Radość z jazdy do 35000

14 Maj 2015, 23:32

Witam serdecznie wszystkich!

Szukałem i nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi a już spać nie mogę bo nie potrafię się zdecydować :)

Mianowicie szukam kompaktu do 35000 na samo auto, maksymalnie 6letnie, które da mi radość z jazdy a też nie doprowadzi mnie do bankructwa. Auto musi się świetnie prowadzić, być zwarte i powodować banana na twarzy, moc nie musi być powalajaca, ale powyżej 100KM, auta będę używał na codzień w Krakowie i raz na czas na wypady 100-1500km. W sumie 15-20kkm rocznie. Co do rodzaju silnika nie jestem przekonany benzyna/diesel. Miałem okazję w większości podróżować autami na benzynę ale ropniaki też dają radę. Brakuje chyba tylko tej frajdy przy wkreceniu pod czerwone pole :wink: Myślałem nad Mazdą 3, 09-10 z silnikiem 1.6 Pb/ON, Seatem Leonem 09-10, 1.4TSI/ 1.9TDI, na tapecie był też jako tańsza opcja opel astra III GTC 1.6 albo 1.8 z 08-09r
Niestety giulietta zostaje w sferze marzeń :) Oczywiście na inne ciekawe auta też jestem otwarty.

Z góry dziękuję za pomoc i zapraszam do dyskusji :)
Leó
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 04 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Maj 2015, 08:56

Radość z jazdy i silnik 1.6? Przy dzisiejszych autach z nadwagą to raczej niemożliwe. Najlepszy wybór dla Ciebie to Honda Civic VIII 1.8 tzw. UFO. Szybki, zadziwiająco oszczędny i dający przyjemność z jazdy. Ewentualnie Mazda 3 I MPS, Mazda 3 II, ale z silnikiem 2.0. Możesz zerknąć również na BMW serii 1 (ma tylny napęd, ale to auto ciaśniejsze niż zwykły kompakt).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Maj 2015, 09:27

TSI to "dwusuwowa" padlina.
Astra GTC ale gdzie tu radość z jazdy przy 1.6 czy nawet 1.8? Poszukaj 2.0t
Od siebie polecam Megane II RS, Volvo C30 (może uda się znaleźć 2.5t)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Maj 2015, 16:59

Jak radość z jazdy w kompakcie to wyżej wymienione BMW 1 albo Focus mk3 lub lepiej szukać mk2 w wersji ST :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

15 Maj 2015, 17:08

Mk3 do 35k? Życzę powodzenia.
W dodatku z silnikiem który ma zapewnić radość z jazdy...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Maj 2015, 17:17

bardziej mi chodziło o charakterystykę zawieszenia, bo silnikami to różnie.

Zmieniłem trochę nastawienie do cen focusów jak brat kupił od znajomego pewnego mk1 1,8 z 2003r. za ...9800zł. Normalnie szok, bo nawet nie rdzewieje prócz rantów drzwi gdzie się zaczyna więc odesłałem go na Wasze forum aby sam zrobił :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

15 Maj 2015, 17:33

Panowie :)

Silnik do 150KM, auta będę używał na codzień, na co mi +200KM w Krakowskich korkach? Dla mnie radość z jazdy to nie tylko oszalamiajaca moc, najważniejsze jest to, żeby auto się świetnie prowadziło w ciasnych zakrętach gdzie nawet i z taką mocą przyprawi banana na twarzy. Wyścig z pod świateł i lecenie 250po prostym mnie nie kręci.

Ossy Czy ufo się prowadzi tak dobrze? Słyszałem, że jest słabo przez brak wielowahacza z tyłu. A poza tym wygląd do końca do mnie nie trafia dla tego o niej nie wspominałem.
Leó
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 04 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2001

15 Maj 2015, 17:38

ja jeździłem ufo z 1,4 i sam silnik jest mułem ale sztywno zestrojone zawieszenie i układ kierowniczy może dawać radość z prowadzenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Maj 2015, 20:17

Civica się bardzo dobrze prowadzi ze względu na sztywne zawieszenie i precyzyjny układ kierowniczy. Niestety nie jest tak wygodny jak konkurenci z wielowahaczem, na złej jakości drogach czuć każda nierówność. Był test zakrętu z wybojami w automaniaku civica giulietty i Focusa. Civic jako jedyny nie wypadł z drogi. W następnej części porównywano A3 i bmw 1 i oba wypadły. Także civic z zwykła belka skrętną lepiej się trzyma drogi.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

15 Maj 2015, 21:14

dzida napisał(a):Zmieniłem trochę nastawienie do cen focusów jak brat kupił od znajomego pewnego mk1 1,8 z 2003r. za ...9800zł.
Jeszcze czasem można wyrwać Mk1 w dobrej cenie ale Mk3 cięzko bo to nowe modele które jednak zaczynają schodzić już z flot :D Mk2 też trzymają się granicy 15-16k a FL 25 ale może niedługo trochę spadną. :)
dzida napisał(a):Normalnie szok, bo nawet nie rdzewieje prócz rantów drzwi gdzie się zaczyna więc odesłałem go na Wasze forum aby sam zrobił
A to jest normalka, łatwo to zrobić, szczególnie jak rdza jest tylko po wewnętrznej stronie drzwi. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Maj 2015, 10:31

Civica się bardzo dobrze prowadzi ze względu na sztywne zawieszenie i precyzyjny układ kierowniczy. Niestety nie jest tak wygodny jak konkurenci z wielowahaczem, na złej jakości drogach czuć każda nierówność. Był test zakrętu z wybojami w automaniaku civica giulietty i Focusa. Civic jako jedyny nie wypadł z drogi. W następnej części porównywano A3 i bmw 1 i oba wypadły. Także civic z zwykła belka skrętną lepiej się trzyma drogi.
:lol: :lol: :lol:

Weź się przejedź jakimkolwiek sensownym autem RWD zanim zaczniesz takie pierdoły pisać na forum. Równie dobrze mógłbyś napisać "a jak zjadłem zapiekankę to było ok, a po pizzy miałem wzdęcia, więc zapiekanki są zdrowsze". :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW