Pytanie o niemieckie rejestracje

16 Sty 2016, 14:33

pytanie do osób które sprowadzały auto z niemiec albo kupowały od mirka handlarza . wracam wlasnie z nie udanych zakupów . gosciu ktory ponoc prywatnie sprowadza samochody z niemiec miał na auto dwie tablice . jedna czerwoną tą która powinna byc z waznoscią do lutego i druga normalną ,białą niemiecką , która chciał założyc po tym jak kupie samochód . podzwonilem do znajomego co sprowadzil auta i goscia od ubezpieczen , obaj powiedzieli mi ze to jakas lipa . gosciu ktory sprowadzil auto od niemca powinien zdac niemieckie tablice w ich urzędzie a jezdzic tylko na czerwonych . co o tym myslicie
krawaciarz
Początkujący

Auto: opel astra f
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993

20 Sty 2016, 12:54

Niemcy raczej nie oddają swoich oryginalnych tablic - jakby oddali ktoś jechałby na ich ubezpieczeniu a oni nie wyrejestrowaliby auta tylko czekali na rejestrację w Polsce. Czasami są z tym problemy bo niemiec nie może zarejestrować wtedy nowego auta jak to sprzedane do Polski nie zostanie u nas zarejestrowane.
Szansa na otrzymanie oryginalnych rejestracji jest znikoma.
Jeżeli chodzi o tablice zjazdowe z czerwonym paskiem - mogą być ale powinny być dwie, zapewne druga tablica została sprzedana z innym samochodem :) i innym vinem wpisanym - chociaż z tym też są problemy bo teraz dokumenty na tablice zjazdowe są drukowane a nie pisane długopisem.
Jeżeli auto dostało tablice zjazdowe musi mieć aktualny TUV - niemiecki przegląd techniczny - tam jest przebieg auta i potwierdzenie dobrego stanu technicznego auta.
W Polsce autem niezarejestrowanym nie ma możliwości w pełni zgodnie z prawem jeździć po drogach publicznych - bez względu na to jakie ma tablice i czy ma ubezpieczenie. Po prostu auto wyrejestrowane tam, niezarejestrowane w Polsce nie ma prawa jeździć. Zgodnie z prawem zostaje laweta lub powrót po samochód gdy już się go zarejestruje w swoim wydziale komunikacji.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

21 Sty 2016, 21:40

Ja ostatnio sprowadzalem auto z niemiec, tez zastanawialem sie jak roziazac problem ze sciagnieciem auta do polski. Gadalem z kumplem i zachwalal sobie wloskie zjazdowe. Wypozyczasz tablice dostajesz ubezpieczenie i mozesz jechac autem do polski ktore zostalo wyrejestrowane w niemczech. Skorzystalem i tez polecam szybko sprawnie i bez zadnych problemow w powrocie do Polski.
kevinszarp
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 204
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Sty 2016, 22:13

Skąd wypożyczyłeś takie tablice ? Ile Cie kosztowały - możesz podać więcej szczegółów ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

22 Sty 2016, 12:57

Tu masz ich nr 535 588 812, podobno punkty maja w calej polsce
kevinszarp
Nowicjusz

22 Sty 2016, 13:14

Pamiętasz może nazwę firmy ?
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Alkohol przyczyną 25% ofiar na drogach
    Około 25% wszystkich ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Unii Europejskiej ma związek ze spożyciem alkoholu − wynika ze statystyk przedstawionych w raporcie Europejskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu ...

22 Sty 2016, 17:57

Nie mam pojecia. Zadzwon nic ci nie zrobia przez telefon 8)
kevinszarp
Nowicjusz