Pytanie o silnik mercedes 190

08 Maj 2011, 15:10

Witam,

mam problem gdyż nie potrafię znaleźć w internecie odpowiedzi na temat silnika montowanego w mercedesach 190 i e-klasach (diesel 2.0) a mianowicie chodzi mi o to co to jest "garb" ??? Podobno silniki 190-tek są wtedy mocniejsze ale co to takiego???
wsiadając do samochodu włącz silnik i nie zapomnij włączyć myślenia ...
smailer
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: ok Kalisz

08 Maj 2011, 21:07

Witaj. Myślę, że chodzi o kształt denka tłoka. Taki sam wynalazek, jak gwiazdkowa głowica do silnika 240. Poprawia moc na papierze, w praktyce tego nie odczujesz
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

11 Maj 2011, 21:05

Dzięki za odpowiedź a z tą głowicą to jak to jest???
smailer
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Maj 2011, 20:25

Witaj. Głowica miała nacięcie w kształcie czteroramiennej gwiazdy. Ramiona rozszerzały się do centrum ,tworząc okrągłe wgłębienie o średnicy około centymetra głębokości 2-3 mm. Wzrostu mocy w zakresie normalnie używanych obrotów nie zauważyłem. Za to nagar zbierał się tam pięknie. Wystarczyło 20 tys km, żeby nie było po tym śladu .Wymiary podane przeze mnie mogą być nie precyzyjne, ostatni raz miałem taką głowice w rękach pod koniec lat 80 tych.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

13 Maj 2011, 15:55

Dzięki jeszcze raz za info.
smailer
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Siłacz wagi lekkiej - kompaktowy crossover
    Po prezentacji Toyoty C-HR, kompaktowego crossovera japońskiej firmy, wśród mnóstwa pozytywnych komentarzy, w tym dotyczących awangardowej stylistyki i napędu hybrydowego, pojawiły się również pytania ...