Pytanie o samochód czy warto go kupić?

03 Sty 2012, 04:15

Witam, temat stary jak świat.. I owszem czytałem tematy, lecz mam kilka pytań do Was jako doświadczonych kierowców czy dobrze patrze..

Więc, rozglądałem się za autkiem dla mnie do ceny 8000 zł. Zależało mi przede wszystkim na benzynie ze względu na to, że wszystko drożeje i benzyna jest teraz tańsza od ropy.. Mój wybór do tej kwoty padł na bmw. Chodzi dokładnie o bmw e36..

Moja sytuacja finansowa wygląda tak, że dorabiam (bo aktualnie się uczę) i średnio w miesiącu miałbym około 400 - 500 zł na ew. wydatki związane z samochodem..
Wybrałem ten model z motorem 2,5 l. Dlaczego taki?
Ponieważ te silniki mają sporo mocy, czasem chciałbym przycisnąć, lecz w granicach rozsądku, oraz ten silnik według wielu komentarzy jest jednym z najtrwalszych. Oczywiście poszukuje dobrej propozycji zależy mi szczególnie na tym, aby był w dobrym stanie, prezentował się ładnie wizualnie oraz nigdy nie widział gazu.. Ale wiadomo to nie koncert życzeń. Nie mniej jednak czy wybór silnika jest dobry.. Czy może jednak według Was przesadziłem? Oraz kolejne pytanie:
Co będzie lepszym wyborem coupe, czy sedam? Wiem, że sedam jest komfortowy, ale dylemat mam duży z tym.. Czy rzeczywiście coupe nie ma tyle miejsca i ciężko z niego wyjść?
Prosiłbym również o informacje na co szczególnie zwrócić uwagę przy wyborze samochodu, aby jak najdłużej mi służył..

Mam kilka propozycji.. Ale wiadomo nie śpieszy mi się, lecz zbieram informacje, aby już 24 stycznia podjąć decyzje i kupić.. Od razu napiszę z moimi komentarzami proszę napisać co nie zauważyłem, albo co źle piszę :/

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
<Ogólnie ładny, ale na zdjęciu widoczne jakby inne luki drzwi tylne prawe jakby wymieniane, bardzo mało opisu, auto w dobrym stanie to znaczy, że już z nim coś nie tak? W sumie
wymieniane były zderzaki pod tuning>

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
<Kolor ładny, ale pytanie czy on nie jest czasem obniżany? Również mały opis wszystko trzeba dowiadywać się samemu..>

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
<Ze zdjęć dużo nie widać przebieg jak na tyle lat i patrząc inne tego typu aukcje, dużo niestety nie widać..>

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
<Niestety nie przepadam za automatem.. Natomiast aż się zdziwiłem.. Przebieg straszliwie mały.. A oszukać już nie za bardzo można, dużo oryginału, wydaje się zadbany>

5. [link do oferty na Allegro wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
<Prezentuje się ładnie, nie jestem w stanie za dużo powiedzieć>

7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
<Prezentuje się ładnie, nie jestem w stanie za dużo powiedzieć>

No i właściwie mam jeszcze jedno pytanko.. Czy szukać silnika z vanosem czy jednak lepiej bez?

Czekam z niecierpliwością na odpowiedz..
Pozdrawiam Mateusz
derawen
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 01 1991
Auto: BMW e36

03 Sty 2012, 07:56

Na auto w miesiącu będziesz miał ok.500zł i chcesz silnik 2.5?Ja bym sobie wogóle BMW odpuścił przy takich zarobkach,ponieważ potem będą stereotypy że BMW jest drogie w utrzymaniu.Szukaj czegoś tańszego w utrzymaniu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sty 2012, 09:58

poza tym takie bmw 2,5 bedzie normalnie palic kolo 12l a jak bedziesz chcial sobie pocisnac to juz dobijesz do 16-17l/100 ani to ekonomiczne ani ladne ani praktyczne, rowniez jak barol pisze lepiej bedzie kupic cos innego , jak cos w bmw Ci sie zepsuje to Twoje 400-500zl napewno nie starczy a paliwo tez kosztuje
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

