Radio + Głośniki Peugeot 206

06 Maj 2021, 19:21

Czołem!

Marzy mi się jakiś fajny zestaw nagłośnieniowy do mojego POLIGLOTY 206, aktualnie mam tam seryjne radio i głośniki a, że auto jest z 2004 roku, to już pierdzi mi to niemiłosiernie i gra jak z kartonu to wszystko.

Na sam początek pomyślałem o wymianie radia + głośniki.
Czyli 2xtwitery które są na słupku + 4x drzwi (W PRZYSZŁOŚCI WZMACNIACZ I JAKIŚ SUB)
Na radio mogę wydać te 500/550zł, na głośniki też coś koło tego, może coś więcej nawet jak będzie warto. ^^

Znalazłem coś takiego: VORDON AC-5201 Kent

Jest tu niby 4x60W, nie wiem czy warto się tym kierować..?
Z tego co rozumiem, to podłączę tu jedynie 4 głośniki?
Czyli albo 4x drzwi bez słupka, albo słupek plus przednie drzwi.

Prosiłbym o jakieś porady, jestem otwarty na wszelkie propozycje, nie musi być to radio z wyświetlaczem..

Pozdrawiam!
Maksymalnie94
Nowicjusz

07 Maj 2021, 08:37

Maksymalnie94 napisał(a):Jest tu niby 4x60W, nie wiem czy warto się tym kierować..?
Z tego co rozumiem, to podłączę tu jedynie 4 głośniki?
Czyli albo 4x drzwi bez słupka, albo słupek plus przednie drzwi.
Moc jest przyzwoita ale nie wiem jak to radio gra w rzeczywistości. Czasem w sklepie można zobaczyć jak działa podłączone. Wracając do podłączenia głośników to 4x60 nie oznacza że podłączysz tylko cztery głośniki. W twoim przypadku mając sześć głośników można je spokojnie podłączyć do takiego zestawu używając przy przednich głośnikach zwrotnic. Czyli z radia na przód kabel podłączasz do zwrotnicy do której dalej podłączasz dwa głośniki (ten w drzwiach i tweeter na słupku).

Maksymalnie94 napisał(a):(W PRZYSZŁOŚCI WZMACNIACZ I JAKIŚ SUB)
Jeżeli chcesz tak rozbudować system to musisz szukać radia z wyjściami RCA na wzmacniacz tylko to ma sens. jak kupisz rado bez takich wyjść to później trochę taki rzeźbienie i nie do końca będzie to grało jak powinno. Radio które podałeś powinno sprawdzić się w konfiguracji z czterema głośnikami na przód połączonych zwrotnicą plus głośniki tylne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2021, 20:08

Aaa, rozumiem. To zmienia postać rzeczy teraz. :D

RCA - pre-out przedwzmacniacz <-- coś takiego? :shock:

Mógłbyś może rzucić jakimś przykładem dobrego radyjka do podanej kwoty z możliwością podłączenia w przyszłości wzmacniacza?

EDIT:

Znalazłem coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Maksymalnie94
Nowicjusz

08 Maj 2021, 16:34

Dobra, naczytałem sie o tych chińczykach i raczej będę szukał czegoś w stylu: pioneer sph 10bt.
Maksymalnie94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...
    Model LC 500 pokazuje przyszłość Lexusa
    LC 500 pokazuje przyszłość Lexusa. Wskazuje, w jakim kierunku będzie się rozwijał design, osiągi i własności jezdne naszych samochodów – mówi w wywiadzie dla portalu lexusenthusiast.com wiceprezes Lexus ...