Pytanie o olej

20 Kwi 2011, 12:03

Witam,
Mam astre G 1.6V, z roku 1999, przebieg: 60tys, zauważyłam mniej więcej rok temu bardzo duże zużycie oleju, myślałam, że mam wycieki, ale w serwisie stwierdzili, że nie ma wycieków i pomoże mi zmiana oleju z mobile 1, na półsyntetyczny castrol magnatec 10W40.
Myślę nad wymianą oleju w tym roku i naczytałam się, że do mojego samochodu z takim przebiegiem jednak bardziej odpowiedni jest olej 5W30 zamiast 10W40, proszę o pomoc jakiego oleju powinnam teraz użyć, bo słabo się na tym znam i wiem tylko tyle co przeczytałam w internecie a i opine tutaj są różne.
Dzięki za pomoc.
seriously
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

20 Kwi 2011, 12:44

Najważniejsza sprawa - ile tego oleju ci ubywa?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2011, 14:59

Ostatnio Po zrobieniu ok 3 tys km, musiałam dolać 2,5 litra.
Nie wiem czy to możliwe, żeby moje auto przy takim przebiegu pochłaniało tak dużo oleju, miesięcznie robię ok 420km. Ale w serwisie powiedzieli, ze nie ma wycieku i ponoć zmiana oleju na półsyntetyczny miała pomóc, tak też zrobili ale zmiany nie zauważyłam.
Teraz chcę wymienić olej i nie wiem na jaki.
seriously
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

20 Kwi 2011, 15:47

Castrol magnatec połsyntetyk jest olejem który bardzej lubi "brać" silnik w porównaniu do np mobila. Przykładowo auto miało wymianę co 10tkm regularnie, na mobilu trzeba było dolać około 1.5L miedzy wymianami, natomiast castrola także półsyntetyk prawie 3 litry pomiędzy wymianami. Po wróceniu na mobil zmniejszyło się z powrotem do 1.5 L
W końcu właściciel zdecydował się na wymianę uszczelniaczy zaworowych i problem dolewania oleju ustąpił.
seriously napisał(a):Po zrobieniu ok 3 tys km, musiałam dolać 2,5 litra.

2.5 L to bardzo dużo na 10tkm wyjdzie około8L ? :shock:. Masz albo głowice do regeneracji albo zużyte pierścienie. Przy takim zapotrzebowaniu na olej auto będzie raczej kopciło na niebiesko, a skoro wycieków nie ma to silnik musi spalać olej.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki