Radio do audi a4 b5 z bluetooth

24 Lip 2015, 14:30

Witam, szukam jakiegoś radia do mojego audi a4 b5. Najlepiej żeby miało bluetooth jako normalny zestaw głośnikowy tak jak sony BM10 + zestaw głośnomówiący do rozmów telefonicznych choć bez tego się obejdzie i jakieś USB dodatkowo przyzwoita jakość dźwięku co oczywiste.
Myślałem nad pioneerem DEH-X5700BT czy może znajdzie się coś lepszego w tej cenie lub coś tańszego a równie dobrego?
Wiru
Nowicjusz

Auto: Brak

25 Lip 2015, 13:08

Ja mam u siebie włożonego Pioneera DEH-X5600BT, czyli taki starszy brat X5700. Ja jestem zadowolony. Radio automatycznie łączy się z telefonem po przekręceniu stacyjki, a mikrofon jest montowany na wygodną wsuwkę w osłonę przeciwsłoneczną. Można bez problemu puszczać muzykę z telefonu przez bluetooth na głośniki. Jedyny mankament to mało czytelny wyświetlacz w mocnym słońcu kiedy jest ustawiony kolor wyświetlacza na pomarańczowy/czerwony, dlatego u mnie pokrętło i przyciski są pomarańczowe, a wyświetlacz + cyfry nad przyciskami 1-6 na biało.
Jakbyś miał jakieś pytania co do tego modelu (nawet najbardziej szczegółowe) to polecam się.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lip 2015, 08:57

Czyli bez problemu mogę sobie puszczać muzykę z telefonu z androidem, a w razie gdy ktoś do mnie zadzwoni działa zestaw głośnomówiący bez problemu? Dodatkowo muszę kupić jakąś przejściówkę do radia? mam iso czy jakoś tak.
Wiru
Nowicjusz

27 Lip 2015, 09:36

Tak, bez problemu. Można puszczać przez bluetooth lub przez jakieś Android Media łącząc się przez USB.
Zestaw głośnomówiący u mnie z Xperią Z działa perfekcyjnie. Sam wycisza resztę dźwięków i przełącza się na rozmowę. Można sobie zmieniać kolory, które migają jak ktoś dzwoni lub je całkowicie wyłączyć i słyszeć tylko dźwięk + info na wyświetlaczu.
Przejściówkę w swoim dostałem od razu z radiem w opakowaniu. Jedyne co zazwyczaj trzeba dokupić to przejściówkę na kabel od anteny (są różne wtyki) i czasem bardzo rzadko wzmacniacz antenowy, jeżeli samochód miał go wbudowanego w radio zamiast osobno.
jerzye46
Początkujący

27 Lip 2015, 12:47

właśnie kupiłem sobie x5600bt w bardzo fajnej cenie, z tym, że mam jeden problem, ponieważ nie działają mi głośniki z tyłu auta. Wcześniej był tam blaupunkt london m35? czy jakoś tak i mam do tylnych głośników kostkę mini iso. Myślałem, że te głośniki wpina się do cinch z tyłu ale niestety nie. pewnie trzeba to wpiąć w kostkę brązową ISO tam gdzie mam front + i - ale nie wiem jak a być może się znowu myle, wiec byłbym wdzięczny gdybyś powiedział jak ty to masz połączone :)
@Edit: Tak to u mnie wygląda: http://imgur.com/bFqQimF
Są tam 4 piny : LR, RR, GND i +12 nie mam tam front bo front są w kostce brązowej na osobne -
Wiru
Nowicjusz

27 Lip 2015, 13:35

U mnie wszystko jest podłączone bez żadnego rzeźbienia. Po prostu przejściówka wpięta w kostkę ISO, a te dwa małe prostokąty od razu w radio.
Podłączenie głośników przez wyjścia RCA z tyłu nie da ci efektu, ponieważ jest to końcówka " low ", czyli sam sygnał bez dużego wzmocnienia. Do tego podłącza się tylko wzmacniacz.
Ja mam BMW E46 i tylne głośniki były seryjnie, więc są od razu w kostce, w którą wpina się adapter (zawsze można poszukać którym pinem co idzie)
Rozumiem, że oryginalnie nie miałeś tylnych głośników?
jerzye46
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy agresja na drodze może być zaraźliwa?
    Nieprzyjemne gesty, nadmierne używanie klaksonu, zajeżdżanie innym drogi czy naciskanie na innych kierowców przez jazdę zbyt blisko – to wszystko nie tylko stwarza zagrożenie i brak szacunku, ale może również ...
    Koncepcyjny uBox - samochód generacji Z
    Toyota i zespół studentów Uniwersytetu Clemson przedstawili uBox, samochód koncepcyjny zaprojektowany z myślą o młodych właścicielach start-upów. Współpraca uczelni z dużym partnerem biznesowym ...

27 Lip 2015, 14:50

nie wiem jak było w oryginalnie auto mam od niedawna, to znaczy że musiał bym kombinować z jakimś wzmacniaczem?
Wiru
Nowicjusz

27 Lip 2015, 17:17

Nie nie, niekoniecznie. Po prostu trzeba je odpowiednio podłączyć do kostki. Wg. mnie trzeba odpowiednio wlutować w kostkę obydwa głośniki, a potem podpiąć tą nowszą kostkę do niej i do radia.
Ja niestety nie jestem w temacie takich grzebanin wymiataczem. Najlepiej poszukać odpowiedniego tematu na forach typowo car audio lub rozszyfrować poszczególne piny w kostce, która idzie od strony samochodu do radia.
jerzye46
Początkujący