Range Rover do oceny, czy w ogóle warto?

14 Wrz 2020, 10:29

Cześć wszystkim szukam dla siebie jakiegoś większego samochodu i te range rovery bardzo mi się podobają, ale czy warto wchodzić ? jak z awaryjnością? czy lepiej odpuścić i poszukać jakiegoś xc60, czy innej crv?
Dla poglądu wrzucam ogłoszenie z modelem który mi się spodobał, może ktoś kto się zna na tych autach podpowie czy warto sobie tym głowę zawracać?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Stopek
Nowicjusz

14 Wrz 2020, 12:15

Model który podajesz w linku to Range Rover Sport S i jest to większe auto od tych do których go porównujesz czyli XC60 czy CRV. Bardziej do XC90 lub XC80.

Na niskie koszty utrzymania nie masz co liczyć na pewno tańsze w utrzymaniu i to sporo będą samochody mniejsze które wymieniłeś. Jednak komfort jazdy ciężko porównać i moc jaką dysponuje RR bije je na głowę. Moim zdaniem jak szukasz takiego auta to na pewno warto wziąć RR pod uwagę. Minusem silników 3.6 V8 diesel 272 KM są problematyczne turbiny, był tam jakiś problem z uszczelkami. Zdarzały się też przypadki zatarcia samego silnika i to częściej niż w pozostałych dostępnych jednostkach. Samo spalanie z racji na wagę i moc nie będzie niskie i tu w mieście musisz liczyć się ze spalaniem minimalnym 12l/100km przy bardzo oszczędnym traktowaniu pedału gazu, a przy dynamicznej jeździe myślę że 15l/100km będzie standardem. Na plus tego silnika przemawia bardzo dobra dynamika i wysoka kultura pracy. Oznaczenie silnika jak się nie mylę to będzie N62B36. Był on montowany również w BMW.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2020, 12:26

Stopek napisał(a):Dla poglądu wrzucam ogłoszenie z modelem który mi się spodobał, może ktoś kto się zna na tych autach podpowie czy warto sobie tym głowę zawracać?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 48b28eb6a3

Najpierw dowiedz się o serwis tylko nie ogólniki z prasy albo od osób które muszą sprzedać to auto tylko realnie jak wygląda psujactwo i ceny napraw.
Są warsztaty wyspecjalizowane i tam bym szukał info.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2020, 16:08

Nawet nie wiedziałem, że za taki śmieszny pieniądz to można kupić :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Wrz 2020, 20:37

Dzięki za info, chyba poszukam jeszcze. ogólnie szukam czegoś większego, ale może na początek coś mniejszego i tańszego w naprawach.
Stopek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...