Ramię wycieraczki tył - Citroen C3 Picasso 2009 1.4 b

02 Gru 2021, 17:55

Witam wszystkich na forum. To mój pierwszy post na tym forum. Założyłem temat, bo nie znalazłem takiego na forum. Problem może wydawać się niezbyt poważny, ale bez jego rozwiązania będzie lipa. Otóż kupiłem nowe ramię wycieraczki do C3 Picasso OE i wg nr VIN powinno pasować a nie pasuje. Po zdemontowaniu starego ramienia, które pękło na sworzniu z gwintem do mocowania ramienia pozostał aluminiowy pierścień przez który nie da się zamontować nowego ramienia. Psiknąłem odrdzewiaczem i próbowałem zdemontować ten pierścień, ale ani drgnął. I teraz pytanie, czy ten pierścień tam ma być i potrzebne jest inne ramię, czy też trzeba go jakoś zdemontować i nowe ramię będzie pasowało. Czy może mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie? Dodam że próbowałem to zweryfikować w sklepie i nie wiedzieli wg Vin powinno pasować. Poproszę o pomoc. Pozdr. Manix
Manix1
Nowicjusz

02 Gru 2021, 18:14

Wrzuć jakieś zdjęcia będzie łatwiej to ocenić. Być może ten pierścień to pozostałość od nieoryginalnego ramienia wycieraczki? Siedzi ona na tym wielowypuście?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Gru 2021, 18:38

Manix1 napisał(a): pozostał aluminiowy pierścień
Trzeba go usunąć . Ściągacz , boszka aby naciąć , przeciąć rozsądnie , czy jakieś inne działanie adekwatne do posiadanych narzędzi / zdolności / czy jakoś inaczej . Psikanie nie pomoże . Nie zejdzie ręką . Po usunięciu nowe ramiączko będzie pasować. Często się z tym spotykam . Jak aluminiowe to obciskam naokoło żabką hydrauliczną . Się rozszerza i samo schodzi . Jednak jak już zamiennik to już może być mosiądz. Tutaj to rozsądne cięcie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

03 Gru 2021, 19:43

Dzięki za zainteresowanie moim tematem. Potrzebowałem się upewnić, choć wniosek nasuwał się sam, że skoro po numerze Vin pasuje to aluminiowa obręcz musi zostać usunięta. Jeszcze raz dzięki, jutro zabiorę się za usunięcie amelinium i dam znać jak poszło.
Pozdrawiam
Manix1
Nowicjusz

04 Gru 2021, 19:53

Dzisiaj założyłem nową wycieraczkę, ale trzeba było spiłować pierścień - kilka minut pracy pilnikiem. Jeszcze raz dzięki i zamykam temat.
Manix1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...