Rabat na paliwo na stacji Orlen - czy warto?

30 Cze 2022, 12:45

Ogólnie rzadko tankuje na tej stacji więc nie mam karty ale z ciekawości ściągnąłem apkę i chciałem zobaczyć jak wygląda rejestracja. Chodzi o otrzymanie rabatu na paliwie 30-40gr na litrze.

Jak sprawdziłem rejestrację do programu to spasowałem. Wymagane pola do rejestracji to:
- Imie
- Nazwisko
- Data urodzenia
- Ulica
- nr domu/mieszkania
- Kod pocztowy
- Miejscowość

Czy naprawdę do założenia karty potrzebne jest aż tyle danych? Kurcze, jakoś nie kojarzę żeby przy rejestracji kart w innych koncernch wymagali tylu informacji.

Dają Ci niewielki rabat, a w zamian mają masę Twoich danych które są więcej warte. Ja zrezygnowałem bo moim zdaniem gra nie jest wara świeczki. Oczywiście Ci co mają już konto i kartę to spokojnie niech korzystają ale założyć konto po to żeby wykorzystać promocje na 3 tankowania w wakacje? Nie ma moim zdaniem sensu...

Policzyłem jeszcze, możemy zatankować jednorazowo 50 litrów paliwa czyli maksymalnie przy trzech razach 150 litrów, a to daje oszczędność na poziomie 45zł :/ Jak nic nie pokręciłem to trochę słabo to wychodzi jak na tak reklamowaną mocno promocję w mediach w ostatnim czasie.

Co o tym myślicie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Cze 2022, 16:08

Wszystko zależy od tego ile jeździsz i czym jeździsz, czyli ile paliwa spalasz miesięcznie. Tak jak piszesz, w ciągu miesiąca możesz zatankować taniej 3 razy w miesiącu do 50 litrów każdorazowo, bo miesięcznie masz 150 litrów.
Czy chcesz zarejestrować się do Vitay to już musisz sam przemyśleć. Dane, o których wspomniałeś są potrzebne do np. wysyłania nagród, które sobie wybierasz za zebrane punkty. Za każdy litr paliwa dostajesz ileś tam punktów ( nie pamiętam już ile ).
Do Orlenu dołączył też Lotos. Na tych samych zasadach, tylko że inna apka ( Navigator chyba czy coś takiego ).
Tak więc masz już wybór.
A twoje dane są i tak już wszędzie, więc tu chyba nie masz powodów do zmartwień.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2022, 21:38

Trzymam stronę MotoAlbercik... Twoje dane i tak już są wszędzie.Jakim cudem twój nr telefonu mają telefoniczni naciagacze zwani potocznie Telemarketerami ?? Proponują ci zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej choć nigdy nie miałeś nawet takiego zamiaru .Twoich danych już nic nie chroni :no: bo ma je i przychodnia lekarska,stomatolog,szpital,Allegro,OLX i widnieją na FB i innych portalach wiec co za różnica czy jeden czy 30 podmiotów będzie je miało.A swoją drogą liczyłem ,że ten rabat będzie większy np.50gr/l
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

01 Lip 2022, 06:58

Acer66 napisał(a):A swoją drogą liczyłem ,że ten rabat będzie większy np.50gr/l
Przy takim rabacie i tak dalej zarabiają sporo, wystarczy popatrzeć na ich przychody które wzrosły ponad dwu krotnie względem zeszłego roku, a to o czymś świadczy. Ogólnie z tego co widzę to kampania została przygotowana też po to żeby trochę zamydlić oczy kierowcom w związku z wcześniej planowanymi akcjami blokowania stacji no i żeby do tego nie dochodziło. To nie jest koncern prywatny więc jego ponad dwa razy większe przychody powinny dawać do myślenia skoro mamy trudna sytuację w kraju i taka inflację.

Co do danych to faktycznie macie rację ale uważam że takie aplikacje nie powinny wymagać aż tylu danych do rejestracji.
Rokiko
Forumowicz VIP

01 Lip 2022, 09:24

Rokiko napisał(a):Co do danych to faktycznie macie rację ale uważam że takie aplikacje nie powinny wymagać aż tylu danych do rejestracji.

