Qashqai - Ściąganie po wymianie kół na letnie.

15 Kwi 2014, 15:01

Hej :)
Mam problem ze ściąganiem samochodu w prawo. Aby jechać prosto muszę mieć kierownicę skręconą w lewo o ok. 5 stopni. Ściąganie pojawiło się po wymianie kół na letnie. Opony w kołach letnich były wyważanie w poprzednim sezonie. Jednak po ściągnięciu kół w jesieni poprzedni właściciel nie podpisał kół, dlatego przy wymianie zostały założone 'na oko'.
Miałem nadzieję, że wyważenie rozwiąże problem, jednak gdy odwiedziłem zakład wulkanizacyjny powiedziano mi, że wyważenie kół nic nie da jeśli nie czuje nic na kierownicy i jedynym rozwiązaniem jest zamienianie kół miejscami dopóki nie przestanie ściągać. Opony to ContiPremiumContact 215/60R17.
Jest to mój pierwszy samochód i moja wiedza na ten temat jest znikoma. Przyznam, że przeraża mnie perspektywa permutowania kół. W warsztacie za kilkukrotną zamianę kół zapłacę krocie, a samemu nie powinienem chyba podejmować się tak poważnego zadania. Dlatego moje pytanie brzmi:
Czy mogę jeździć z tak założonymi kołami i z czasem opony się "ułożą albo dotrą" i samochód przestanie ściągać?
Z góry dziękuję za pomoc.
safian
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1989
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Nissan Qashqai
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Kwi 2014, 18:46

safian napisał(a):Aby jechać prosto muszę mieć kierownicę skręconą w lewo o ok. 5 stopni.

Proponuję na początek dokładnie obejrzeć opony czy są równomiernie zużyte. 5 stopni to dużo, a felgi masz te same co przy zimowych?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

15 Kwi 2014, 19:30

Zmieniane były całe koła. Niestety nie ma zauważalnej różnicy w zużyciu, opony są praktycznie nowe.
safian
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1989
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Nissan Qashqai
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Kwi 2014, 22:11

Jeżeli nie ma innych objawów poza ściąganiem którego na poprzednim komplecie nie było to jeszcze bym spróbował zamienić całe koła tył z przodem i zobaczyć jaki będzie efekt. Samo przełożenie sprawnemu fachowcowi w warsztacie powinno zająć 5 min. jak auto wjedzie na podnośnik, a warto to sprawdzić i zobaczyć czy coś się zmieni?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

17 Kwi 2014, 09:29

Trzeba jechać do wulkanizatora im szybciej tym lepiej po co próbować domowymi sposobami...
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Przesiadka na opony zimowe i reguła 7 stopni Celsjusza
    Każda opona zimowa i opona letnia, jak sama nazwa wskazuje, stworzona została do odpowiedniego sezonu i bezpośrednio z tym związanych warunków drogowych. Przyjęto, że granicą, w której sezonowe opony zimowe ...