieni to przecież przełożeń w skrzyni. No chyba że dodasz 7mke ;).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

22 Lip 2009, 18:15

qki007 napisał(a):Nie wiem czy występowały Leony z szóstką, napisałem tylko że na 5tce się obroty szybko skończą - w końcu to diesel, i za szybko nie pojedziesz.

AutoCentrum podaje że jest 6stka i 211 km/h max. przy 320 Nm i 150 KM.

U mnie podają że ma max 225 km/h jednak na GTLu idzie cały licznik więc i Leon powinien pójść więcej, myślę że te 220 dociągnie.

Pamiętaj że po chiptuningu zwiększy Ci się przyspieszanie (wzrośnie moment obrotowy) jednak prędkość maksymalna się nie zmieni bo nie zmieni to przecież przełożeń w skrzyni. No chyba że dodasz 7mke ;).

Heh to teraz dales mi do zastanowienia sie heh czy 1.9 tdi 150 km z chipem czy 1.8 turbo 180 km z chipem ??? :roll: :idea:
petero
Początkujący

22 Lip 2009, 18:52

Zależy ile masz kasy na utrzymanie tego auta. Jak zamierzasz dawać gaz do 1.8 turbo, to juz lepiej kup 1,9 TDI. Jak stać Cię na benzynę to bierz 1,8 TB.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

22 Lip 2009, 19:12

qki007 napisał(a):Zależy ile masz kasy na utrzymanie tego auta. Jak zamierzasz dawać gaz do 1.8 turbo, to juz lepiej kup 1,9 TDI. Jak stać Cię na benzynę to bierz 1,8 TB.

Własnie od poczatku chcialem 1.8 T ale ojciec mi mowil tdi + chip troche sie przekonalem do tego jak ludzie podawali przyspieszenie i v max a Ty tu teraz troche ten zapal ochlodziles na tego diesla :)
petero
Początkujący

22 Lip 2009, 20:13

Nie mówiłem że diesel jest złym wyborem. Zależy do czego Ci ten samochód potrzebny oraz ile jeździsz. Jeśli jeździsz głównie na trasie to diesel będzie idealny. Ma duży moment obrotowy potrzebny do wyprzedzania i sprawnego przyspieszania a także mało pali. Nie mówię że TB to muł ale spali na pewno 2x więcej ilościowo i 2,5x więcej cenowo. Określ się do czego będziesz używał auta.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

23 Lip 2009, 17:53

qki007 napisał(a):Nie mówiłem że diesel jest złym wyborem. Zależy do czego Ci ten samochód potrzebny oraz ile jeździsz. Jeśli jeździsz głównie na trasie to diesel będzie idealny. Ma duży moment obrotowy potrzebny do wyprzedzania i sprawnego przyspieszania a także mało pali. Nie mówię że TB to muł ale spali na pewno 2x więcej ilościowo i 2,5x więcej cenowo. Określ się do czego będziesz używał auta.

Wiec tak do roboty czyli miasto od pon -pt dlugie trasy to tylko do rodziny i wakacje tak z 65 % miasto 35 trasy.Wsumie to jak patrzylem to te diesle mialy od 130 km 6 biegowa skrzynie wiec z chipem tak jat to mowisz to te z 220-230 wyciagnie pewnie.A jeszcze mialbym pytaniko skora czy polskora (alcantra) w leonie?
petero
Początkujący