Pytanie o silnik - praca pochylonego silnika

14 Kwi 2020, 12:59

Witam. Na wstępie powiem że jestem świeżym kierowcą i nie znam się zbytnio na sprawach technicznych. Zaparkowałem samochód na nierównym odcinku który został dosyć mocno przechylony na bok. Pracował 20 sekund. Czy w tej sytuacji mógłby zostać przytarty silnik ?
Topliwy
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 13:09

Raczej nie ma takiej możliwości przy normalnym stanie oleju i jak nie zapaliła ci się lampka ciśnienia oleju. Praca na tej pochyłości również była krótka.

Dlaczego pytasz coś zaobserwowałeś innego w pracy silnika?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Kwi 2020, 13:12

To moj pierwszy nowy samochód(pewnie jestem przerważliwiony). Pytam z ciekawości. Silnik pracuje normalnie.
Topliwy
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 13:27

Nic się nie stało, to nic nadzwyczajnego, przykładem może być auto terenowe które dłuższe odcinki jedzie pochylone i też działa.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Kwi 2020, 14:25

Dzięki wielkie za pomoc.
Topliwy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Braki techniczne, niesprawność auta - wypadki drogowe
    Niesprawność techniczna pojazdu była w zeszłym roku przyczyną przeszło 150 wypadków drogowych, około 60 z nich miało miejsce z powodu zawinionej przez kierującego niesprawności auta. W konsekwencji zginęło kilka osób, ...