Radio kradnie prąd z aku

11 Maj 2018, 22:41

Cześć,
dzisiaj odebrałem samochód od elektryka (powodem było to, że po 1-2 dniach akumulator był rozładowany), który powiedział mi, że przyczyną było radio. Nie wiem teraz dokładnie, ale chyba mówił że uszkodzony jest kondensator w radiu i przez to kradnie prąd nawet gdy jest wyłączone.
Czy warto naprawiać coś takiego?
Radio oryginalne fiat stilo (jeszcze na kasety, ale samo radio super gra)
Szymon
szymonex
Nowicjusz

Auto: clio 3, scenic 2, stilo

14 Maj 2018, 23:03

Moim zdaniem nie ma sensu, lepiej kupić sobie coś bardziej zaawansowanego technologicznie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Maj 2018, 13:36

Hej, nie wiem, czy nie należałoby przenieść tematu gdzie indziej, bo napiszę co dalej działo się z usterką, otóż po odpięciu radia z kostek po dwóch dniach auto znów zgubiło prąd, okazało się, później, że trzeba było wymienić akumulator. Elektryk twierdził, że radio dłuższy czas brało z niego prąd i po kilkunastu, czy nawet kilkudziesięciu rozładowaniach i ponownych doładowaniach prostownikiem bateria się zasiarczyła i nie trzymała prądu. Polecił mi on żebym zamienił aku z mojego drugiego samochodu. Zrobiłem jak mówił i szok! Obydwa działają.. jak to jest możliwe? ktoś to rozumie? ktoś to wytłumaczy?
Szymon
szymonex
Nowicjusz

Auto: clio 3, scenic 2, stilo

02 Lip 2018, 17:20

A sprawdzaliście ile tego prądu kradło radio podłączając się w obieg z multimetrem? Może być tak że zamieniony aku jest mocniejszy stąd przez jakiś czas problem może nie występować. To w sumie sensowne wytłumaczenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!