Pytanie o rdzę – bardzo pilne!!

02 Maj 2017, 05:09

Witam serdecznie!

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kierowców którzy borykali się już z rdzą w samochodzie lub oddawali samochód do blacharza. W zeszłym roku w październiku kupiłem Mazdę 626 2.0, uważam, że jeden z ładniejszych okazów, jakie spotkałem.

W styczniu wymieniłem cały rozrząd na oryginalny. Miesiąc temu wymieniłem komplet filtrów + olej silnikowy i olej w skrzyni. Jedynym mankamentem, który został mi do roboty jest rdza. Poszedłem najpierw na konsultację do znajomego mechanika i blacharza, który powiedział mi od siebie "po znajomości", że... nie ma sensu brać się za rdzę i auto najlepiej jest jak najszybciej sprzedać, ponieważ korozja jest tak zaawansowana, że będę jeździł do niego 2-3 razy do roku, żeby zabierać się za nowe purchle.

Moje pytanie do Was, jakie macie doświadczenie z blacharką? Czy faktycznie będę musiał jeździć kilka razy do roku, żeby bawić się w blacharkę i nie warto wydawać kasy? Jak długo będę miał spokój od rdzy po zrobieniu blachy? Pytam, bo naprawdę jestem zadowolony z tego samochodu i ciężko będzie mi się z nim rozstawać. Poza tym jeśli bym go sprzedał i poszukał czegoś innego, to i tak nie mam gwarancji, że auto będzie sprawne, nie będzie się psuło i za pół roku też nie wyjdzie rdza. Proszę o rady!! Zamieszczam kilka zdjęć z drzwi i błotników, abyście mogli mi łatwiej doradzić.

Pozdrawiam i proszę o opinie doświadczonych kierowców!!
SILENTS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: MAZDA 626
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2017, 09:41

Faktycznie jest mocno rdza zaawansowana. Jedyne wyjscie zeby jakis czas bylo z glowy to wymiana drzwi na NOWE (chociazby w zamienniku jak są) lub uzywane w stanie igła i wymiana reperaturek tylnych blotnikow zewnetrznych i wewnetrznych jak potrzeba. Jak taka operacja bedzie dobrze zrobiona to 2 lata masz z glowy ale to przewyzszy wartosc auta sama robota tylnych blotnikow to koszt okola 1200 zl a jak jeszcze policzysz drzwi, ich wymiana i lakierowanie po 300 za el. Minimum to wyjdzie sporo kasy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Maj 2017, 09:53

Poszukaj drzwi w takim samym kolorze to odejdzie ci ich malowanie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

02 Maj 2017, 11:20

Kacper napisał(a):Poszukaj drzwi w takim samym kolorze to odejdzie ci ich malowanie.
do japonczykow ciezko bedzie znalezc super drzwi w byle jakim kolorze a w takim samym kolorze graniczy z cudem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Maj 2017, 11:42

Jak zrobisz to po zimie pewnie wyjdzie kolejna rdza po wodzie o soli . Wiele zależy też od samego mechanika i jego fachowości :P
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

02 Maj 2017, 12:17

Dziękuję Wam za odpowiedzi!

Wymiana drzwi obawiam się, że nie wchodzi w grę, ponieważ jak sam zauważyłeś, wyjdzie to zbyt drogo w stosunku do wartości samochodu. Jeżeli jednak zdecyduję się zrobić to u dobrego blacharza + lakiernictwo, to jak długo mogę mieć spokój od pojawienia się ponownie rdzy? Słyszałem opinię użytkownika na innym forum, że jeżeli zrobi to dobry blacharz to mogę mieć nawet spokój przez 2-3 lata, ile w tym prawdy? I tak planuję jeździć tym samochodem jeszcze jakieś 2 lata, więc jeżeli jednorazowa DOBRA robota blacharska miałaby załatwić sprawę, to nawet się nie zastanawiam.

Proszę o jak najwięcej opinii i porad, w oparciu o Wasze doświadczenie i wiedzę!

Pozdrawiam.
SILENTS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: MAZDA 626
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...

02 Maj 2017, 14:52

Czy warto jest ladowac kase w to auto,jesli za 2-3lata problem powroci?Jestes gotow zajac sie tym sam?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Maj 2017, 16:35

Sprawdz jeszcze dokladnie progi i podloge jezeli tam tez jest rdza to nie warto juz ratowac a jezeli nie ma no to mozna pomyslec o reperaturkach. Drzwi nie ma sensu ratowac bo to szkoda kasy, rdza wyjdzie po miesiacu,dwoch,trzech. Tylko wymiana wchodzi w gre.
SILENTS napisał(a):Słyszałem opinię użytkownika na innym forum, że jeżeli zrobi to dobry blacharz to mogę mieć nawet spokój przez 2-3 lata, ile w tym prawdy?
przeczytaj moj post jeszcze raz a znajdziesz odpowiedz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika