Radio nie odbiera sygnału Seat Leon II

02 Paź 2019, 18:59

Witam mam problem z radiem w samochodzie Seat leon 2. Radio nie odbiera żadnych stacji. W ogóle ich nie wyszukuje. Samochód kupiłem w Warszawie i tam działało po wyjechaniu z miasta koniec. Sprawdzilem antenę na dachu ale to nie jej wina . Proszę o pomoc.
Adam2107
Nowicjusz

04 Paź 2019, 13:15

Adam2107 napisał(a):Radio nie odbiera żadnych stacji. W ogóle ich nie wyszukuje
Nawet jak ustawisz manualnie znaną falę radiową nic nie zbiera i nie gra?
Adam2107 napisał(a):Sprawdzilem antenę na dachu ale to nie jej wina
Może za radiem jest jakiś problem trzeba je wyciągnąć i sprawdzić podłączenie anteny. A swoją drogą jak sprawdziłeś na dachu antenę i stwierdziłeś że to nie jej wina? Bo to że ona tam jest nie oznacza że będzie działała prawidłowo :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Paź 2019, 16:43

Radio wyciągnąłem podłączenie anteny wygląda ok. Odtwarzanie muzyki przez transmiter działa. Ustawiłem fale manualnie też nic.
Adam2107
Nowicjusz

04 Paź 2019, 18:30

A słychać szum w głośnikach czy jest cisza? Bo może masz problem z głowicą UKF chociaż jak z transmitera działa to tu powinno być ok. Sprawdzałeś czy z transmitera nadając na różnych częstotliwościach radio normlanie łapie? Jeżeli tak to problemem musi być antena może jakieś jej zwarcie lub może jest jakiś wzmacniacz antenowy który przestał funkcjonować.
Cichy77
Forumowicz VIP

04 Paź 2019, 18:41

Jest szum. Pod transmiterem działa na każdej częstotliwości. Gdzie może znajdować się ten wzmacniacz? w słupkach bocznych?
Adam2107
Nowicjusz

06 Paź 2019, 11:53

Adam2107 napisał(a): Samochód kupiłem w Warszawie i tam działało po wyjechaniu z miasta koniec.

Sprawdź, czy nie jest czasem włączona funkcja stacji lokalnych. Zazwyczaj jest to oznaczenie LOK.
Poszukaj w wykazie jakiejś stacji radiowej w internecie częstotliwości tej stacji dla twojego miejsca zamieszkania i ustaw w radiu w aucie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wodorowy samochód Lexusa przyłapany na testach?
    Wodorowa Toyota Mirai może mieć wkrótce bardziej luksusowego kuzyna. Spotterzy przyłapali na amerykańskich ulicach nietypowego sedana Lexusa w kamuflażu, napędzanego najpewniej wodorowymi ogniwami paliwowymi. Auto ...

06 Paź 2019, 12:12

Funkcja stacji regionalnych jest wyłączona. Znalazło mi jedna stacje ale jest tak za szumiona że nie można zrozumieć ani jednego słowa.
Adam2107
Nowicjusz

08 Paź 2019, 11:35

Adam2107 napisał(a):Gdzie może znajdować się ten wzmacniacz? w słupkach bocznych?
Najprędzej gdzieś przy radiu, rzadziej od strony anteny. Wyciągnij radio lub zajrzyj pod deskę jak uda ci się jakoś dostać do kabla antenowego to spróbuj zlokalizować jak on dalej idzie.

Druga opcja podłącz inną antenę i zobaczysz czy będzie ok. Wtedy będziesz wiedział na 100% że to problem z kablem anteną lub wzmacniaczem na nie o ile tam jest.
Cichy77
Forumowicz VIP