Radio w tico - problem

01 Mar 2013, 22:09

Witam,
Mam pewien problem. Zakupiłem do DW Tico radio samochodowe. Nie jest to jakieś super, ekstra wypasione, ale na moje potrzeby wystarczy. Niestety występują problemy. Wszystko prawidłowo zostało podłączone. Zapalam więc silnik i radio działa. Ustawiam więc godzinę, pod poszczególne guziki ustawiam dane fale radiowe no i gaszę silnik, wyjmuje panel - wkładam go ponownie no i tu jest kłopot. Wszystko się resetuje. Nie mam godziny, nie mam przypisanych funkcji pod guziki. Czytałem instrukcje ale nic takiego tam nie ma. Guziki jak i godzinę ustawiam poprawnie.

Samochód jak pisałem wyżej DW Tico
Radio Audiocore ac9226b - jest to dokładnie to radio http://www.ontech.pl/product-pol-145817 ... 226b-.html

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Uciążliwe jest za każdym razem szukanie fal, a i godzina by się przydała.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Mar 2013, 05:07

Musisz przerobić kostkę zasilania radia lub dokupić do niej przejściówkę.
Radio wymaga 2 zasilań:
- jedno bezpośrednio z akumulatora (obecne cały czas, podtrzymuje pamięć ustawień, zegarek itd). Tego zasilania właśnie nie masz (lub jest na niewłaściwym pin-ie kostki).
- drugie poprzez stacyjkę (przekręcasz kluczyk i wtedy się to napięcie pojawia). To masz. Dlatego po wyłączeniu auta giną wszystkie ustawienia radia.
GG:21976197, mail, PW: ikonki po prawej :)
Kody do radia: Seat, Skoda, Audi, VW, Opel, Ford, Renault i inne,
również odczyt kodów z pamięci EEPROM oraz odczyt wsadów BIN.
Pittro
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: Citroen C5
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi

05 Mar 2013, 12:25

To co mogę zrobić żeby to poprawić? Mało znam się w ogóle na spięciach, bo dopiero co po egzaminie jestem. Radio zakładał Wujek którego już w moim mieście nie ma.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001

05 Mar 2013, 13:11

1) Poczytać trochę w necie i zrobić to samemu
2) Poczekać na wujka
3) Zlecić to komuś kto ma pojęcie
4) wstaw co chcesz...
GG:21976197, mail, PW: ikonki po prawej :)
Kody do radia: Seat, Skoda, Audi, VW, Opel, Ford, Renault i inne,
również odczyt kodów z pamięci EEPROM oraz odczyt wsadów BIN.
Pittro
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: Citroen C5
Typ: Kombi

22 Mar 2013, 16:07

Jakość jak i model radia raczej nie powala,zastanów się nad zmianą na lepszy model,będzie tylko korzystniej. Samemu nic nie rób,tylko może poczekaj na wujka,który się na tym zna i razem znajdziecie rozwiązanie. Radio potrzebuje 2 zasileń,a sam chyba nie dasz rady tego ogarnąć.
Basston
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 05 1999
Auto: Aveo
Silnik: 1.4

25 Mar 2013, 07:17

Słuchaj dziś pisałem dla jednej osoby schemat podłączenia radia i możesz z niego skorzystać.
https://www.forumsamochodowe.pl/radio-rozladowuje-mi-akumulator-w-samochodzie-fiat-albea-vt63643-15.htm
Taki długi post z obrazkami.
FabianRnR
Początkujący

Prawo jazdy: 27 12 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Mondeo I
Silnik: 1.8 115KM
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limitowany Nissan Juke w edycji Ministry of Sound
    Nissan rozszerza współpracę z Ministry of Sound, czyli londyńskim autorytetem w dziedzinie clubbingu i elektronicznej muzyki tanecznej. Kolejnym owocem tej współpracy jest nowa limitowana edycja Juke. Odważna ...

04 Kwi 2013, 18:18

Jeżeli nie masz za dużo pojęcia i doświadczenia z zakresu elektryki,to zgadzam się z Przedmówcami,aby najpierw trochę poczytać,spróbować i ewentualnie udać się do mechanika,elektryka samochodowego. To będzie bardziej korzystne. A gdybyś potrzebował pomocy w wyborze radia,to służę pomocą:)
Avde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1998
Auto: Ford