Tutaj te dane ( imię, nazwisko, adres ) są raczej potrzebne tak jak wspomniałem do wysyłki nagród, wybranych przez ciebie za punkty. Wybierasz nagrodę i nie musisz już wpisywać swoich danych. Oprócz tego, mając aplikację Vitay masz możliwość płacenia za paliwo przy dystrybutorze ( nie musisz iść do kasy, tylko skanujesz kod na dystrybutorze ). Oczywiście wcześniej trzeba wpisać do aplikacji dane karty. Apka Vitay ma wiele dogodnosci, które wymagają twoich danych.
Info z ostatniej chwili - do promocji paliwowych dołaczył BP.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lip 2022, 15:01

Po pierwszych zapowiedziach , Morawieckiego i Obajtka że będzie obniżka wakacyjna cen benzyny liczyłem ,że cena na okres wakacji wróci do poziomu 6,50zł/litr :happy: .Wówczas była by to naprawdę ,,Wakacyjna Promocja" Ale niestety kolejny raz ,,Promocja okazała się dziadostwem" :| To taka promocja jak proszku do prania w kapsułkach w Biedronce.... niby jest 62 kapsułki w pudełu w niższej cenie ale... jak wyjąłem kapsułkę z pudełka w promocji i kupioną w normalnej cenie to ta piersza jest wyraźnie miejsza :shock: i do prania musis wrzucić 2- dwie :shock: .Dużo szumu medialnego ...o wielkie nic w kwocie 40gr/litr :no:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

01 Lip 2022, 17:11

Acer66 napisał(a):Dużo szumu medialnego ...o wielkie nic w kwocie 40gr/litr
Tylko z kartą dużej rodziny :mrgreen: pozostali max 30 gr/litr i nie obejmuje paliwa LPG z tego co doczytałem.

MotoAlbercik napisał(a):Info z ostatniej chwili - do promocji paliwowych dołaczył BP.
Właśnie czytam z ciekawości i tu musisz zatankować min. 25 litrów paliwa żeby otrzymać rabat i posiadać kartę payback.

Takie info znalazem: "Dla klientów indywidualnych, którzy są zarejestrowani w programie lojalnościowym PAYBACK, rabat wyniesie 30 gr na litrze. Z kolei klienci z niezarejestrowaną kartą PAYBACK zapłacą mniej o 10 gr za litr dowolnego paliwa. Oferta obejmuje paliwa regularne, premium i LPG."

Teraz jeszcze widzę że AMIC też ma promocje ale tylko w środy z ich kartą -30gr/l Pb95 i ON oraz -10gr/l Pb98 i LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

02 Lip 2022, 16:56

Dziś zatankwałem w promocji :happy: weszło 47 litrów więc zmieściłem się w limicie pierwszego bonu do tankownia a jest ich 3... każdy po 50 litrów ważne do końca sierpnia .Maszyna odliczyła promocję i wyszło.... 14 zł ..niemal płakałem ..ze szczęścia :/ Jak zwykle zalałem pod korek i podliczyłem ,że przejechałem na 47 litrach 700km wyszło 6,7l/100km przy nieustannie włączonej klimatyzacji .A jazda to 60% miasto 40% drogi lokalne.Może w tym tygodniu będzie chodniej bo w czwartek i w piatek było +36*C - masakra
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Lip 2022, 11:01

Acer66 napisał(a):Maszyna odliczyła promocję i wyszło.... 14 zł ..niemal płakałem ..ze szczęścia
Ta Ja przebiję Twój rabat na Orlenie. Wczoraj tankowałem po przejechaniu kilka dni wcześniej (jazda z kilmą, z na zewnątrz było 32*C) ponad 535km i weszło mi 26 litrów, rabatu dostałem dokładnie 7,80zł :mrgreen:
Rabat na pozostałe 24 litry z kuponu przepadł bo z tego co wiem drugi raz już go nie można wykorzystać z pozostałą ilością niewykorzystanych litrów.

Więcej o spalaniu na tym dystansie w temacie hybrydy-na-trasy-jak-sprawdza-sie-hybryda-w-trasie-spalanie-vt126681-45.htm#p837321
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

03 Lip 2022, 11:15

Teraz mamy już powrót do przeszłości. Były kartki na żywność, teraz są kupony. :lol: :lol: :lol:
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

04 Lip 2022, 10:33

Tak przy okazji panowie a propopopopo klimy - włączajcie obieg wewnętrzny, to wam mniej paliwa spali, bo sprężarka nie będzie chodziała z całą mocą, bo do układu powraca już schłodzone powietrze, a nie to gorące z zewnątrz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lip 2022, 18:01

MotoAlbercik napisał(a):Tak przy okazji panowie a propopopopo klimy - włączajcie obieg wewnętrzny, to wam mniej paliwa spali, bo sprężarka nie będzie chodziała z całą mocą, bo do układu powraca już schłodzone powietrze, a nie to gorące z zewnątrz.
Na chwilę tak w celu schłodzenia wnętrza ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie jazdy na zamkniętym obiegu. Mniej tlenu trafia do wnętrza bo sukcesywnie go zużywasz więc robisz się coraz bardziej śpiący. Oczywiście auto nie jest szczelne w 100% ale nawet przy klimatroniku jak się schładza na początku wnętrze to często obieg z automatu zamyka się na kilka minut po czym ponownie zostaje otwarty.
Rokiko
Forumowicz VIP