03 Sty 2012, 12:20

Rozumiem, natomiast chodziło tutaj o fundusz na benzyne ^^.. Co do spraw technicznych mam znajomego co odtrąca mi koszt wymiany i 20% ceny zbija.. Ale fundusz na same części to wiadomo jeśli się coś zepsuje to się wymienia.. a co do trasy i spalania to według moich informacji normalnie pali on 8.5l/100 wiadomo jeśli miasto może skoczyć do 10l/100km. Natomiast przy dynamicznej jeździe to na pewno 12-13l..
derawen
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 01 1991
Auto: BMW e36

03 Sty 2012, 12:24

jak bylem w technikum to kumpel z klasy mial wlasnie taka e36 w silniki 2,5 w benzynie to jak jezdzilismy po krakowie na wagary i te sprawy to nie dalo sie zejsc ponizej 15/100 ale to byly inne czasy i inne ceny benzyny wiec mozna bylo jezdzic:) trasa to tak jak mowisz pewnie w 8-9 sie zamknie
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

03 Sty 2012, 12:33

10l w mieście to może spali 1.8 a nie 2.5,2.5 przy spokojnej nodze łyknie z 12-13l minimum.
Ja tak jak koledzy wyżej również odradzam BMW bo będzie więcej stało niż jeżdziło,poszukaj coś bardziej oszczędnego.
Niewiem może jakiś Civic VTEC?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wmiare dobra moc a przy tym nieduże zużycie paliwa.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Sty 2012, 16:32

ja osobiście nie kupiłbym na pewno starego automatu a tym bardziej z takim silnikiem ten zestaw żre a nie pali kolejna sprawa 7/8tyś za auto z 1992/1 marnotrastwo kasy ,kto to pużniej od ciebie kupi i za ile? bardzo ciężko takiego auta się pozbyć, silnik 2.5 192km spali 9 w trasie delikatnie do 18 w mieście nie żałując ,kup lepiej honde ciwic 5 generacje nawet z silnikiem 1.5 to spali średnio 8 przy normalnej jeździe ,części tańsze ,w końcu auto ma jeździć a nie stać bo kasy na paliwo mało
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

04 Sty 2012, 12:16

Po pierwsze to starszy rocznikowo automat,więc już odpada,a dwa ze spali Ci ponad 12L z takim silnikiem,więc nie wiem czy jest sens się w to bawić przy dzisiejszych cenach benzyny. Proponowałbym normalny,fajny kompakt z mniejszym silnikiem, który spali w granicy 6-7L. To zdecydowanie bardziej się opłaca.
Dabtuner
Aktywny

05 Sty 2012, 17:42

sens jest zawsze i przestancie mu odradzać silnik ... tylko doradzcie mu dobry

kolego , za te pieniązki i Twoje zarobki polecam e36 compact z silnikiem 1.8 IS na łańcuchu rozrządu

500-600zł miesięcznie wystarczy Ci pod warunkiem że nie przekroczysz przebiegu 12 tysiecy rocznie przy obecnej cenie benzyny

jeśli zaś upierasz sie przy 2.5 kup 2.8 bo pali mniej oleju i generalnie mniej pali , nawet w e46 do liftingu kazdy poleca ten silnik . może mocą sie bardzo nie różnią a jednak przebiegiem momentu owszem

jednak utrzymanie tego pojazdu to miesiecznie 800-900zł bo są to juz generalnie full opcje najczesciej ze szperą i większosc 2.5 jest zajechana bo to juz silnik nadający się do driftu w budzie np e30 lata aż miło ... dlatego naprawde polecam CI 318ti czyli compacta o mocy 140 koni i spalaniu 11l w miescie przy spokojnej aczkolwiek nie dziadkowatej jezdzie uważaj jedynie na silniki przegrzane , sprawdz czy łąncuch rozrządu się nie wydłużył , jego bezobsługowość to po 15 latach ciekawa teroria

W CENIE UTRZYMANIA MASZ PALIWO , CZESCI ZA OKOŁO 1000ZŁ ROCZNIE ORAZ SKŁADKE OC
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska